News ΑΜΕΑΚεντρική

Αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε την επιβίβαση παραολυμπιονίκη με αμαξίδιο

7/4/2025

Οργή έχει προκαλέσει το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε σε αεροδρόμιο, όταν αεροπορική εταιρεία δεν επέτρεψε σε παραολυμπιονίκη να επιβιβαστεί με αμαξίδιο

Γνωστό έγινε ότι αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε την επιβίβαση σε παραολυμπιονίκη με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε η Γενική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η οποία και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας τόνιζε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο.

Το περιστατικό με το αμαξίδιο

Πιο συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία, χωρίς καμία σαφή αιτιολογία, αρνήθηκε την επιβίβαση σε χάλκινη παραολυμπιονίκη, η οποία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι θα μπορούσε να είναι στη θέση αυτή οποιοδήποτε άτομο που κάνει χρήση αμαξιδίου.

https://webtools-c98db5952cb54b358365984178fb898a.msvdn.net/embed/w5Unf8ySbsgy?autoPlay=false

Όπως υποστήριξε, η γυναίκα «δήλωσε το αμαξίδιο και το γεγονός ότι είναι πιστοποιημένο να το χρησιμοποιεί σε ταξίδια. Η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία την ενημέρωσε ότι δεν δύναται να της επιτρέψει να ταξιδέψει», ενώ η ίδια «αναγκάστηκε να εκδώσει νέα εισιτήρια με άλλη αεροπορική εταιρεία για να πάει στην Κωνσταντινούπολη».

«Δεν επιτρέπεται να μην δίνεται η δυνατότητα σε άτομο που κάνει χρήση αμαξιδίου, ή σκύλου οδηγού να ταξιδέψει και να δημιουργούνται προβλήματα. Υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των αεροπορικών εταιρειών και πρέπει να τηρείται, να εφαρμόζεται κι αν δεν γίνεται θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να παρεμβαίνουν και να τιμωρούν».

«Το θεωρώ αδιανόητο»

«Το θεωρώ τουλάχιστον αδιανόητο και σίγουρα προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στις υπηρεσίες μεταφορών και σίγουρα η έλλειψη κατανόησης και η μη ανταπόκριση στις ανάγκες αυτές προκαλεί εμπόδια στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους», ανέφερε η χρυσή παραολυμπιονίκης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

Η ίδια τόνισε ότι «έχει ξανασυμβεί αυτό, αθλητής να μην μπορέσει να πάει με την πτήση και να πάρει άλλη. Είναι κοινωνικά ανησυχητικό και στερούν τα βασικά δικαιώματα από τα άτομα με αναπηρία».

Πηγή: https://www.tanea.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς θα διατηρήσουμε το «υγρό» μακιγιάζ μας όλη την ημέρα;

xristiana

Κινδύνους από το strep-test εκτός ιατρείων δείχνουν οι εργαστηριακοί γιατροί

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana