ΚεντρικήΥγεία

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: Πώς μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου

5/3/2025

Η μελέτη συνέκρινε τις επιδράσεις τριών διαφορετικών διατροφών -τυπικής, με λίγους υδατάνθρακες και δυτικού τύπου με πολλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη- σε συνδυασμό με συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου, στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε ποντίκια.

Διαπίστωσαν ότι όταν ένα μοναδικό στέλεχος βακτηρίων E. coli συνδυάζεται με διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και διαλυτές φυτικές ίνες, οδηγεί στην ανάπτυξη πολυπόδων στο παχύ έντερο, οι οποίοι μπορεί να είναι πρόδρομος καρκίνου.

«Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου προκαλείται από παράγοντες, όπως η διατροφή, το μικροβίωμα του εντέρου, το περιβάλλον και η γενετική», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Alberto Martin, καθηγητής ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Το ερώτημά μας ήταν, αν η διατροφή επηρεάζει την ικανότητα συγκεκριμένων βακτηρίων να προκαλούν καρκίνο».

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια που είχαν αποικιστεί με ένα από τρία είδη βακτηρίων που είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τρέφονταν είτε με κανονική διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες είτε με διατροφή δυτικού τύπου.

Μόνο ένας συνδυασμός -δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων σε συνδυασμό με ένα στέλεχος E. coli που παράγει την καταστροφική για το DNA ένωση κολιμπακτίνη- οδήγησε στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η κολιμπακτίνη είναι ένας γονοτοξικός μεταβολίτης που παράγεται από το Escherichia coli και άλλα εντεροβακτηρίδια που πιστεύεται ότι προκαλούν μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου και την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή με λίγες ή καθόλου φυτικές ίνες, αύξησε τη φλεγμονή στο έντερο και άλλαξε τη σύνθεση των μικροβίων που συνήθως κατοικούν εκεί, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που επέτρεψε στο E. coli που παράγει κολιμπακτίνη να ευδοκιμήσει.

Φάνηκε επίσης ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν λεπτότερο βλεννογόνο που διαχώριζε τα μικρόβια του εντέρου από τα επιθηλιακά κύτταρα του παχέος εντέρου. Το βλεννογόνο λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και των κυττάρων που βρίσκονται από κάτω.

Όταν είναι εξασθενημένο, φτάνει στα κύτταρα του παχέος εντέρου περισσότερη κολιμπακτίνη, προκαλώντας γενετική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη όγκων.

Αυτές οι επιδράσεις ήταν ιδιαίτερα ισχυρές σε ποντίκια με γενετικές μεταλλάξεις στο μονοπάτι επιδιόρθωσης της αναντιστοιχίας που εμπόδιζε την ικανότητά τους να διορθώνουν το κατεστραμμένο DNA.

Τα ελαττώματα στην επιδιόρθωση της αναντιστοιχίας του DNA εντοπίζονται συχνά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στον Καναδά. Υπολογίζεται ότι το 15% αυτών των όγκων έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια επιδιόρθωσης της αναντιστοιχίας.

Οι μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια αποτελούν επίσης τη βάση του συνδρόμου Lynch, μιας γενετικής κατάστασης που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Μπορούμε να εντοπίσουμε ποιοι ασθενείς με σύνδρομο Lynch φιλοξενούν αυτά τα μικρόβια που παράγουν κολιμπακτίνη;» αναρωτιούνται οι ερευνητές.

Για τα άτομα αυτά, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η αποφυγή μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων ή η λήψη μιας ειδικής αντιβιοτικής αγωγής για την απαλλαγή από τα βακτήρια που παράγουν κολιμπακτίνη, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επισημαίνουν επίσης ότι ένα στέλεχος του E. coli που ονομάζεται Nissle, το οποίο συνήθως βρίσκεται στα προβιοτικά, παράγει επίσης κολιμπακτίνη.

Αυτός είναι ο λόγος που διερευνούν κατά πόσον η μακροχρόνια χρήση αυτού του προβιοτικού είναι ασφαλής για άτομα με σύνδρομο Lynch ή για άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η προσθήκη διαλυτών ινών στη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα καρκινογόνων E. coli, λιγότερες βλάβες στο DNA και λιγότερους όγκους.

«Τα συμπληρώματα φυτικών ινών μείωσαν τις επιπτώσεις της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων. Τώρα προσπαθούμε να βρούμε ποιες πηγές φυτικών ινών είναι πιο ευεργετικές και ποιες λιγότερο ευεργετικές», σημειώνουν οι ερευνητές.

Για το σκοπό αυτό εξετάζουν αν τα συμπληρώματα μιας διαλυτής ίνας που ονομάζεται ινουλίνη, μπορεί να μειώσει την παραγωγή κολιμπακτίνης που παράγεται από το E. coli και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως αυτά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

«Η μελέτη μας αναδεικνύει τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη μακροχρόνια τήρηση μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων και φυτικών ινών, η οποία είναι μια κοινή δίαιτα μείωσης του βάρους».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Microbiology.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νέες γονιδιακές θεραπείες για την αντιμετώπιση των σπάνιων καρδιαγγειακών παθήσεων

xristiana

Τα δυο χτενίσματα που μπορείτε να κάνετε μόνες σας και ταιριάζουν σε κάθε περίσταση

xristiana

Κοζάνη: Το καλοκαίρι 2023 ολοκληρώνεται το φωτοβολταϊκό πάρκο της Lightsource bp (pic)

xristiana