19/3/2025
Οι πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει πάντα προφανή αιτία για την εμφάνισή τους.
Ωστόσο, όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες διαπιστώνουν πως ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση – και άρα και στην πρόληψη – πονοκεφάλων και ημικρανιών μπορεί να είναι η υγεία του εντέρου και κατ’ επέκταση η διατροφή. Οι φυτικές ίνες φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων.
Όσο αυξάνονται οι φυτικές ίνες, τόσο μειώνονται οι πονοκέφαλοι
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition ανέλυσε δεδομένα από 12.700 συμμετέχοντες μεταξύ 1999 και 2004 στο πλαίσιο του National Health and Nutrition Examination Survey (NCHS), του εθνικού προγράμματος των ΗΠΑ για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την υγεία και τη διατροφή.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ινών και των σοβαρών πονοκεφάλων και ημικρανιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική σύνδεση: κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια φυτικών ινών στη διατροφή μείωναν την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρού πονοκεφάλου ή ημικρανίας κατά 11%.
Γιατί οι φυτικές ίνες βοηθούν στους πονοκεφάλους;
Παρόλο που οι ενδείξεις είναι ισχυρές και όλο και περισσότερα στοιχεία συνδέουν το έντερο με την υγεία του εγκεφάλου, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να γίνει κατανοητή αυτή η σύνδεση.
Οι ερευνητές επισημαίνουν δύο κύριους λόγους για τους οποίους οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθούν στη μείωση των πονοκεφάλων:
► Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου: Το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται στενά μέσω του ομώνυμου αποκαλούμενου άξονα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σοβαροί πονοκέφαλοι συνδέονται με γαστρεντερικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η κοιλιοκάκη.
Οι φυτικές ίνες θρέφουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, διατηρώντας την υγεία των βακτηρίων που επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και για αυτό συνδέονται και με τη μείωση των ημικρανιών και των πονοκεφάλων.
► Ρύθμιση του γλυκαιμικού δείκτη: Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών, βοηθώντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, συμβάλλοντας στην πρόληψη των ημικρανιών.
Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών
- Καταναλώστε περισσότερα φυτικά τρόφιμα: Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Έρευνα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 30 διαφορετικά φυτικά τρόφιμα την εβδομάδα είχαν πιο υγιή μικροβιακή χλωρίδα από όσους κατανάλωναν 10 ή λιγότερα.
- Επιλέξτε ξηρούς καρπούς για σνακ: Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και στη μείωση της φλεγμονής.
- Τρώτε περισσότερα όσπρια: Τα όσπρια, όπως τα μαύρα φασόλια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ένα φλιτζάνι μαύρα φασόλια περιέχει περίπου 15 γραμμάρια φυτικών ινών.
- Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης: Αντί για επεξεργασμένα δημητριακά, επιλέξτε ψωμί, κράκερ, τορτίγιες, κριτσίνια και άλλα προϊόντα από αλεύρι ολικής άλεσης. Σε αυτά τα τρόφιμα διατηρείται το πίτουρο και το φύτρο, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com