ΚεντρικήΥγεία

Άνοια: Οι φράσεις που την προδίδουν – Το σύμπτωμα που πρέπει να παρατηρήσετε στην ομιλία

21\3\2025

Ο αυτισμός είναι μια πάθηση που επηρεάζει την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη νευρολογική λειτουργία, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι ένα φυσικό συστατικό σε καθημερινά τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Θα μπορούσε αυτή η ανακάλυψη να ανοίξει νέους δρόμους στη διαχείρισή του;

Προβιοτικό βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, μειώνει τη φλεγμονή και καταστέλλει τα συμπτώματα του αυτισμού

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα προβιοτικό που βρίσκεται στη διαδικασία γαλακτικής ζύμωσης, το οποίο ενδεχομένως να βοηθήσει στην ανακούφιση και την αντιστροφή ορισμένων συμπτωμάτων του αυτισμού.

Για την ώρα, ο αυτισμός θεραπεύεται μόνο με αντιψυχωσικάαντικαταθλιπτικάδιεγερτικά και αγχολυτικά φάρμακα. Ωστόσο, η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι μια εναλλακτική και φυσική μέθοδος θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική.

Αυτισμός: Συμπτώματα

Ο κάθε ένας και η κάθε μία με αυτισμό δεν θα παρουσιάσει απαραίτητα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση, ενώ η σοβαρότητά τους μπορεί να ποικίλλει σημαντικά. Ακολουθεί μια ανάλυση ανά κατηγορία:

  • Κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση: Αποφεύγουν ή δεν διατηρούν την οπτική επαφή, δεν ανταποκρίνονται στο όνομά τους έως την ηλικία των 9 μηνών, δείχνουν περιορισμένες εκφράσεις προσώπου, δεν μοιράζονται ενδιαφέροντα με άλλους, δυσκολεύονται να κατανοήσουν ή να ανταποδώσουν κοινωνικές ενδείξεις.
  • Περιορισμένες ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα: Παρατάσσουν παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα και αναστατώνονται όταν αλλάζει κάποιος τη σειρά τους, επαναλαμβάνουν λέξεις ή φράσεις (ηχολαλία), παρουσιάζουν υπερβολική προσήλωση σε ρουτίνες ή τελετουργικά, έχουν εμμονικές ενασχολήσεις, συμμετέχουν σε επαναλαμβανόμενες κινητικές συμπεριφορές, όπως το να χτυπούν τα χέρια τους.
  • Άλλα χαρακτηριστικά: Εμφανίζουν καθυστέρηση στη γλώσσα, την κίνηση ή τις γνωστικές δεξιότητες, παρουσιάζουν υπερκινητικές, παρορμητικές ή απρόσεκτες συμπεριφορές, έχουν ασυνήθιστες συνήθειες στη διατροφή και τον ύπνο, αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το άγχος, το στρες, έχουν ασυνήθιστες συναισθηματικές αντιδράσεις.

Αυτισμός: Θεραπεία με φάρμακα

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό και κανένα φάρμακο δεν θεραπεύει όλα τα βασικά συμπτώματα, το NIH αναγνωρίζει ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα για τη διαχείριση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, ιδίως συμπτωμάτων στη συμπεριφορά. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συμπεριφορικές θεραπείες.

Ο FDA έχει εγκρίνει ορισμένα αντιψυχωσικά φάρμακα, όπως η ρισπεριδόνη και η αριπιπραζόλη, για τη θεραπεία του ευερεθιστικού συνδρόμου που σχετίζεται με τον αυτισμό σε παιδιά συγκεκριμένων ηλικιών. Ωστόσο, πολλά άλλα φάρμακα χρησιμοποιούνται εκτός ενδείξεων (off-label) για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως το άγχος, η υπερκινητικότητα ή οι επιληπτικές κρίσεις. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs): Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών, του άγχους, του ευερεθισμού και της επιθετικότητας.
  • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά: Μια άλλη κατηγορία αντικαταθλιπτικών που μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη και τις ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, μερικές φορές πιο αποτελεσματικά από τους SSRIs για ορισμένα άτομα ή συμπτώματα.
  • Ψυχοδραστικά ή αντιψυχωσικά φάρμακα: Μπορούν να μειώσουν την υπερκινητικότητα, να περιορίσουν τις στερεότυπες συμπεριφορές και να ελαχιστοποιήσουν την απόσυρση και την επιθετικότητα.
  • Διεγερτικά: Μπορεί να αυξήσουν την εστίαση και να μειώσουν την υπερκινητικότητα, ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα με ήπια συμπτώματα αυτισμού.
  • Αγχολυτικά φάρμακα: Μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους και των κρίσεων πανικού, που συχνά συνυπάρχουν με τον αυτισμό.
  • Αντισπασμωδικά: Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων και επιληπτικών διαταραχών, που επηρεάζουν ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με αυτισμό.

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα προβιοτικά ανακουφίζουν τα συμπτώματα του αυτισμού

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων ποντικών επιρρεπών σε συμπτώματα που μιμούνται τον αυτισμό. Μετά τη γενετική τροποποίηση, τα ποντίκια παρουσίασαν συμπτώματα χαρακτηριστικά της διαταραχής, όπως μειωμένο ενδιαφέρον για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ανισορροπία στους βασικούς νευροδιαβιβαστές που είναι απαραίτητοι για λειτουργίες όπως η μάθηση, η μνήμη και οι γνωστικές διεργασίες.

Οι ερευνητές χορήγησαν στα ζώα μια ημερήσια δόση του προβιοτικού Lactobacillus murinus (ένα είδος βακτηρίου που βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι) για ένα μήνα.

Τι είναι ο Lactobacillus murinus;

Ο Lactobacillus murinus, πλέον γνωστός ως Ligilactobacillus murinus, είναι ένα βακτηριακό είδος που εντοπίζεται συνήθως στο γαστρεντερικό σύστημα των τρωκτικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Επιπλέον, η θεραπεία με L. murinus έχει συσχετιστεί με μειωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένη εντερική διαπερατότητα σε μοντέλα υπερτασικών αρουραίων. Επιπλέον, η έρευνα υποδεικνύει ότι μικρά RNA που προέρχονται από τον εντερικό L. murinus μπορούν να καταστέλλουν τον μεταβολισμό των πολυαμινών του ξενιστή, αναστέλλοντας τη συγκεκριμένη γονιδιακή έκφραση.

Προβιοτικά και εγκέφαλος

Μετά το πείραμα, η πλαστικότητα του εγκεφάλου των ποντικών αυξήθηκε, βελτιώνοντας τις ικανότητές τους για μάθηση και απομνημόνευση. Η θεραπεία οδήγησε επίσης σε αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου και άλλων γονιδίων που επηρεάζονται από τη διαταραχή.

Η αιτία της διαταραχής παραμένει άγνωστη. Η έρευνα έχει υποδείξει ότι η αυξανόμενη ρύπανση και η παρουσία χημικών σε τρόφιμα και νερό μπορεί να επιτρέψουν σε τοξίνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος των εγκύων και να φτάσουν στον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου, προκαλώντας φλεγμονή που επηρεάζει τη νευρική σηματοδότηση και οδηγεί σε αυτισμό.

Η διάγνωση στα περισσότερα παιδιά δεν γίνεται πριν την ηλικία των τεσσάρων ετών, και οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν συμπεριφορική και λογοθεραπεία. Ωστόσο, Κινέζοι επιστήμονες ενδέχεται να έχουν ανακαλύψει μια θεραπεία από κοινά τρόφιμα που θα μπορούσε να συμπληρώσει τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις με ελάχιστες παρενέργειες, όπως δήλωσαν, σύμφωνα με το Daily Mail.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 34 ποντίκια από τα οποία είχαν αφαιρεθεί 13 ζεύγη του γονιδίου CHD8, διαταράσσοντας την παραγωγή πρωτεϊνών, όπως ανέφερε η South China Morning Post. Στη συνέχεια, τα ποντίκια άρχισαν να εμφανίζουν συμπεριφορές που μιμούνται τον αυτισμό, όπως άγχος, δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και προβλήματα μνήμης.

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα εντερικά βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ενός πολύπλοκου δικτύου επικοινωνίας μεταξύ του γαστρεντερικού συστήματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό οδήγησε την ερευνητική ομάδα να διερευνήσει αν tο Lactobacillus murinus θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτική προσέγγιση για τον αυτισμό.

Το προβιοτικό αυτό είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην ανακούφιση από την κατάθλιψη. Τα ποντίκια έλαβαν Lactobacillus murinus για διάστημα 30 ημερών, επιτρέποντας στους ερευνητές να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους και την εξέλιξη της υγείας τους.

Παρατηρήθηκε βελτίωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς, αλλά και επιστροφή του εντέρου σε φυσιολογική λειτουργία. Μελέτη του 2022 που διεξήχθη στο νοσοκομείο Zhujiang στην Κίνα, υπέδειξε ότι η υποανάπτυξη του εντέρου θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει σε προβλήματα σχετιζόμενα με τον αυτισμό, όπως οι διαταραχές της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας και οι συμπεριφορικές δυσκολίες.

Η παρούσα έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η ισορροπία διέγερσης/αναστολής (E/I) στον εγκεφαλικό φλοιό έδειξε τάση προς ανάκαμψη. Η εν λόγω ισορροπία της νευρωνικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, που περιλαμβάνει τη διέγερση και την αναστολή, αποτελεί βασικό παράγοντα για τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες και παράγει ταλαντώσεις.

Τα άτομα με αυτισμό συχνά παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα υποδοχέων ντοπαμίνης D2, μιας πρωτεΐνης που ρυθμίζει την κίνηση, τη μάθηση, τη μνήμη, την ανταμοιβή και την προσοχή. Ωστόσο, μετά τη θεραπεία με το προβιοτικό, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση των επιπέδων, γεγονός που υποδηλώνει ανάκαμψη των κυττάρων.

Τα προβιοτικά επηρεάζουν τη συμπεριφορά, την εγκεφαλική δραστηριότητα και τη φλεγμονή

Παρατηρήθηκε επίσης βελτίωση σε αρκετές εγκεφαλικές οδούς που σχετίζονται με τη συμπεριφορά, την οργάνωση των συνάψεων και τη φλεγμονή. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τα γονίδια που επανήλθαν σε φυσιολογική λειτουργία μετά τη θεραπεία, διαπιστώνοντας ότι μεγάλος αριθμός αυτών εντοπίστηκε σε αστροκύτταρα, τα οποία ρυθμίζουν λειτουργίες όπως η νευροδιαβίβαση και ο μεταβολισμός.

Οι διεγερτικοί νευρώνες παρουσίασαν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκαμψης, δεδομένου ότι αυτοί εμπλέκονται στη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πως το Lactobacillus murinus «βελτιώνει τις ελλείψεις κοινωνικής συμπεριφοράς που σχετίζονται με το ASD μέσω της επικοινωνίας βακτηρίων-εντέρου-εγκεφάλου».

«Τα ευρήματά μας συμφωνούν και επεκτείνουν προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έχουν δείξει ότι ο «Lactobacillus murinus» αποκαθιστά τις συμπεριφορικές ελλείψεις», δήλωσαν σύμφωνα με το Daily Mail.

Πηγή https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Φροντίζομαι Για Να Μπορώ Να Φροντίσω»: Νέο Σεμινάριο Από Το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη»

xristiana

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου Στο Δ. Ωραιοκάστρου

xristiana

Τι παθαίνει η καρδιά αν εκνευρίζεστε συχνά

xristiana