ΚεντρικήΥγεία

Λύκος: Νέα θεραπεία θα μπορούσε να τερματίσει την ανάγκη για δια βίου φαρμακευτική αγωγή

8/11/2024

Οι γιατροί χαιρετίζουν μια «πρωτοποριακή» νέα θεραπεία για τον λύκο, η οποία τροποποιεί γενετικά τα κύτταρα του ασθενούς ώστε να καταπολεμούν το αυτοάνοσο νόσημα και η οποία θα μπορούσε να δώσει τέλος στην ανάγκη για δια βίου φαρμακευτική αγωγή.

Ο λύκος μπορεί να είναι από ήπιος έως σοβαρός, με συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, δερματικά προβλήματα, κόπωση και φλεγμονή σημαντικών οργάνων. Οι ασθενείς συχνά πρέπει να παίρνουν φάρμακα σε όλη τους τη ζωή, από ιβουπροφαίνη έως στεροειδή και ενέσεις ή άλλα ανοσοκατασταλτικά ή βιολογικά φάρμακα.

Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πιστεύεται ότι πάσχουν από την πάθηση, η οποία πλήττει κυρίως τις γυναίκες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρεις ασθενείς έλαβαν θεραπεία με CAR Τ-κύτταρα για την πιο σοβαρή μορφή λύκου, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο και στα νεφρά. Στη Γερμανία, οι ασθενείς που έλαβαν τη νέα θεραπεία βρίσκονται πλέον σε ύφεση και δεν χρειάζεται να λαμβάνουν φάρμακα για τον λύκο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ben Parker, σύμβουλο ρευματολόγο στο Manchester Royal Infirmary, η ανακάλυψη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των ασθενών με λύκο και να οδηγήσει στη θεραπεία της νόσου.

«Ο λύκος είναι μια ασθένεια που απαιτεί δια βίου φαρμακευτική αγωγή, αλλά αυτή η θεραπεία έχει τη δυνατότητα να το αλλάξει αυτό, πράγμα που είναι απίστευτα συναρπαστικό. Αυτή η πρωτοποριακή νέα θεραπεία σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην έρευνά μας για τον λύκο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μέχρι τώρα, η θεραπεία με CAR Τ-κύτταρα έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως σε ασθενείς με καρκίνο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για τη θεραπεία πολλών άλλων ασθενειών.

Λειτουργεί τροποποιώντας γενετικά τα κύτταρα ώστε να επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα προβληματικά κύτταρα, προσφέροντας στους ανθρώπους μια πιθανή θεραπεία.

Ο πρώτος Βρετανός ασθενής, μία 32χρονη γυναίκα, υποβλήθηκε σε θεραπεία στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα του Μάντσεστερ (National Institute for Health and Care Research Manchester Clinical Research Facility) στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ τον Ιούλιο.

Δύο άλλοι ασθενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στο νοσοκομείο University College, με τη μία από αυτές, ηλικίας 50 ετών, να λαμβάνει θεραπεία με CAR T-κύτταρα αυτήν την εβδομάδα.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν τη νέα θεραπεία θα παρακολουθούνται για 15 χρόνια για να εκτιμηθούν πλήρως τα αποτελέσματά της.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι η θεραπεία με CAR Τ-κύτταρα θα μπορούσε να διορθώσει το υποκείμενο ελάττωμα του λύκου και ενδεχομένως να θεραπεύσει όσους πάσχουν από την πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σεμινάριο Ευκαμψίας Με Το Γιάννη Χριστούλα Για Φιλανθρωπικό Σκοπό Υπέρ Του Σωματείου Α.Με.Α «Ο ΣΩΤΗΡ»

xristiana

Θεσσαλονίκη: Τα ΒορΟινά Των Χριστουγέννων Και Της Αγάπης!

xristiana

Η άσκηση του ενός λεπτού που γυμνάζει όλο το σώμα

xristiana