20\3\2025…
Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα μικρό ψάρι και μία ακόμα μικρότερη μύγα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μάχη κατά της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Και όμως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μακουάρι στην Αυστραλία διαπίστωσαν πως τα ψάρια ζέβρα, Danio rerio, τα οποία μπορούν να φτάσουν σε μήκος μόλις τα 5 εκατοστά, καθώς κι οι λεγόμενες φρουτόμυγες δροσόφιλες της οικογένειας των δροσοφιλίδων, είναι ικανές να απαλλάξουν το περιβάλλον από τοξικές ουσίες.
Η ερευνητική ομάδα απομόνωσε γονίδια των οργανισμών αυτών και δημιούργησε γενετικά τροποποιημένα ζώα, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν τον ιδιαίτερα τοξικό μεθυλυδράργυρο σε ένα λιγότερο επιβλαβές αέριο που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα.
Η ουσία μπορεί να συσσωρευθεί σε τρόφιμα και περιβάλλον, επισημαίνουν οι επιστήμονες, συχνά εξαιτίας δραστηριοτήτων όπως η παράνομη εξόρυξη χρυσού και η καύση άνθρακα.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, η μέθοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους προστασίας τόσο της άγριας ζωής όσο και της ανθρώπινης υγείας.
Οι ερευνητές τροποποίησαν το DNA των μυγών και των ψαριών ζέβρα εισάγοντας παραλλαγές γονιδίων από βακτήρια για να δημιουργήσουν δύο ένζυμα που συνδυαστικά μπορούν να μετατρέψουν τον μεθυλυδράργυρο σε υδράργυρο που απελευθερώνεται από τα ζώα ως αέριο.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, σε σύγκριση με άλλες μορφές υδραργύρου στο περιβάλλον, ο μεθυλυδράργυρος προκαλεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική βλάβη εξαιτίας της υψηλής βιοδιαθεσιμότητας και της κακής απέκκρισής του: Μπορεί εύκολα να διασχίσει την πεπτική οδό, τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και τον πλακούντα.
Η Κέιτ Τέππερ, εκ των συντακτών της μελέτης, τόνισε ότι μέχρι πρότινος η πρόσβαση ήταν αδύνατη στον μεθυλυδράργυρο από τη στιγμή που εισέρχεται στους τροφικούς ιστούς, αλλά η προσέγγισή τους αντιμετωπίζει με μοναδικό τρόπο αυτό το ζήτημα.
Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι η απελευθέρωση στη φύση γενετικά τροποποιημένων ζώων που βρίσκονται κοντά στη βάση των τροφικών ιστών θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία πολλών άλλων ειδών στο οικοσύστημα.
«Τα ζώα έχουν εξελιγμένο πεπτικό σύστημα, υψηλή μεταβολική δραστηριότητα και σχετική ευκολία περιορισμού. Αυτό τα καθιστά δυνητικά μια πολύ καλύτερη επιλογή για τον καθαρισμό μολυσμένων τοποθεσιών από τα τροποποιημένα μικρόβια και τα φυτά, τα οποία ήταν το κύριο επίκεντρο για την έρευνα βιοαποκατάστασης», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Μασιέζ Μασέλκο σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μακουάρι.
Πηγή: https://www.womenonly.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com