ΚεντρικήΥγεία

Τρεις λόγοι που αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι αυτή την περίοδο – Τι μπορείτε να κάνετε

17\3\2025

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κούραση τους πρώτους δύο μήνες του έτους.

Αν η κούραση όμως, επιμένει για περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες, είναι καλό να συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς μπορεί να είναι σημάδι κάποιου σοβαρού προβλήματος, π.χ. μιας υποκείμενης πάθησης ή μόλυνσης.

Όταν η κούραση συνοδεύεται από ήπιο πυρετό, δύσπνοια ή απώλεια όρεξης, πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της YouGov, 1 στους 8 Βρετανούς δηλώνει ότι αισθάνεται κουρασμένος «όλη την ώρα», ενώ το 25% είναι κουρασμένοι «τις περισσότερες φορές».

Χαμηλός σίδηρος

Ένας από τους λόγους που αισθάνεστε μόνιμη κούραση, είναι η αναιμία.

Πρόκειται για ανεπάρκεια σιδήρου που μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση αίματος και να αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα σιδήρου.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος, ο διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός, ο οποίος επιβραδύνει τον μεταβολισμό.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, «η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι μια μη αναγνωρισμένη και εύκολα αναστρέψιμη αιτία κόπωσης».

Οι ασθενείς που παραπονιούνται για υπνηλία ή κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι επίσης σημαντικό να κάνουν εξέταση για πιθανή έλλειψη βιταμίνης D.

Όταν η κούραση συνοδεύεται από ήπιο πυρετό ή απώλεια όρεξης, μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη του αναπνευστικού ή πρώιμα σημάδια λοιμώδους μονοπυρήνωσης.

Κατάθλιψη

Μια άλλη συχνή αιτία κόπωσης είναι η κατάθλιψη.

«Κάποιος μπορεί να έχει κατάθλιψη χωρίς να αισθάνεται ότι έχει κακή διάθεση. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεται ευερέθιστος ή απογοητευμένος ή να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί», λέει η Δρ. Natasha Yates, επίκουρη καθηγήτρια γενικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Bond.

«Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς οι ασθενείς αυτοί μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι έχουν κατάθλιψη. Η ανεξήγητη κούραση μπορεί να είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα της κατάθλιψης. Τα άλλα συμπτώματα έρχονται στην επιφάνεια μόνο με στοχευμένες ερωτήσεις», προσθέτει.

Η δύσπνοια ή η απώλεια όρεξης, μπορεί να συνδέονται με καρδιακά προβλήματα, όπως η μυοκαρδιοπάθεια, μια ασθένεια του καρδιακού μυός. Η πάθηση προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς, ιδίως στην αριστερή κοιλία, η οποία είναι ο κύριος θάλαμος άντλησης. Το αποτέλεσμα είναι η καρδιά να μην μπορεί να τροφοδοτήσει με αίμα το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο οξυγόνο στο σώμα και κόπωση», λέει ο Robert Hall, από το Cardiomyopathy UK.

«Φάρμακα όπως οι β-αποκλειστές και οι θεραπείες για την αρτηριακή πίεση, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κούραση», προσθέτει.

Η πάθηση μπορεί να είναι κληρονομική ή να προκληθεί από καρδιακή νόσο ή ακόμη και από λοίμωξη. Αν δεν αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Καρκίνος

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, η ανεξήγητη κόπωση -το να ξυπνά δηλαδή κανείς εξαντλημένος παρά τον καλό ύπνο- ή η κούραση που συνοδεύεται από απώλεια όρεξης, θα μπορούσε να είναι σημάδι ορισμένων καρκίνων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της 31χρονης Claudia Delrio, από το Λονδίνο, η οποία ανέφερε πώς «ενώ κοιμόταν όλο το βράδυ, εξακολουθούσε να αισθάνεται εξαντλημένη την επόμενη μέρα – ένδειξη ότι είχε λέμφωμα non-Hodgkin, ενός τύπου καρκίνου του αίματος.

«Στην αρχή το αγνόησα και προσπάθησα να κοιμάμαι νωρίτερα – αλλά τίποτα δεν βοήθησε. Ήταν ένα διαφορετικό είδος κούρασης: Έπρεπε να κοιμηθώ τη στιγμή που γύριζα από τη δουλειά», λέει.

Ο γιατρός της συνταγογράφησε εισπνεόμενο, καθώς είχε επίσης κρίσεις δύσπνοιας.

Η κούραση δεν υποχωρούσε ενώ άρχισε να έχει και έντονη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και στο δέρμα της.

Διαγνώστηκε με καρκίνο λεμφαδένων δεύτερου σταδίου, ενώ εντοπίστηκε και ένας όγκος 14 εκατοστών στο στήθος της.

«Η κούραση υπήρχε εδώ και μήνες και ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά δεν είχα ιδέα ότι θα ήταν κάτι τόσο σοβαρό», σημειώνει.

Άλλα κοινά συμπτώματα του καρκίνου περιλαμβάνουν πρησμένους αδένες στο λαιμό, τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα ή άλλα μέρη του σώματος, σε συνδυασμό με πυρετό, ανεξήγητη απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης.

Μετά από 6 μήνες χημειοθεραπείας, τον Μάιο του 2024 απαλλάχθηκε από τον καρκίνο.

Οι γιατροί συνιστούν να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ και να έχουμε σταθερό ωράριο ύπνου.

Παράγοντες όπως η χρήση οθονών και το τσιμπολόγημα πριν από τον ύπνο, μπορούν επίσης να μειώσουν την ποιότητα του ύπνου.

Σύμφωνα με το NHS, πρέπει να έχετε ολοκληρώσει το δείπνο σας, τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο και να αποφεύγετε διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη ακριβώς πριν από τον ύπνο.

Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η υπογονιμότητα.

Η στέρηση ύπνου συνδέεται με ευερεθιστότητα και μειωμένη συγκέντρωση, μέχρι αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Πηγή https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μαθητές ζωγραφίζουν για την οδική ασφάλεια

xristiana

Καρδιακή ανεπάρκεια: Το εμβόλιο που σώζει τη ζωή των ασθενών – Δεν είναι του κορωνοϊού

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana