23\2\2024
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν αποκτήσει τεράστια δημοφιλία τα τελευταία χρόνια. Οι υποστηρικτές τους ισχυρίζονται πως μπορούν να καθαρίσουν το αίμα και να απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα, προσφέροντας αναζωογόνηση και ενίσχυση της υγείας.
Ωστόσο, πολλοί είναι και αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ η επιστημονική έρευνα γύρω από το θέμα παραμένει περιορισμένη. Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες γύρω από τις δίαιτες αποτοξίνωσης;
Πώς λειτουργούν οι δίαιτες αποτοξίνωσης;
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνήθως περιλαμβάνουν μια σύντομη περίοδο νηστείας, ακολουθούμενη από αυστηρή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, χυμών και νερού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, περιλαμβάνουν επίσης βότανα, τσάι, συμπληρώματα διατροφής και καθαρισμό του παχέος εντέρου μέσω κλύσματος ή καθαρτικών. Τα υποτιθέμενα οφέλη περιλαμβάνουν:
- Ξεκούραση των οργάνων μέσω της νηστείας
- Ενίσχυση της αποβολής τοξινών από το ήπαρ
- Ενίσχυση της αποβολής τοξινών μέσω των κοπράνων, των ούρων και του ιδρώτα
- Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
- Παροχή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό
Αυτές οι μέθοδοι στοχεύουν στην απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών, όπως ρύποι, βαρέα μέταλλα και χημικά πρόσθετα από τη διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν όντως οι δίαιτες αυτές μπορούν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.
Τι ισχύει με τις τοξίνες στον οργανισμό μας;
Όπως επισημαίνεται στο Health Line, οι δίαιτες αποτοξίνωσης σπάνια αναφέρουν συγκεκριμένα ποιες τοξίνες υποτίθεται ότι απομακρύνουν. Στην πραγματικότητα, το σώμα μας διαθέτει ήδη ένα αποτελεσματικό σύστημα αποτοξίνωσης μέσω του ήπατος, των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου.
Το ήπαρ μετατρέπει τις τοξικές ουσίες σε λιγότερο επιβλαβείς ενώσεις, οι οποίες στη συνέχεια αποβάλλονται από το σώμα.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες ουσίες όπως οι οργανικοί ρύποι (POPs), οι φθαλικές ενώσεις, η δισφαινόλη Α (BPA) και τα βαρέα μέταλλα, που συσσωρεύονται στον λιπώδη ιστό και στο αίμα, και η απομάκρυνσή τους μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ωστόσο, η έκθεση σε αυτές τις ουσίες είναι σχετικά περιορισμένη λόγω των διατροφικών κανονισμών από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Πόσο «αποτοξινωτικές» είναι πραγματικά αυτές οι δίαιτες;
Ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν περισσότερη ενέργεια και διαύγεια μετά από μια δίαιτα αποτοξίνωσης. Αυτή η αίσθηση μπορεί να οφείλεται στην αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, αλκοόλ και άλλων ανθυγιεινών συνηθειών και όχι τόσο στην απομάκρυνση τοξινών.
Αποτοξίνωση και απώλεια βάρους
Παρόλο που ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορούν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται συνήθως να οφείλεται στην απώλεια υγρών και γλυκογόνου, και όχι λίπους. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος επιστρέφει μόλις επανέλθει η φυσιολογική διατροφή.
Μελέτη του 2015 σε γυναίκες με υπερβολικό βάρος που ακολούθησαν μια δίαιτα αποτοξίνωσης έδειξε μείωση του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), της περιφέρειας μέσης και της φλεγμονής.
Ωστόσο, και πάλι, αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας διαδικασίας αποτοξίνωσης, αλλά οφείλονταν στον περιορισμό θερμίδων, λόγω των τροφών που προβλέπονται σε αυτές τις δίαιτες.
Οι παρενέργειες των δίαιτων αποτοξίνωσης
Πριν ακολουθήσει κάποιος μια δίαιτα αποτοξίνωσης, πρέπει να λάβει υπόψη του τις πιθανές παρενέργειες:
- Ακραίος περιορισμός θερμίδων: Ορισμένες δίαιτες προτείνουν ακραία νηστεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα και πονοκεφάλους. Επίσης η μακροχρόνια νηστεία μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.
- Καθαρτικά και καθαρισμός εντέρου: Μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, κοιλιακές κράμπες, ναυτία και εμετό.
- Υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων: Πολλά αποτοξινωτικά προϊόντα δεν ελέγχονται επαρκώς, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
- Κίνδυνοι για ευάλωτες ομάδες: Οι δίαιτες αυτές θεωρούνται μη ασφαλείς για άτομα με διατροφικές διαταραχές, διαβήτη, εγκύους, θηλάζουσες μητέρες, εφήβους και ηλικιωμένους.
Υπάρχουν πραγματικά οφέλη;
Παρόλο που οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να έχουν κάποια οφέλη, αυτά προέρχονται κυρίως από την αποφυγή ανθυγιεινών τροφών και όχι από την απομάκρυνση τοξινών. Τα οφέλη περιλαμβάνουν:
- Αποφυγή επεξεργασμένων τροφών και αλκοόλ
- Αποφυγή τροφών που περιέχουν βαρέα μέταλλα και βιομηχανικούς ρύπους
- Αυξημένη κατανάλωση νερού, που βοηθά στη γενική υγεία
Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αποτοξίνωσης;
Η καλύτερη αποτοξίνωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αυτή που το σώμα μας κάνει φυσικά. Σε αυτό το πλαίσιο ισχύει πως η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιή λίπη, ο επαρκής ύπνος, η σωματική άσκηση, η επαρκής κατανάλωση νερού και η μείωση επεξεργασμένων τροφών και αλκοόλ, αναμφίβολα ενισχύουν τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης.
Εν κατακλείδι, παρά τη δημοτικότητά τους, οι δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν λίγα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη. Ενώ η αποφυγή ανθυγιεινών συνηθειών μπορεί να βελτιώσει την υγεία, η δραστική αποχή από τρόφιμα και οι ακραίες μέθοδοι αποτοξίνωσης ενδέχεται να έχουν περισσότερες αρνητικές παρά θετικές επιπτώσεις.
Αντί για μια σύντομη και ακραία περιοριστική δίαιτα, είναι προτιμότερο να εστιάσουμε στη μακροχρόνια υγιεινή διατροφή και στον υγιεινό τρόπο ζωής.
Πηγή https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com