ΚεντρικήΥγεία

Γιατί οι άνθρωποι απατούν; Η ψυχολογία και οι συναρπαστικές αλήθειες της απιστίας

7\3\2024

Η απιστία είναι μία από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες που μπορεί να περάσει μια σχέση. Αν και πολλές φορές η προδοσία βιώνεται ως το τέλος της εμπιστοσύνης και της οικειότητας, η ψυχολογία δείχνει ότι οι λόγοι πίσω από την απιστία δεν είναι πάντα τόσο απλοί.

Τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον να «προδώσει» τη σχέση του και πώς η απιστία μπορεί να επηρεάσει τόσο το άτομο που τη διαπράττει όσο και τον/την σύντροφό του/της;

Δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο

Όταν κάποιος βιώνει την απιστία, είναι εύκολο να χαρακτηρίσει τον άπιστο σύντροφο ως «κακό» ή «ανήθικο». Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Η ψυχοθεραπεύτρια και ειδική σε θέματα σχέσεων Vanessa Marin επισημαίνει στο Health ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν κάποιον στην απιστία και οι άνθρωποι που απατούν δεν είναι απαραίτητα «κακοί». Όπως επίσης και δεν είναι πάντα αποτέλεσμα μιας κακής σχέσης. Συχνά, έχει να κάνει περισσότερο με τα συναισθηματικά ή ψυχολογικά ζητήματα του ατόμου που απατά.

Νιώθουν παγιδευμένοι

Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που οδηγούν στην απιστία είναι η αίσθηση της παγίδευσης μέσα στη σχέση. Μερικοί άνθρωποι απατούν ως έναν τρόπο να απελευθερωθούν από μια σχέση που δεν μπορούν ή ακόμη και δεν τους επιτρέπεται να την τελειώσουν. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να απατήσει τον/την σύντροφό του/της, είτε επειδή δυσκολεύεται ο ίδιος να προχωρήσει στον χωρισμό, είτε ο/η σύντροφος αρνείται να χωρίσουν.

Εσωτερικά ζητήματα

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι τα προσωπικά ζητήματα του ατόμου που απατά. Η απιστία πολλές φορές δεν σχετίζεται με τη σχέση ή με τον άλλον, αλλά με εσωτερικές ανασφάλειες και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάποιοι ψάχνουν μέσα από την απιστία μια νέα ταυτότητα ή μια προσωρινή επιβεβαίωση του εαυτού τους.

Αναζητούν ενθουσιασμό

Η ρουτίνα μιας μακροχρόνιας σχέσης μπορεί να οδηγήσει κάποιον να αναζητήσει την αίσθηση του «καινούργιου». Η απιστία συχνά δεν έχει να κάνει με την έλλειψη αγάπης προς τον σύντροφο, αλλά με την ανάγκη για ανανέωση και έντονες εμπειρίες. Η Vanessa Marin επισημαίνει ότι η απιστία δεν σημαίνει ότι το θύμα έχει κάποιο «ελάττωμα», αλλά σχετίζεται περισσότερο με τις εσωτερικές ανάγκες του ατόμου που απατά.

Πώς να αντιμετωπίσετε την απιστία

Η απιστία μπορεί να είναι μια καταστροφική εμπειρία, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος μιας σχέσης. Πολλές σχέσεις καταφέρνουν να επιβιώσουν, ειδικά αν και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι να εργαστούν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Για όσους έχουν υπάρξει θύματα, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των συναισθημάτων τους και στην αντιμετώπιση της προδοσίας. Για όσους έχουν υπάρξει θύτες, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν τις πράξεις τους, να κατανοήσουν τους λόγους πίσω από αυτές και να μάθουν από την εμπειρία.

Η θεραπεία και η αυτογνωσία μπορεί να βοηθήσει και τους δύο να βρουν απαντήσεις και να προχωρήσουν στη ζωή τους, είτε μαζί είτε χωριστά.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οδηγίες πρόληψης των επιπτώσεων στην υγεία από τον καύσωνα δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

xristiana

Δωρεάν Τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

xristiana

«Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ»: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και χρυσούς Παραολυμπιονίκες

xristiana