30/3/2025
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός ευρέως διαδεδομένου γλυκαντικού χωρίς θερμίδες το οποίο χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο της ζάχαρης που βρίσκεται σε αναψυκτικά και κέτσαπ μπορεί στην πραγματικότητα να ξεγελάσει τον εγκέφαλο μας και να μας κάνει να πεινάμε περισσότερο
Η δρ Αλάνα Πέιτζ, ειδικός σε θέματα ορμονών και διαβήτη και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι ένα γλυκαντικό ονόματι σουκραλόζη δημιουργεί μια «αναντιστοιχία» στον εγκέφαλο.
Αυτή η αναντιστοιχία σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει την επιθυμία για περισσότερο φαγητό.
«Αν το σώμα σας περιμένει μια θερμίδα λόγω της γλυκύτητας, αλλά δεν παίρνει τη θερμίδα που περιμένει, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επιθυμεί αυτές τις ουσίες με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η ίδια.
Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism, μία ομάδα επιστημόνων εξέτασε πώς ανταποκρίθηκαν 75 συμμετέχοντες όταν κατανάλωσαν τρία διαφορετικά υγρά.
Το ένα υγρό ήταν σκέτο νερό, το άλλο είχε μέσα την τεχνητή γλυκαντική ουσία σουκραλόζη και το τελευταίο περιείχε ζάχαρη.
Κάθε συμμετέχων έκανε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, έδωσε δείγματα αίματος και συμπλήρωσε μια έρευνα «πείνας» πριν και μετά από κάθε ποτό.
Αυξημένη φαίνεται να ήταν η δραστηριότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων που ονομάζεται υποθάλαμος μετά την κατανάλωση των διαλυμάτων σουκραλόζης.
Αυτό είναι το τμήμα του οργάνου που ρυθμίζει διεργασίες στο σώμα, όπως η θερμοκρασία, η κούραση και τα επίπεδα πείνας.
Σύμφωνα με τη Δρ Πέιτζ αυτό υποδηλώνει ότι το γλυκαντικό μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία και τις διατροφικές συμπεριφορές.
Η dailymail γράφει πως η σουκραλόζη ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν Βρετανό επιστήμονα κατά τη διάρκεια πειραμάτων ρουτίνας τη δεκαετία του ’70.
Είναι περίπου 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες.
Ενώ η μελέτη των επιστημόνων υποδεικνύει μια σχέση μεταξύ των γλυκαντικών χωρίς θερμίδες και της αυξημένης όρεξης και της παχυσαρκίας, άλλες μελέτες καταλήγουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι, όταν καταναλώνονται ως μέρος του φαγητού, τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες παράγουν τις ίδιες ορμόνες καταστολής της όρεξης με τη ζάχαρη.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com