21\3\2025
Υπάρχει ένα βότανο-βάλσαμο που πήρε το όνομά του από τα έντονα κίτρινα άνθη του που λέγεται ότι άνθισαν για πρώτη φορά κοντά στην ημερομηνία γέννησης του Ιωάννη του Βαπτιστή. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων ιατρικών καταστάσεων. Ποιο είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το χρησιμοποιήσετε;
Το βότανο-βάλσαμο που ωφελεί την ψυχική υγεία
Το σπαθόχορτο (Hypericum perforatum), γνωστό και ως βάλσαμο, βαλσαμόχορτο ή υπερικό, είναι ένα ανθοφόρο φυτό που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων. Συγκεκριμένα, τα άνθη του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή υγρών εκχυλισμάτων, χαπιών και τσαγιού.
Το σπαθόχορτο υποτίθεται ότι ενισχύει τη διάθεση και παρέχει κάποια ανακούφιση από την κατάθλιψη, αλλά δεν είναι απόλυτα σαφές πώς λειτουργεί. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα συστατικά του βοτάνου (υπερικίνη και υπερφορίνη) μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη. Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών.
Ένας λόγος που οι άνθρωποι αποφασίζουν να δοκιμάσουν το σπαθόχορτο (σε αντίθεση με τα αντικαταθλιπτικά που μπορούν να αυξήσουν τη σεροτονίνη) είναι η χαμηλότερη συχνότητα παρενεργειών από τα φάρμακα. Έτσι, το δημοφιλές βότανο χρησιμοποιείται συχνά για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μια συστηματική ανασκόπηση στο Cochrane διαπίστωσε ότι το σπαθόχορτο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης.
Μια ανασκόπηση 35 μελετών του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σπαθόχορτο μείωσε τα συμπτώματα της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο και παρόμοια με τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά.
Μια ανάλυση 27 μελετών του 2017 έδειξε ότι είχε παρόμοια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά στην ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι λιγότεροι άνθρωποι σταμάτησαν να παίρνουν το σπαθόχορτο, σε σύγκριση με τα αντικαταθλιπτικά.
Άλλες χρήσεις του σπαθόχορτου
Τέλος, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το βότανο μπορεί να είναι αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τραύματα, μώλωπες, εγκαύματα και πληγές. Διερευνάται επίσης για τα ακόλουθα προβλήματα υγείας:
- Άγχος
- Συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
- Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)
- Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD)
- Διακοπή του καπνίσματος
- Ιογενείς λοιμώξεις
Το σπαθόχορτο μπορεί επίσης να ωφελήσει το δέρμα. Ένα λάδι που παρασκευάζεται από το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί τοπικά για την επούλωση πληγών και άλλες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και οι αιμορροΐδες.
Πιθανές παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν
Το σπαθόχορτο είναι ένα φυσικό, φυτικό συμπλήρωμα που δεν απαιτεί ιατρική συνταγή. Ωστόσο, αυτό δεν το καθιστά απαραίτητα αβλαβές, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας συνέκριναν τις ανεπιθύμητες ενέργειες του σπαθόχορτου και του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου φλουοξετίνη. Η ομάδα χρησιμοποίησε πληροφορίες από τις αναφορές των γιατρών στην εθνική υπηρεσία της Αυστραλίας για την ασφάλεια των φαρμάκων.
Μεταξύ 2000 και 2013, υπήρξαν 84 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών για το σπαθόχορτο και 447 αναφορές για την φλουοξετίνη. Δεδομένου ότι η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν εθελοντική, οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι πιθανό ο αριθμός των ανεπιθύμητων συμβάντων να μην έχει αναφερθεί ρεαλιστικά. Οι παρενέργειες των δύο ουσιών είναι παρόμοιες. Περιλαμβάνουν:
- έμετο,
- ζάλη,
- άγχος,
- κρίσεις πανικού,
- επιθετικότητα και
- αμνησία.
Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Τέλος, δεν πρέπει να πάρετε σπαθόχορτο εάν:
- Παίρνετε κάποιο συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό ή άλλο συμπλήρωμα που επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης ή
- Είστε έγκυος, προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ή θηλάζετε.
- Πηγή https://www.oloygeia.gr
- Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com