ΚεντρικήΥγεία

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη: Τελικά μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζαμε

11/3/2025

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, όχι μόνο μεταξύ όσων πάσχουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά και μεταξύ ανθρώπων που την επιλέγουν θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινή.

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plant Foods for Human Nutrition καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζαμε.

«Ο έλεγχος του βάρους, η διαχείριση του διαβήτη, η βελτιωμένη διανοητική διαύγεια και η ενίσχυση της υγείας των οστών, αναφέρονται συχνά ως οφέλη των τροφίμων χωρίς γλουτένη, οδηγώντας τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η αποφυγή της βελτιώνει τη γενική υγεία. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν τεκμηριώνονται από ιατρική έρευνα», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας στο Health.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν, κατά μέσο όρο, περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες, ενώ έχουν λιγότερη πρωτεΐνη και λιγότερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Αυτό συμβαίνει επειδή η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και συχνά αντικαθίσταται από άμυλα και αλεύρια με χαμηλότερη διατροφική αξία, όπως το άμυλο καλαμποκιού και το ρυζάλευρο.

Με γλουτένη vs Xωρίς γλουτένη – Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν 39 προϊόντα με και χωρίς γλουτένη, όπως αρτοσκευάσματα, σνακ, έτοιμα γεύματα και δημητριακά πρωινού, συγκρίνοντας τη θρεπτική τους αξία.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι:

  • Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είχαν περίπου 5% περισσότερη ζάχαρη, με τα αρτοποιήματα να έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα.
  • Οι θερμίδες τους ήταν υψηλότερες, με μέσο όρο 377,88 kcal ανά 100 γραμμάρια, έναντι 352,02 kcal των προϊόντων με γλουτένη.
  • Η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες ήταν σημαντικά χαμηλότερη.

Το μόνο που φαίνεται να υπερτερούν τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη ήταν η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα είχαν 22% περισσότερες φυτικές ίνες κατά μέσο όρο. Οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό οφειλόταν κυρίως στο γεγονός πως στα προϊόντα χωρίς γλουτένη συνήθως προστίθενται ινουλίνη ή αμάρανθος.

Αξίζει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Η αποφυγή της γλουτένης είναι ζωτικής σημασίας για όσους έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.

Ωστόσο, για τους υπόλοιπους ανθρώπους, η επιλογή μιας τέτοιας δίαιτας χωρίς ιατρική ανάγκη μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνολική θρεπτική αξία ενός προϊόντος εξαρτάται περισσότερο από τη σύνθεσή του και λιγότερο από το αν περιέχει γλουτένη.

Αντί να επικεντρώνεται κανείς στην αποφυγή της γλουτένης, είναι προτιμότερο να δίνει έμφαση σε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα και φυσικά θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα αστικά δάση μειώνουν τη θνησιμότητα που συνδέεται με τη ζέστη

xristiana

Πώς καθαρίζει η βούρτσα χτενίσματος: Τι μαζεύει και περνάει στα μαλλιά

xristiana

Οι συχνότερες μορφές καρκίνου στους ηλικιωμένους

xristiana