21/3/2025
Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και άλλων τροφών με φυτικές ίνες ή η κατανάλωση περισσότερου γάλακτος και καφέ, μπορεί επίσης να αποτρέψει το ενοχλητικό και επίμονο βουητό που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή και να διαταράξει την καθημερινότητά μας.
«Οι στρατηγικές που βασίζονται στη διατροφή για την πρόληψη των εμβοών, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των χρόνιων εμβοών», κατέληξαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής Chengdu στο Sichuan της Κίνας.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων, φυτικών ινών, καφεΐνης και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης εμβοών», έγραψαν οι ερευνητές.
Περίπου ένας στους έξι (14%) ενήλικες έχει εμβοές. Αν και η έκθεση σε δυνατό θόρυβο αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για το πρόβλημα ακοής, «η προέλευση των εμβοών παραμένει αδιευκρίνιστη και οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων».
Οι ερευνητές προχώρησαν σε ανασκόπηση των στοιχείων από οκτώ μελέτες που εξέτασαν πιθανές συνδέσεις μεταξύ εμβοών και διατροφής.
Οι μελέτες αφορούσαν περισσότερα από 300.000 άτομα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων μείωσε τον κίνδυνο εμβοών:
- Φρούτα κατά 35%
- Γαλακτοκομικά κατά 17%
- Καφεΐνη κατά 10%
- Φυτικές ίνες κατά 9%.
Αυτές οι τροφές μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμβοών παρέχοντας στον οργανισμό συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία της ακοής, δήλωσαν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, η καφεΐνη θα μπορούσε να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών που προστατεύουν τα νεύρα που σχετίζονται με την ακοή, ενώ τα φρούτα και οι φυτικές ίνες θα μπορούσαν να διατηρήσουν το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, αποτρέποντας δυνητικά επιβλαβείς φλεγμονές.
«Οι υποκείμενοι μηχανισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν τις προστατευτικές επιδράσεις αυτών των συστατικών στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, καθώς και τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες», πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Η ανασκόπηση δεν βρήκε στοιχεία για άλλες τροφές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμβοών, όπως η σοκολάτα, τα λαχανικά, τα αυγά, το κρέας ή τα ψάρια.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The BMJ.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com