22/4/2025…
Σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας υφίστανται διαρθρωτικές αλλαγές λόγω της ζήτησης για κέντρα δεδομένων που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι Αμερικανοί καταναλωτές θα μπορούσαν να πληρώνουν υψηλότερους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας λόγω της μετατόπισης του κόστους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Electricity Law Initiative του Χάρβαρντ.
Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί ενδέχεται να βιώσουν υψηλότερες τιμές υπό το πρίσμα μιας προτεινόμενης μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα ευνοήσει τα κέντρα δεδομένων που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Καθώς προκαλούνται ανησυχίες για την τιμολόγηση, η ρύθμιση και η μεταρρύθμιση του ενεργειακού δικτύου θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαχείρισης των τιμών της ενέργειας και της κάλυψης των μεταβαλλόμενων ενεργειακών αναγκών.
Οι συμβάσεις μεταξύ των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των εταιρειών κέντρων δεδομένων είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το υψηλότερο κόστος που συνδέεται με τα κέντρα δεδομένων μπορεί να μεταφερθεί στους απλούς καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα.
Τέτοιες συμβάσεις «επιτρέπουν σε έναν μεμονωμένο καταναλωτή να παραλάβει ενέργεια υπό όρους και προϋποθέσεις που δεν είναι διαφορετικά διαθέσιμες σε κανέναν άλλον».
Με άλλα λόγια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μετατόπιση του κόστους από τα κέντρα δεδομένων στους καταναλωτές λόγω της υποκειμενικότητας και της πολυπλοκότητας των λογιστικών πρακτικών αυτών των συμβάσεων.
Επιπλέον, τα ειδικά συμβόλαια τείνουν να υποβάλλονται με «αδιαφανείς ρυθμιστικές διαδικασίες» που καθιστούν δύσκολη την αξιολόγηση του κατά πόσον το κόστος έχει μεταφερθεί από τα κέντρα δεδομένων στον καταναλωτή.
Για να διορθωθεί αυτό, η έκθεση συνέστησε στις ρυθμιστικές αρχές να αυστηροποιήσουν την εποπτεία των ειδικών συμβάσεων ή να τις καταργήσουν εντελώς και να επιλέξουν τις υφιστάμενες τιμολογιακές πρακτικές.
Πέρα από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας και τις ρυθμιστικές αρχές, οι παρεμβαίνοντες στη ρυθμιστική διαδικασία της κοινής ωφέλειας διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο.
Οι παρεμβαίνοντες μπορεί να περιλαμβάνουν μια συγκεκριμένη ομάδα συνιστωσών ή έναν μεγάλο εμπορικό ή βιομηχανικό πελάτη που συμμετέχει στις διαδικασίες. Μπορούν να εγείρουν ζητήματα που αφορούν την εξυπηρέτηση των πελατών και την οικονομική προσιτότητα και τελικά επιτρέπουν στις επιτροπές να ακούσουν μια ευρεία ομάδα ενδιαφερομένων.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι η υπερβολική ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι εταιρείες αγωγών στις πολιτείες της Βιρτζίνια, της Βόρειας Καρολίνας, της Νότιας Καρολίνας και της Τζόρτζια σχεδιάζουν μια «σημαντική ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου κατά τα επόμενα 15 χρόνια», που ενδεχομένως βασίζεται σε υπερεκτίμηση των προβλέψεων για το φορτίο των κέντρων δεδομένων, τονίστηκε σε έκθεση του Institute for Energy Economics and Financial Analysis (ΙΕΕFA) τον Ιανουάριο.
Χρειάζονται προληπτικές αποφάσεις εκ μέρους των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των ρυθμιστικών αρχών για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι να επωμιστούν το βάρος των υπερβολικών υποδομών, ανέφερε η έκθεση του IEEFA.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλα τα κράτη έχουν υιοθετήσει ένα πλήθος μέτρων για την παροχή κινήτρων, τον περιορισμό και τη ρύθμιση της εισροής της ανάπτυξης κέντρων δεδομένων, από φορολογικές ελαφρύνσεις έως νομοθετικά νομοσχέδια, με έμφαση στην εξασφάλιση ότι οι καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν κέντρα δεδομένων δε θα επωμιστούν αδικαιολόγητο κόστος, σύμφωνα με έκθεση του Gibson Dunn Data Centers and Digital Infrastructure Practice Group.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κέντρα δεδομένων και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια διαφορετική πρόκληση τιμολόγησης εν μέσω των κυβερνητικών σχεδίων για τη μετατροπή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα, οικονομικά αποδοτικό και ασφαλές.
Το σύστημα πολυζωνικής τιμολόγησης που διερευνάται στο πλαίσιο της κυβερνητικής αναθεώρησης των ρυθμίσεων για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση από την ενιαία τιμολόγηση σε μια διαιρεμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι καταναλωτές σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες θα υπόκεινται σε διαφορετικές τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το οριακό κόστος κάλυψης της ζήτησης στη συγκεκριμένη θέση.
Ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας φαίνεται να συμφωνούν με το χαμηλότερο κόστος που μπορεί να προσφέρει η τιμολόγηση αυτού του είδους, με βάση έρευνα think tank που υποστηρίζεται από την Amazon, την OpenAI και την Anthropic, το κατά πόσον τα κέντρα δεδομένων μπορούν πράγματι να επωφεληθούν από τη ζωνική τιμολόγηση θα εξαρτηθεί από το είδος των δραστηριοτήτων τους.
Εκείνα που ενδεχομένως είναι κατάλληλα για την τιμολόγηση μέσω ζωνών περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις κέντρων δεδομένων που διαχειρίζονται φόρτους εργασίας που μπορούν να μετατοπιστούν χρονικά ή τοπικά.
Η εκπαίδευση ΤΝ για μοντέλα deep learning είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Τέτοιοι φόρτοι εργασίας μπορούν να προγραμματιστούν σε ώρες εκτός αιχμής, όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι χαμηλότερες και να συγχρονιστούν με περιόδους πλεονάζουσας αιολικής ή ηλιακής ενέργειας, γεγονός που θα μείωνε το κόστος και θα ανακούφιζε τη συμφόρηση του δικτύου.
Ομοίως, τα κέντρα δεδομένων που δε χρειάζεται να βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα ή τελικούς χρήστες θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια όταν βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και χαμηλή τοπική ζήτηση.
Εφαρμογές ευαίσθητες στις καθυστερήσεις, όπως οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές που απαιτούν κοντινή απόσταση από τους χρήστες, θα έβρισκαν επίσης «λιγότερο βιώσιμες» τις τιμές ζώνης.
Οι απαιτήσεις στο ενεργειακό δίκτυο που θέτει η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων είναι επίσης μια πρόκληση που μοιράζονται πολλές ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Στις ΗΠΑ, τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν πάνω από το ήμισυ του συνόλου των νέων οχημάτων που πωλούνται έως το 2030 και πρόκειται να ασκήσουν σημαντική πίεση σε ένα πεπαλαιωμένο σύστημα ενεργειακού δικτύου.
Ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των αμερικανικών κέντρων δεδομένων αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, μια έκθεση του Lawrence Berkeley National Laboratory που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο σημείωσε ότι αυτό λαμβάνει χώρα παράλληλα με μια «πολύ μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να προκύψει τις επόμενες δεκαετίες από έναν συνδυασμό υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων, μετατόπισης της παραγωγής, χρήσης υδρογόνου και εξηλεκτρισμού της βιομηχανίας και των κτιρίων».
Βάσει των δεδομένων αυτών, όπως αναφέρει το CNBC, οι υποδομές και οι μεταρρυθμίσεις που προκύπτουν από τη διαχείριση των κέντρων δεδομένων θα ήταν χρήσιμες για την επικείμενη εποχή μεταβαλλόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com