1\3\2025
Το μαγείρεμα του τέλειου βραστού αυγού αποτελεί εδώ και χρόνια θέμα στη γαστρονομική κοινότητα. Ωστόσο, επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο, γνωστή ως «περιοδικό μαγείρεμα», που όχι μόνο εξασφαλίζει άψογη υφή στον κρόκο και το ασπράδι αλλά ενδέχεται να ενισχύει και τη διατροφική του αξία.
Το πρόβλημα με το βράσιμο των αυγών
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Communications Engineering, το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο κρόκος και το ασπράδι μαγειρεύονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες: το ασπράδι στους 85ºC και ο κρόκος στους 65ºC. Αυτό συχνά οδηγεί σε υπερβολικό μαγείρεμα του κρόκου όταν το ασπράδι έχει ήδη σφίξει.
Οι ερευνητές αναζήτησαν μια προσέγγιση που να επιτρέπει το ομοιόμορφο μαγείρεμα του αυγού χωρίς να χρειάζεται να σπάσει το κέλυφος.
Η λύση
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή και κατέληξαν σε μια νέα τεχνική. Αυτή, σύμφωνα με το Health, περιλαμβάνει την εναλλαγή του αυγού μεταξύ βραστού νερού (100ºC) και πιο δροσερού νερού (30ºC) κάθε δύο λεπτά για συνολικά 32 λεπτά.
Με αυτή τη μέθοδο, το αυγό διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία, που επιτρέπει στο ασπράδι να σφίξει πλήρως και στον κρόκο να παραμείνει κρεμώδης. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η τελική υφή είναι ενδιάμεση μεταξύ ενός αυγού βρασμένου (sous vide) και ενός μελάτου αυγού.
Πιο θρεπτικό
Η χημική ανάλυση των αυγών που μαγειρεύτηκαν με αυτή τη μέθοδο έδειξε υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών – μικροθρεπτικών συστατικών που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά επειδή το αυγό δεν εκτίθεται σε υπερβολική θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η μέθοδος είναι ασφαλής, καθώς η θερμοκρασία του κρόκου παραμένει σταθερά πάνω από τους 67ºC για 32 λεπτά – επαρκής χρόνος για την εξουδετέρωση της σαλμονέλας.
Πώς να δοκιμάσετε το περιοδικό μαγείρεμα στο σπίτι
Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο, θα χρειαστείτε: Ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό (100ºC), ένα μπολ με νερό στους 30ºC και ένα θερμόμετρο τροφίμων για έλεγχο θερμοκρασίας
Τοποθετήστε το αυγό στο βραστό νερό για 2 λεπτά. Μεταφέρετέ το στο δροσερό νερό για άλλα 2 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία 8 φορές για συνολικά 32 λεπτά. Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, αυξήστε τη θερμοκρασία του κρύου νερού στους 40ºC και μειώστε τους κύκλους εναλλαγής.
Extra tips: Ανακατέψτε απαλά το αυγό όταν είναι στο δροσερό νερό για ομοιόμορφη κατανομή του κρόκου. Αν χρησιμοποιείτε μεγαλύτερα αυγά, αυξήστε ελαφρώς τον χρόνο μαγειρέματος.
Αν και η μέθοδος απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα αξίζει, προσφέροντας ένα τέλεια βρασμένο αυγό με πλούσια υφή και αυξημένη θρεπτική αξία. Αν είστε λάτρης της μαγειρικής, αξίζει να τη δοκιμάσετε!
Πηγή https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com