ΚεντρικήΥγεία

Απώλεια βάρους: 20 λόγοι που δεν καταφέρνετε να χάσετε κιλά

29/3/2025

Η προσπάθεια απώλειας βάρους συχνά καταληγει σε κόπωση, απογοήτευση και τελικά εγκατάλειψη, ειδικά όταν η ζυγαριά δεν δείχνει καμία αλλαγή. Πόσο σίγουροι όμως είστε ότι κάνετε τα πάντα σωστά;

Αν δεν βλέπετε αποτελέσματα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα πιθανά λάθη και εμπόδια που σας κρατούν στάσιμους. Ακολουθούν οι 20 πιο συνηθισμένοι λόγοι που σύμφωνα με το Health by Wealth αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδό σας και πώς να τους αντιμετωπίσετε.

Δεν βρίσκεστε σε θερμιδικό έλλειμμα

Η απώλεια βάρους συμβαίνει όταν καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε. Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την πρόσληψη τροφής και υπερεκτιμούν τη σωματική τους δραστηριότητα. Η καταγραφή των γευμάτων για μία εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πού χρειάζονται αλλαγές.

Έχετε φτάσει σε μεταβολικό τέλμα

Καθώς χάνετε βάρος, το σώμα σας καίει λιγότερες θερμίδες, αφού έχει λιγότερη μάζα να υποστηρίξει. Αυτή η φυσική προσαρμογή μπορεί να κάνει την περαιτέρω απώλεια βάρους πιο αργή. Ο μεταβολισμός σας έχει «κολλήσει». Για να συνεχίσετε να χάνετε βάρος πρέπει να αναπροσαρμόζετε τις θερμίδες σας κάθε φορά που χάνετε 4-7 κιλά.

Δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη συμβάλλει στον κορεσμό, διατηρεί τη μυϊκή μάζα και αυξάνει τον μεταβολισμό. Στοχεύστε σε 1,5-2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά.

Τρώτε πολύ συχνά

Η συχνή κατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει συχνές αυξήσεις της ινσουλίνης, δυσκολεύοντας την καύση λίπους. Δοκιμάστε να αφήνετε διαστήματα μεταξύ των γευμάτων ή να εφαρμόσετε διαλειμματική νηστεία.

Έχετε τροφικές δυσανεξίες

Ορισμένες τροφικές δυσανεξίες προκαλούν φλεγμονή και κατακράτηση υγρών, καλύπτοντας την απώλεια λίπους. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για πιθανές δυσανεξίες, όπως στη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά ή τα τεχνητά γλυκαντικά.

Βρίσκεστε υπό χρόνιο στρες

Το αυξημένο στρες αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία ενισχύει τις λιγούρες και αποθηκεύει λίπος στην κοιλιακή χώρα. Υιοθετήστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις αναπνοής.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τις ορμόνες της πείνας, αυξάνοντας τις λιγούρες και μειώνοντας την ενέργεια. Στοχεύστε σε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου καθημερινά.

Δεν κάνετε προπόνηση με αντιστάσεις

Η απώλεια βάρους δεν αφορά μόνο την καύση λίπους αλλά και τη διατήρηση των μυών. Κάντε προπόνηση με αντιστάσεις 2-3 φορές την εβδομάδα.

Κάνετε υπερβολική αερόβια άσκηση

Η υπερβολική αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τις ορμόνες του στρες και να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας. Συνδυάστε αερόβια γυμναστική και προπόνηση δύναμης για βέλτιστα αποτελέσματα.

Δεν κινείστε αρκετά εκτός γυμναστηρίου

Η άσκηση στο γυμναστήριο αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης. Θα πρέπε να λαμβάνετε υπόψη τη θερμογένεση δραστηριότητας χωρίς άσκηση (ΝΕΑΤ). Με απλά λόγια, την ενέργεια που χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε σωματική ή κινητική δραστηριότητα στην καθημερινότητα και δεν είναι αυτό που αποκαλούμε γυμναστική. Μπορεί να πρόκειται για το περπάτημα προς τη δουλειά, τη χρήση σκάλας, το κουβάλημα με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, το παιχνίδι με τα παιδιά κλπ. Η καθημερινή κίνηση συμβάλλει σημαντικά στη συνολική καύση θερμίδων. Οπότε αναζητήστε ευκαιρίες για δραστηριότητα όλη την ημέρα.

Έχετε υποκείμενα ιατρικά προβλήματα

Διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να δυσκολεύουν την απώλεια βάρους. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν υποψιάζεστε κάποια πάθηση.

Λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει το βάρος

Ορισμένα φάρμακα για την κατάθλιψη, τον διαβήτη και την υπέρταση μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό ή να αυξήσουν την όρεξη.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Η επαρκής ενυδάτωση ενισχύει τον μεταβολισμό και μειώνει την πείνα. Πίνετε νερό πριν τα γεύματα για να ελέγξετε την πρόσληψη θερμίδων.

Η διατροφή σας έχει έλλειψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον κορεσμό και υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Καταναλώστε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.

Έχετε ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου

Η σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου επηρεάζει τον μεταβολισμό, τη φλεγμονή, ακόμη και την επιθυμία για φαγητό. Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά και πρεβιοτικά, όπως γιαούρτι, ζυμωμένα λαχανικά και φυτικές ίνες.

Τρώτε υγιεινά, αλλά υπερβολικές ποσότητες

Ακόμα και τα υγιεινά τρόφιμα (ξηροί καρποί, αβοκάντο, δημητριακά ολικής άλεσης) μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους αν καταναλώνονται χωρίς έλεγχο.  Απλώς επικεντρωθείτε σε ισορροπημένες μερίδες και τρώτε μια ποικιλία από λαχανικά, φρούτα και άπαχες πρωτεΐνες.

Δεν τρώτε, αλλά πίνετε θερμίδες

Ροφήματα όπως καφέδες με γάλα, αναψυκτικά, επεξεργασμένοι χυμοί και αλκοόλ περιέχουν πολλές κρυφές θερμίδες. Προτιμήστε νερό, μαύρο καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη.

Αφήνετε τον εαυτό σας να χαλαρώνει τα Σαββατοκύριακα

Πολλοί άνθρωποι διατηρούν την πειθαρχία από Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά εγκαταλείπουν το διατροφικό τους πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα. Δύο ημέρες ανεξέλεγκτης κατανάλωσης φαγητού μπορούν εύκολα να αναιρέσουν πέντε ημέρες προσεκτικών επιλογών. Επιτρέψτε στον εαυτό σας ορισμένες λιχουδιές, αλλά με σύνεση.

Η άσκησή σας δεν είναι σταθερή

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει το μεταβολισμό, χτίζει μυς και καίει θερμίδες, αλλά μόνο όταν είναι συνεπής. Η έλλειψη συνέπειας στην άσκηση μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας απώλειας βάρους. Καθιερώστε ένα σωστό πρόγραμμα που συνδυάζει αερόβια άσκηση, προπόνηση δύναμης και ασκήσεις ευλυγισίας.

Έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Η υγιής απώλεια βάρους είναι 0,5-1 κιλό την εβδομάδα. Πρέπει να εστιάσετε σε υγιείς, βιώσιμες συνήθειες για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και όχι σε προγράμματα με μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα. Η υπομονή θα σας φέρει την πρόοδο που επιθυμείτε.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Λαρισαία κατέθεσε μήνυση για κακοποίηση του 9χρονου ΑΜΕΑ γιου της στο σχολείο

xristiana

Κατάθλιψη και ψωρίαση: Πώς συνδέονται οι δύο καταστάσεις

xristiana

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων στις επιχειρήσεις, την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και τον «Προσωπικό Βοηθό»

xristiana