ΚεντρικήΥγεία

Δυσκοιλιότητα: Το πολύχρωμο λαχανικό για άμεση αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο

25\2\2024

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, η δυσκοιλιότητα, κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει άβολες ή σπάνιες κενώσεις του εντέρου, είναι η πρώτη ανάμεσα στις γαστρεντερικές ασθένειες μεταξύ των ενηλίκων.

 Αν και μπορείτε εύκολα να θέσετε το έντερό σας σε κίνηση με ένα μη συνταγογραφούμενο καθαρτικό, υπάρχει μια φυσική επιλογή που μπορεί να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε. Γνωρίζετε ποιο είναι;

Ποιο λαχανικό βοηθά στην άμεση αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

«Το κύριο συστατικό των παντζαριών που συμβάλλει στην υγεία του εντέρου και στις τακτικές κινήσεις του είναι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες», δήλωσε στο Health Digest η Courtney Pelitera, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Top Nutrition Coaching, προσθέτοντας ότι μια μερίδα παντζάρια παρέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών. «Για αναφορά, ο τυπικός ενήλικας χρειάζεται 25-35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για βέλτιστη υγεία του εντέρου».

Όπως εξήγησε περαιτέρω η Pelitera, οι φυτικές ίνες δεν είναι απλώς απαραίτητες για τη διατήρηση της κανονικής κίνησης του εντέρου, αλλά παίζουν επίσης βασικό ρόλο στη διαχείριση τόσο της χοληστερόλης όσο και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα -και τα δύο συμβάλλουν θετικά στην υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να τρώμε ανθυγιεινές λιχουδιές κατά τη διάρκεια της ημέρας -κάτι που είναι σημαντικό για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν τον αριθμό των θερμίδων τους σε υγιές εύρος.

«Τα παντζάρια περιέχουν και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών», τόνισε η Pelitera. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν δεν πάσχετε από χρόνια δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να τρώτε περισσότερα λόγω όλων των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία.

«Πόσα παντζάρια μπορώ να φάω»;

Εάν ο κύριος λόγος για να ενσωματώσετε περισσότερα παντζάρια στη διατροφή σας είναι επειδή η δυσκοιλιότητα έχει γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα και προσπαθείτε να κάνετε τις κενώσεις σας πιο τακτικές, το ένστικτό σας μπορεί να σάς οδηγήσει να τρώτε πολλά με την ελπίδα να επιταχύνετε μια κένωση. Ωστόσο, τα πάρα πολλά παντζάρια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

«Όσον αφορά σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά με ρίζες, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, ειδικά εάν κάποιος δεν έχει συνηθίσει σε υψηλές ποσότητες φυτικών ινών στη διατροφή του ή εάν οι φυτικές ίνες αυξάνονται αλλά χωρίς αντίστοιχη αύξηση της πρόσληψης υγρών», σημειώνει η Pelitera.

Εξαιτίας αυτού, η ειδικός συμβουλεύει ότι εάν αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, θα πρέπει να κάνετε το ίδιο και με την πρόσληψη νερού. «Αυτά τα δύο συνεργάζονται για να βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αν τα κόπρανά σας αποκτήσουν ζωηρό χρώμα αφού έχετε φάει παντζάρια, μην ανησυχήσετε γιατί είναι απολύτως φυσιολογικό.

Εάν έχετε πέτρες στα νεφρά, καλό είναι επίσης να περιορίσετε την κατανάλωση παντζαριών. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, τα παντζάρια, τόσο η ρίζα όσο και τα φύλλα, είναι πλούσια σε οξαλικά άλατα που μπορούν να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά. Έτσι, εάν γνωρίζετε ότι έχετε ήδη ή είστε επιρρεπείς σε πέτρες στα νεφρά, το μέτρο είναι σημαντικό όταν τρώτε παντζάρια.

Πώς να εντάξετε τα παντζάρια στη διατροφή σας

Αν αγαπάτε τη γεύση των παντζαριών, τότε μάλλον θα επιλέξετε να τα βράσετε και να τα φάτε κομμένα σε φέτες. Ή, εάν έχετε αποχυμωτή, μπορείτε να σκεφτείτε να πίνετε ένα ποτήρι χυμό παντζαριού κάθε μέρα. Εάν δεν έχετε φάει ποτέ παντζάρι και δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, η Pelitera έχει μερικές προτάσεις.

«Προσωπικά, λατρεύω τα ψητά παντζάρια με λίγο βαλσάμικο ξύδι. Αφαιρέστε τη φλούδα από το εξωτερικό μέρος του παντζαριού, όπως ακριβώς ξεφλουδίζετε μια πατάτα. Μπορείτε επίσης να βράσετε τα παντζάρια για πιο απλή, απαλή υφή», προτείνει η ειδικός.

Αν διαπιστώσετε ότι δεν είστε λάτρης των παντζαριών, αλλά θέλετε να αποκομίσετε τα διατροφικά τους οφέλη, τότε μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε smoothies, σαλάτες ή σάλτσες. «Τα κονσερβοποιημένα παντζάρια λειτουργούν καλά για αυτό και είναι μια πιο βολική επιλογή», ​​αναφέρει η Pelitera.

Αν απλά δεν μπορείτε να φάτε παντζάρια, τότε δοκιμάστε μόνο τα φύλλα. Στην πραγματικότητα, όταν ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τα παντζάρια, οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο τα φύλλα και χρησιμοποιούσαν τη ρίζα για ιατρική χρήση. Αυτό συνεχίστηκε για εκατοντάδες χρόνια μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν οι Γάλλοι σεφ άρχισαν να σερβίρουν τη ρίζα.

Όπως και η ρίζα, τα χόρτα παντζαριών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και βιταμίνη C, και περιέχουν περισσότερο σίδηρο ακόμη και από το σπανάκι.

Πηγή https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αγρότες: Έως 31/3 οι δηλώσεις για τη διατήρηση ιδιότητας

xristiana

«Σμυρνέικο Μινόρε» με τη Γλυκερία στο δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού

xristiana

Δήμος Τρίπολης: Παραδοσιακή μουσική βραδιά στο Λεβίδι

xristiana