16\3\2025…
Συχνά επικεντρωνόμαστε στα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε, αλλά παραβλέπουμε εκείνα που προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την υγεία μας.
Παρότι τα λαχανικά είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για τη διατροφή μας, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπη, δεν είναι προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 1 στους 3 στην Ελλάδα δεν καταναλώνει καθημερινά λαχανικά ή φρούτα και μόνο περίπου 1 στους 10 του πληθυσμού καταναλώνει τις συνιστώμενες ποσότητες (5 μερίδες ή περισσότερες καθημερινά).
Τα στοιχεία αυτά είναι απογοητευτικά εάν συνυπολογίσουμε πως τα λαχανικά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρόνιων ασθενειών. Εάν συγκαταλέγεστε σε αυτούς που δεν καταναλώνουν πολλά λαχανικά, τότε τουλάχιστον επιλέξτε τα καλύτερα για την υγεία σας, σύμφωνα με διατροφολόγους στη Huffington Post.
Τα καλύτερα λαχανικά για την υγεία
1. Πράσινα Φυλλώδη
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το σέσκουλο, είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η υψηλή τους κατανάλωση συνδέεται με την προστασία της όρασης, την υγεία των οστών, την καλή πέψη, τη διατήρηση υγιούς βάρους και την προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.
2. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα μη αμυλούχο λαχανικό με υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνη Κ και ασβέστιο, δύο σημαντικά στοιχεία για την υγεία των οστών. Επιπλέον, η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
3. Αγκινάρες
Οι αγκινάρες είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι καρδιές αγκινάρας παρέχει περίπου το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την υγεία του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
4. Αρακάς
Ο αρακάς είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, με 9 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στη διατήρηση του κορεσμού. Επιπλέον, είναι πλούσιος σε σαπωνίνες, ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες.
5. Ραπανάκια
Τα ραπανάκια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Όταν μαγειρεύονται αποκτούν πιο γλυκιά γεύση, ενώ τα φύλλα και οι μίσχοι τους περιέχουν ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες ή ως γαρνιτούρα.
6. Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στη διατήρηση της όρασης και προστατεύει από καταρράκτη και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C.
7. Τομάτες
Αν και επιστημονικά συγκαταλέγονται στα φρούτα, έχουν καθιερωθεί στην κοινή αντίληψη ως λαχανικά. Οι τομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή. Το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, ενώ το β-καροτένιο συμβάλλει στην υγεία των ματιών. Μάλιστα, οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι ακόμη πιο θρεπτικές, καθώς η θερμότητα αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου.
Τα οφέλη των κατεψυγμένων λαχανικών
Σε αντίθεση με άλλα κατεψυγμένα προϊόντα, τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια εξαιρετική λύση για όσους θέλουν να διατηρούν πάντα μια υγιεινή επιλογή στο σπίτι. Σύμφωνα με διατροφολόγους στη Huffington Post, καταψύχονται στο απόγειο της φρεσκάδας τους, διατηρώντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά ακόμη και σε σχέση με τα φρέσκα λαχανικά που αποθηκεύονται για μέρες πριν καταναλωθούν.
Επιπλέον, είναι εύκολα στην προετοιμασία και αυξάνουν την πιθανότητα να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε διάφορες συνταγές χωρίς να χάνουν τη θρεπτική τους αξία.
Πώς να ενσωματώσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας
Υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη λαχανικών:
- Προσθέστε λαχανικά σε κάθε γεύμα. Δοκιμάστε ομελέτα με σπανάκι, σαλάτες με διάφορα λαχανικά ή λαχανικά στον ατμό ως συνοδευτικό.
- Χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα λαχανικά, που είναι εξίσου θρεπτικά και εύκολα στη χρήση.
- Φτιάξτε smoothies με λαχανικά. Υπάρχουν πολλές συνταγές με πιο δημοφιλές το σπανάκι
- Προσθέστε λαχανικά σε σούπες, μακαρονάδες και σάντουιτς.
- Καταναλώστε τα ως σνακ.
Τα λαχανικά είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ενισχύσετε τη διατροφή σας και να βελτιώσετε την υγεία σας. Βάλτε τα στη διατροφή σας καθημερινά και επωφεληθείτε από τα πολλαπλά θρεπτικά συστατικά τους.
Πηγή https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com