ΚεντρικήΠεριβάλλον

Όμιλος Καράτζη: “On time” η έναρξη κατασκευής του σταθμού αποθήκευσης των 330 MW στη Λάρισα

16/4/2025

“On time” αρχίζει η κατασκευή του μεγάλου έργου αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος 330 MW, του Ομίλου Καράτζη στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς το σχετικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης και εκκίνηση κατασκευής του σταθμού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Το καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με την έκδοση, χθες, από την Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) του έργου με τίτλο: «Σταθμός Αποθήκευσης Hλεκτρικής Eνέργειας (ΣΑΗΕ) με συσσωρευτές μέγιστης ισχύος έγχυσης 330MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 330 MW στη θέση ‘’Αγρ. 1341-1343 Νέων Καρυών’’, Δ.Ε. Νίκαιας, Δ. Κιλελέρ, Π.Ε. Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, της εταιρείας Καράτζη Βιομηχανικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.».

Για να φτάσουμε ως εδώ, όμως, έχει παιχτεί ένα… μικρό θρίλερ λόγω Daniel.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική άδεια εκδόθηκε από τη ΡΑΕ το 2019, ακολούθησαν τροποποιήσεις και η ΜΠΕ υποβλήθηκε στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί η μεταφορά της θέσης εγκατάστασης, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας που υπεβλήθη στη ΡΑΑΕΥ τον Νοέμβριο του 2023.

Η Ρυθμιστική Αρχή έκανε δεκτή την αίτηση και στο σκεπτικό της απόφασης καταγράφεται ότι διαπιστώθηκε η συνδρομή της περίπτωσης (γ) της παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν. 4951/2022 «Σημαντικών μεταβολών που συνδέονται με γεωλογικά αίτια, ιδίως καθιζήσεων εδάφους, κατολισθήσεων, βραχοπτώσεων, σεισμικών γεγονότων, που έχουν επέλθει ή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επέλθουν, λόγω των φυσικών καταστροφών και φαινομένων, στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος του σταθμού», καθιστώντας αναγκαία τη μεταφορά της θέσης εγκατάστασης.

Για την έκδοση της ΑΕΠΟ ελήφθη υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι το έργο «θα συμβάλει στην ελεγχόμενη αποθήκευση και διανομή ενέργειας ενισχύοντας και βελτιώνοντας την διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας», καθώς και το γεγονός ότι το σύνολο της έκτασης του έργου (57.730,67τ.μ.) έχει μορφή/κάλυψη ΑΑ (άλλης μορφής/κάλυψης εκτάσεις στις Α/Φ παλαιότερης και πρόσφατης λήψης) και ως εκ τούτου δεν διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Τι περιλαμβάνει

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Αποθήκευσης Hλεκτρικής Eνέργειας (ΣΑΗΕ) με συσσωρευτές μέγιστης ισχύος έγχυσης 330MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 330 MW και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης (υπόγεια Γραμμή Μέσης Tάσης) με το υφιστάμενο ΚΥΤ «Καράτζη Λάρισα» 33/400KV.

Το εμβαδό κατάληψης των εγκαταστάσεων του ΣΑΗΕ, ανέρχεται σε 4.208,88 τ.μ., ο σταθμός θα είναι, όπως αναφέρεται, μέγιστης ισχύος έγχυσης και μέγιστης απορρόφησης 330 ΜW και ονομαστικής χωρητικότητας 660 MWh ενώ θα αποτελείται από:

-μετατροπείς ισχύος με δυνατότητα να απορροφούν/εγχέουν ενεργό ή άεργο ισχύ,
-συσσωρευτές που συνδέονται στην DC πλευρά του μετατροπέα,
– ηλεκτρολογικό εξοπλισμό για τη σύνδεση (διακόπτες, καλωδιώσεις, διατάξεις προστασίας κτλ.), και
-σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης.

Το σύνολο των εγκαταστάσεων εντός του γηπέδου αποτελείται από προακατασκευασμένους οικίσκους. Η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται σε συσσωρευτές (μπαταρίες) ιόντων λιθίου (Li-ion), και ταυτόχρονα θα εγκατασταθούν μετατροπείς συνεχούς – εναλλασσόμενου ρεύματος, εσωτερικά καλώδια, μετασχηματιστές Μ/Τ-Χ/Τ, σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης της αποθήκευσης καθώς και διανομής (έκχυσης) της ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

Ο γενικός σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει συνολικά 57 blocks, το καθένα από τα οποία περιλαμβάνει τρεις μονάδες αποθήκευσης (οικίσκος συσσωρευτών – container). Ο κάθε ένας οικίσκος συσσωρευτών (συνολικά 171 container) περιλαμβάνει δύο σειρές μετατροπέων ισχύος AC/DC, όπου η κάθε σειρά αποτελείται από έξι μετατροπείς ισχύος.

Σημειώνεται ότι με την εν λόγω ΑΕΠΟ δεν αδειοδοτείται περιβαλλοντικά το ΚΥΤ «Καράτζη Λάρισα» καθώς και η υπόγεια Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Υπερυψηλής Τάσης (ΓMYT) 400kv που συνδέει το ΚΥΤ «Καράτζη Λάρισα» με τo ΚΥΤ Λάρισας.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Ο ΣΑΗΕ έχει τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά, εξοπλισμό και συνοδά έργα:

  • Μονάδες Αποθήκευσης Συσσωρευτών (171 οικίσκους συσσωρευτών LUNA2000-4.5MWH 2H1 της εταιρείας Huawei χωρητικότητας 4,472 MWh ανά οικίσκο).
  • Μετατροπείς Ισχύος DC/AC (Power Conversion System – PCS) για την ελεγχόμενη φόρτιση και εκφόρτιση των Μονάδων Αποθήκευσης.
  • 57 Υποσταθμοί ΧΤ/ΜΤ τύπου JUPITER-9000K-H0 της εταιρείας Huawei – Ενιαία (compact) προπαρασκευασμένα συγκροτήματα Οικίσκων – Σταθμών Παραγωγής (συγκροτήματα Πεδίων ΧΤ / Μετασχηματιστών ΜΤ / Πεδίων ΜΤ).
  • Τερματικοί Σταθμοί MT, οι οποίοι αποτελούνται από Οικίσκο Μέσης Τάσης (MV Switchroom) και Οικίσκο Ελέγχου (Control Room) ή μόνο Οικίσκο Ελέγχου.
  • Γειώσεις, Καλώδια DC, Καλώδια AC, Καλωδιώσεις Ασθενών Ρευμάτων, Σύστημα Αντικεραυνικής Προστασίας.
  • Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας (Energy Management System – EMS) με αξιοποίηση του Smart Battery Energy Storage System για την βέλτιστη συνδιαχείριση του Συστήματος Μετατροπής Ισχύος και των Μονάδων Αποθήκευσης για την ελεγχόμενη έγχυση και απορρόφηση ενέργειας από το Ηλεκτρικό Δίκτυο καθώς και την παροχή επικουρικών υπηρεσιών σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ.
  • Κατασκευή περίφραξης, σύστημα περιμετρικού φωτισμού και σύστημα ασφαλείας.
  • Βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας περιμετρικά του γηπέδου εγκατάστασης
  • Ηλεκτρική Διασύνδεση του ΣΑΗΕ μέσω υπόγειων διασυνδετικών γραμμών μέσης τάσης (ΜΤ) μήκους περίπου 1 χλμ. που θα εκκινούν από τον τερματικό σταθμό του ΣΑΗΕ και θα καταλήγουν στο ΚΥΤ «Καράτζη Λάρισα» και σύνδεση του με το ΚΥΤ «Λάρισας».

Το ΚΥΤ «Καράτζη Λάρισα» συνδέεται με το υφιστάμενο ΚΥΤ «Λάρισας» μέσω υφιστάμενης υπόγειας γραμμής μεταφοράς ΓΜΥΤ 400kV, μήκους 6 χλμ περίπου.

Η στρατηγική επένδυση

Το «ΚΥΤ Καράτζη Λάρισα», έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Καράτζη Α.Ε., και εξυπηρετεί τη διασύνδεση σταθμών ΑΠΕ με το δίκτυο Υψηλής Τάσης, και συγκεκριμένα Φ/Β σταθμών συνολικής ισχύος 262,36816 MW, για τους οποίους έχει εκδοθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης.

Πρόκειται για τη στρατηγική επένδυση του Ομίλου Καράτζη (με χρηματοδοτική στήριξη από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης), ύψους 190,8 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2024, μέσω των θυγατρικών εταιρειών Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1, 2, 3 και αφορά φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής δυναμικότητας 270,8 MW.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη του έργου δεν επηρεάστηκε ουσιωδώς από την καταιγίδα Daniel που έπληξε το Θεσσαλικό κάμπο.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το www.timeforgoodnews.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ για το δυστύχημα στα Τέμπη

xristiana

ΦΣΘ: Στις 25 Σεπτεμβρίου Η Εκδήλωση Για Την Ημέρα Φαρμακοποιού

xristiana

Εγκεφαλικό: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος ενός επεισοδίου για όσους χρησιμοποιούν αντιεμετικά φάρμακα

xristiana