24\2\2024
Η κουζίνα μπορεί να μην είναι το πρώτο μέρος που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Ωστόσο πολλά καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε μπορεί να μας εκθέτουν σε επιβλαβείς ουσίες για τον οργανισμό μας.
Από τοξικές χημικές ενώσεις έως μικροπλαστικά και βαρέα μέταλλα, η συνεχής χρήση αυτών των σκευών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Ακολουθούν επτά καθημερινά είδη κουζίνας, τα οποία σύμφωνα με το Very Well Health μπορεί να κρύβουν κινδύνους που δεν φαντάζεστε, αλλά και ασφαλείς επιλογές για να τα αντικαταστήσετε, δημιουργώντας ένα πιο υγιεινό περιβάλλον στην κουζίνα σας.
Αντικολλητικά σκεύη
Τα αντικολλητικά τηγάνια και κατσαρόλες μπορεί να περιέχουν PFAS (γνωστά ως «παντοτινά χημικά»), τα οποία σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Όταν θερμαίνονται πάνω από τους 260°C, μπορεί να εκπέμψουν τοξικούς ατμούς που προκαλούν πυρετό πολυμερών. Επιπλέον, αν η αντικολλητική επιφάνεια φθαρεί, τοξικές ουσίες μπορούν να εισχωρήσουν στο φαγητό μας. Εναλλακτικές λύσεις είναι τα κεραμικά σκεύη, το ανοξείδωτο ατσάλι και ο χυτοσίδηρος.
Κάψουλες καφέ
Οι πλαστικές και αλουμινένιες κάψουλες καφέ μπορεί να απελευθερώσουν επιβλαβείς ουσίες λόγω της θερμότητας και της πίεσης. Συγκεκριμένα οι πλαστικές κάψουλες περιέχουν ξενοοιστρογόνα, τα οποία επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών. Οι αλουμινένιες κάψουλες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα αλουμινίου στο σώμα, το οποίο έχει συνδεθεί με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Εναλλακτικές λύσεις είναι οι καφετιέρες φιλτραρίσματος τύπου «french press» ή «pour-over».
Πλαστικοί μύλοι μπαχαρικών
Οι πλαστικοί μηχανισμοί στους μύλους μπαχαρικών μπορεί να φθείρονται και να απελευθερώνουν μικροπλαστικά στα τρόφιμα. Αυτά τα μικροπλαστικά ενδέχεται να επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να προκαλούν χρόνια φλεγμονή. Αντί για πλαστικούς μύλους, προτιμήστε γυάλινους ή ανοξείδωτους.
Πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων
Ορισμένα πλαστικά δοχεία περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως BPA, φθαλικές ενώσεις και στυρένιο. Ιδιαίτερα τα πλαστικά με τους κωδικούς 3, 6 και 7 μπορεί να απελευθερώσουν τοξίνες όταν θερμαίνονται ή φθείρονται. Αντικαταστήστε τα με γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία.
Επιφάνειες κοπής
Οι πλαστικές επιφάνειες κοπής μπορούν να αποδεσμεύσουν μικροπλαστικά κατά την κοπή των τροφίμων, ενώ οι φθηνές ξύλινες μπορεί να περιέχουν φορμαλδεΰδη και άλλες τοξικές ουσίες. Οι καλύτερες επιλογές είναι οι επιφάνειες από μπαμπού ή υψηλής ποιότητας ξύλο.
Αλουμινόχαρτο
Μελέτες δείχνουν ότι το αλουμίνιο από το αλουμινόχαρτο μπορεί να περάσει στα τρόφιμα, ειδικά αν εκτεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η υπερβολική χρήση αλουμινίου έχει συνδεθεί με κινδύνους για νευροεκφυλιστικές ασθένειες και προβλήματα στα οστά. Για ασφαλέστερη χρήση, αντικαταστήστε το με λαδόκολλα ή γυάλινα σκεύη.
Εργαλεία κουζίνας
Ορισμένα εργαλεία κουζίνας, όπως αυτά από αλουμίνιο, χαλκό και χαμηλής ποιότητας κράματα μετάλλων, μπορεί να απελευθερώσουν βαρέα μέταλλα στο φαγητό. Αυτές οι ουσίες σχετίζονται με προβλήματα στα νεφρά και το νευρικό σύστημα. Επιλέξτε ξύλινα, ανοξείδωτα ή υψηλής ποιότητας σιλικόνης εργαλεία για τη μαγειρική.
Πηγή https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com