ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Δαιμονισμένοι» θαλάσσιοι ελέφαντες επιτίθενται σε λουόμενους

6/4/2025

Περισσότερες από 100 κλήσεις δέχονται καθημερινά οι εργαζόμενοι του Δικτύου Θαλάσσιων Θηλαστικών της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ με αναφορές για θαλάσσια λιοντάρια και δελφίνια είτε νεκρά, είτε με εμφανή συμπτώματα δηλητηρίασης. Κάποια από τα ζώα εκδηλώνουν επιληπτικές κρίσεις, δείχνουν αποπροσανατολισμένα, κάποια «σβήνουν» στην αμμουδιά, ενώ έχουν σημειωθεί ακόμα και επιθέσεις σε λουόμενους.

Αιτία της αλλόκοτης συμπεριφοράς τους η τοξική ουσία που προκύπτει από φύκια Pseudo-nitzschia, τα οποία αναπτύσσονται κατά μήκος της ακτής της Νότιας Καλιφόρνια. Το δομοϊκό οξύ που απελευθερώνεται έχει δηλητηριάσει δεκάδες θαλάσσια λιοντάρια και δελφίνια, με τις αρμόδιες αρχές να καλούν τους πολίτες να παραμένουν σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από τα ζώα, καθώς η αντίδρασή τους στην ανθρώπινη παρουσία είναι απρόβλεπτη.

Η τοξίνη διεισδύει σε οστρακοειδή και μικρά ψάρια, χωρίς ωστόσο να τα επηρεάζει. Όταν, όμως, τα θαλάσσια θηλαστικά καταναλώσουν τα μολυσμένα ψάρια η τοξίνη συσσωρεύεται στο σώμα τους, προκαλώντας σειρά βλαβών, ακόμα και θάνατο.

Ο κτηνίατρος Μάτισον Πίτερς από το Κέντρο Φροντίδας Θαλάσσιων Θηλαστικών (MMCC) εξήγησε στο δίκτυο KCRW ότι τα επίπεδα της τοξίνης συγκεντρώνονται σταδιακά όσο «ανεβαίνουμε στον τροφικό ιστό. Έτσι τα ψάρια τρώνε τα φύκια και εκτίθενται στην τοξίνη. Αλλά όταν μετά τα μεγαλύτερα ψάρια τα τρώνε, περισσότερη τοξίνη συσσωρεύεται μέσα τους. Και στη συνέχεια συγκεντρώνεται ακόμη μεγαλύτερη στα θαλάσσια θηλαστικά που καταναλώνουν».

Η εκπρόσωπος του θαλάσσιου πάρκου SeaWorld στο Σαν Ντιέγκο, Τζένι Σμιθ, μιλώντας στο τοπικό KGTV ανέφερε πως τα θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά, ενώ άλλα εμφανίζονται ληθαργικά «σαν να κοιτάζουν τα αστέρια». Όπως είπε, «μερικά μπορεί να μοιάζουν πολύ νυσταγμένα και άλλα ασυνήθιστα επιθετικά».

Παρότι αυτού του τύπου τα φύκια αναπτύσσονται μόνο κάθε τέσσερα-επτά χρόνια, η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει ανεξέλεγκτη αύξηση της άνθισής τους, με επιβλαβείς συνέπειες στο περιβάλλον.

Σχετικά με τις επιπτώσεις στην ισορροπία του οικοσυστήματος, ο Ντέιβ Μπέιντερ του Κέντρου Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών στην Καλιφόρνια, δήλωσε στο KGTV ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας, η ανάπτυξη τοξικών φυκών αναμένονται πιο συχνή και σοβαρή. Προέβλεψε, δε, ότι τη φετινή χρονιά είναι πιθανό να «σπάσει» το ρεκόρ του 2023 όταν η τοξίνη σκότωσε περισσότερα από 1.000 θαλάσσια λιοντάρια.

Από την τοξική ουσία ενδέχεται να επηρεαστεί ακόμα και ο άνθρωπος με βλάβες ή ακόμα και θάνατο, όπως αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα σε πολίτες, αμερικανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επιθέσεις σε λουόμενους.

Ανάμεσα σε αυτούς μία 15χρονη αλλά κι ο σέρφερ Αρ Τζέι ΛαΜέντολα, ο οποίος σύμφωνα με την τοπική The Bradenton Herald βίωσε την «πιο οδυνηρή και τραυματική εμπειρία» της ζωής του από ένα «δαιμονισμένο» ζώο.

Όπως είπε, λίγα μέτρα από την ακτή και ενώ έκανε σέρφινγκ μόνος, ένα θαλάσσιο λιοντάρι εμφανίστηκε από το πουθενά κολυμπώντας με αυξημένη ταχύτητα προς το μέρος του. Παρά την αρχική του προσπάθεια να αποφύγει το ζώο, εκείνο επέμεινε, δαγκώνοντας τη σανίδα του «με τεράστια δύναμη». Ο ΛαΜέντολα άρχισε να φωνάζει με την ελπίδα ότι θα τρομάξει το ζώο. Αντιθέτως, όμως, αυτό εμφανίστηκε ακόμα πιο επιθετικό με αποτέλεσμα να του καταφέρει μία δαγκωνιά στο σώμα. Με τα δόντια ακόμα στη σάρκα του, το ζώο έριξε τον άνδρα από το σερφ παρασύροντάς τον στο νερό. «Ο πόνος ήταν οξύς και άμεσος, αλλά ο τρόμος ήταν χειρότερος», είπε ο ΛαΜέντολα εξηγώντας ότι τον κυρίευσε ο φόβος αφού το πλάσμα αυτό δεν έμοιαζε με τίποτα που είχε δει στη ζωή του, «με άγρια έκφραση, σχεδόν δαιμονική».

Αφού επέστρεψε στη σανίδα, κατευθύνθηκε στην ακτή με το θαλάσσιο λιοντάρι να συνεχίζει την επίθεση. Όταν τελικά ο σέρφερ βγήκε από τη θάλασσα το ζώο παρέμεινε στο νερό χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται.

Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον διαταραχή μετατραυματικού στρες, επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές για το περιστατικό και ενημερώθηκε σχετικά με την τοξική ουσία που επηρεάζει τα ζώα.

Καθώς δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη, οι ειδικοί περιθάλπουν όσα ζώα κρίνουν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, χορηγώντας τους τροφή και υγρά ώστε να απομακρυνθεί η ουσία από τον οργανισμό τους, όπως και φάρμακα για τις επιληπτικές κρίσεις.

Η άνθιση των φυκιών των φυκιών συνήθως διαρκεί τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι το ερχόμενο διάστημα η κατάσταση θα βελτιωθεί με λιγότερα περιστατικά.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

5 απαραίτητα beauty προϊόντα για το νεσεσέρ των διακοπών πέρα από το αντηλιακό σου

xristiana

Πόσο μπορούν να μακρύνουν τα μαλλιά μας σε έναν μήνα;

xristiana

Εκλογές 2023: Πώς μπορούν να ψηφίσουν τα άτομα με αναπηρία

xristiana