ΚεντρικήΥγεία

10 σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης και πώς να την αντιμετωπίσετε σύμφωνα με ψυχολόγους

2\3\2024

Ο καθένας μπορεί κάποια στιγμή να απογοητεύεται και να χάνει την πίστη στις δυνατότητές του. Όταν όμως τα συναισθήματα αυτά χρονίζουν και γίνονται μέρος της καθημερινότητας ενός ατόμου, τότε το πιθανότερο είναι πως το άτομο αυτό έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.  

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής ενός ανθρώπου, από τις ερωτικές, φιλικές και κοινωνικές σχέσεις και την εργασία του μέχρι την ψυχική του υγεία.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, που μίλησαν στο Parade, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές μας μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, υπερβολική ανάγκη για επιβεβαίωση και αποφυγή νέων προκλήσεων.

Τα «καλά νέα» είναι ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Με αυτογνωσία, κατάλληλη υποστήριξη και αλλαγή νοοτροπίας, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του. Ακολουθούν δέκα χαρακτηριστικές συμπεριφορές χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς η γνώση των κοινών συμπεριφορών είναι ένα τεράστιο πρώτο βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Τι προκαλεί τη χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Το πρόβλημα μπορεί να έχει μία ή πολλές ρίζες, ανάλογα με τον άνθρωπο. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση – αυτοπεποίθηση μπορεί να αποδοθεί σε περιβαλλοντικούς, βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί για παράδειγμα να έχουν γενετική προδιάθεση για αυξημένα επίπεδα άγχους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης, επηρεάζοντας τελικά και την αυτοπεποίθηση.

Κάποιο επίσης μπορεί να έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον, όπου γονείς ή άλλοι φροντιστές ήταν συχνά αρνητικοί και επικριτικοί, όπως για παράδειγμα στις σχολικές επιδόσεις… Ένα «19» δεν είναι τόσο καλό όσο ένα «20».

Τέλος και οι αποτυχίες στο παρελθόν ενός ανθρώπου μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Μπορεί για παράδειγμα κάποια στιγμή μια γνώμη ή ενέργεια να αποδοκιμάστηκε, να απαξιώθηκε ή να χλευάστηκε και έκτοτε το άτομο να αποφεύγει να εκτίθεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

1. Αποφυγή καταστάσεων

Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά αποφεύγουν κοινωνικές ή επαγγελματικές καταστάσεις, φοβούμενα την αποτυχία ή την κριτική. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε προοδευτικά τις φοβίες σας. Θέστε μικρούς στόχους και ζητήστε υποστήριξη από φίλους ή ειδικούς.

2. Προκαταλήψεις για μελλοντικά γεγονότα

Η πεποίθηση ότι κάτι θα πάει στραβά πριν καν συμβεί μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια. Δοκιμάστε να διαχωρίσετε τις σκέψεις σας από τις πραγματικές εμπειρίες. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να δοκιμάσει νέα πράγματα χωρίς προκατάληψη.

3. Αρνητικός εσωτερικός διάλογος

Η συνεχής αυτοκριτική («Δεν είμαι αρκετά καλός/ή» ή «Ποτέ δεν θα τα καταφέρω») ενισχύει την ανασφάλεια. Εφαρμόστε την αυτοσυμπόνια. Η πιο απλή προσέγγιση είναι να σκεφτείτε τι θα λέγατε σε έναν φίλο αν βρισκόταν στη θέση σας και εφαρμόστε το στον εαυτό σας.

4. Υπερβολική ενασχόληση με την «βελτίωση» του εαυτού

Η αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και αίσθηση ανεπάρκειας.

Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι συχνά υπερβολικά επικεντρωμένοι στα «ελαττώματά» τους. Πιστεύουν με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τη «μη αποδεκτή» – κατά την άποψή τους – εκδοχή του εαυτού τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αυτό που χρειάζεται είναι ο επαναπροσδιορισμός του πλαισίου σκέψης, αποφεύγοντας την εστίαση στο «αυτό που είμαι δεν είναι αρκετά καλό». Αντίθετα χρειάζεται ένα πλαίσιο με θετικό πρόσημο, στο οποίο το άτομο  επικεντρώνεται στις ενέργειες και την πρόοδό του.

5. Άγχος

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό άγχος σχετικά με το πώς θα διαχειριστείτε μελλοντικές δυσκολίες. Ρεαλιστικά αξιολογήστε τις πιθανότητες του χειρότερου σεναρίου και εστιάστε σε εφικτές λύσεις.

6. Κατάθλιψη

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η κατάθλιψη συχνά συνδέονται, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Αναζητήστε βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αυτοεικόνας.

7. Τάση να ικανοποιείτε τους άλλους

Η ανάγκη να ικανοποιείτε τους άλλους εις βάρος των δικών σας αναγκών μπορεί να είναι σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να αποφασίσει πριν απαντήσει σε κάποιο αίτημα και μάθετε να λέτε «όχι» χωρίς ενοχές.

8. Ντόμινο χαμηλής αυτοεκτίμησης

Η ανασφάλεια σε ένα συγκεκριμένο πεδίο μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη αίσθηση ανεπάρκειας. Αναγνωρίστε τις δεξιότητες και τις επιτυχίες σας σε άλλους τομείς.

9. Σύγκριση με άλλους

Η συνεχής σύγκριση με άλλους μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση κατωτερότητας. Εστιάστε στην προσωπική σας εξέλιξη αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.

10. Αναζήτηση επικίνδυνων διεξόδων

Μερικά άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, μπορεί να επιδίδονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές και συνήθειες, όπως κατάχρηση ουσιών, σεξουαλικές πράξεις ή ενέργειες εκτός ορίων, με στόχο να τραβήξουν την προσοχή και να νιώσουν «αποδεκτοί».

Είναι σημαντικό να εξετάζει κανείς τους λόγους πίσω από τις επιλογές του και να ζητά βοήθεια από ειδικούς αν αισθάνεται ότι οι αποφάσεις του δεν είναι στην πραγματικότητα προς όφελός του. Η θεραπεία μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για άτομα που εμφανίζουν αυτό το στοιχείο χαμηλής αυτοεκτίμησης, ιδιαίτερα για αυτούς που θέτουν τον εαυτό τους σε επικίνδυνες καταστάσεις. 

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ρεύμα: Ξανά την ανιούσα πήραν οι τιμές – Στα 409 ευρώ/MWh

xristiana

Εκδήλωση Του Δήμου Αμαρουσίου Στη Βορέειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αφιερωμένη Στις Μητέρες Με Παιδιά ΑμεΑ

xristiana

Ημερίδα «Άρχισαν τα Σχολεία – Συμβουλές για Γονείς»

xristiana