ΚεντρικήΥγεία

Καρδιακή προσβολή: Τα 7 πρώιμα συμπτώματα που μπορεί να αγνοήσετε – Διαφορετικά σε γυναίκες και άνδρες

4/11/2024

Η καρδιακή προσβολή έχει συγκεκριμένα αρχικά συμπτώματα που μπορούν να αποτελέσουν «καμπανάκι» για την άμεση μεταφορά του ασθενή στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, το 80% των πρόωρων καρδιακών προσβολών μπορούν να προληφθούν. Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων της καρδιακής προσβολής μπορεί να σώσει τη ζωή σας ή τη ζωή κάποιου γύρω σας, όπως αναφέρει η καρδιολόγος Jacqueline Tamis-Holland, MD.

Αναγνωρίζοντας τα πρώιμα συμπτώματα, όπως ο κρύος ιδρώτας, η δυσφορία στο στομάχι και η ναυτία, μπορείτε να δράσετε άμεσα, ώστε να αποφύγετε μια δυσάρεστη εξέλιξη.

Καρδιακή προσβολή: Τα επτά πρώιμα σημάδια 

Η καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι ξαφνική και άμεση. Η κλασική εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας είναι ένα άτομο που πιάνει το στήθος του από τον πόνο, αρχίζει να ιδρώνει πολύ και φτάνει σε σημείο να καταρρεύσει. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, διευκρινίζει η Dr. Tamis-Holland.

Σε μερικούς ανθρώπους, η καρδιακή προσβολή εμφανίζεται πιο σταδιακά με σημάδια που μπορεί να μη φαίνονται σαν έκτακτη ανάγκη. Πρώιμα σημάδια που μπορούν να αγνοηθούν εύκολα περιλαμβάνουν:

  • Πίεση ή σφίξιμο στο στήθος
  • Πόνο σε περιοχές όπως τα χέρια, τη γνάθο, τον λαιμό ή την πλάτη
  • Κρύο ιδρώτα
  • Καούρα ή δυσπεψία
  • Δύσπνοια
  • Ναυτία ή εμετό
  • Ασυνήθιστη κόπωση

«Εάν βιώνετε μερικά από αυτά τα ήπια συμπτώματα και δεν πιστεύετε ότι κινδυνεύετε από καρδιακή προσβολή, είναι πιο εύκολο να αγνοήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια και να τα περάσετε για κάτι άλλο», λέει η Dr. Tamis-Holland.

Αλλά η αγνόηση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να είναι μια απόφαση που απειλεί τη ζωή, προειδοποιεί.  Οι καρδιακές προσβολές προκύπτουν από απόφραξη σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Μια απόφραξη σημαίνει ότι το αίμα δεν μπορεί να φτάσει στην καρδιά. Χωρίς αίμα, ο καρδιακός μυς αρχίζει να πεθαίνει. Εάν η ροή του αίματος δεν αποκατασταθεί γρήγορα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνιμη βλάβη της καρδιάς ή θάνατος.

Είναι τα προειδοποιητικά σημάδια διαφορετικά για τις γυναίκες από τους άνδρες; 

Ο πόνος ή η πίεση στο στήθος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής, ανεξαρτήτως φύλου. Μπορεί να αισθάνεται κανείς σαν να κάθεται ένας ελέφαντας στο στήθος του.

Ωστόσο, περίπου το 30% των γυναικών είναι πιο πιθανό να βιώσουν λιγότερο προφανή συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, σημειώνει η Dr. Tamis-Holland. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Δύσπνοια, κόπωση και αϋπνία που ξεκίνησαν πριν από την καρδιακή προσβολή
  • Πόνο στην πλάτη, στους ώμους, στον λαιμό, στα χέρια ή στην κοιλιά
  • Ναυτία και εμετό

Επιπλέον, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αυτόν τον κοινό πόνο στο στήθος (ιδιαίτερα στο κέντρο του στήθους) ή τη δυσφορία που μοιάζει με δυσπεψία.

Αυτά τα σημάδια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένων των αυξημένων κινδύνων που φέρνει μια καρδιακή προσβολή στις γυναίκες. Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πάνω από δύο φορές πιο πιθανό από τους άνδρες να πεθάνουν μετά από καρδιακή προσβολή.

«Είμαι καρδιοχειρουργός – Τα 6 πράγματα που αποφεύγω για την υγεία της καρδιάς μου»

Οι παράγοντες κινδύνου

Ορισμένες παθήσεις και επιλογές ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν βιώσετε κάποια συμπτώματα καρδιακής προσβολής ενώ παράλληλα έχετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Παχυσαρκία
  • Διαβήτη
  • Ιστορικό καπνίσματος
  • Ιστορικό καρδιοπάθειας ή προηγούμενης καρδιακής προσβολής
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη
  • Οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προσβολών

Αλλά να γνωρίζετε και αυτό: Οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κατάστασης υγείας, μπορεί να πάθει καρδιακή προσβολή. Στην πραγματικότητα, οι καρδιακές προσβολές σημειώνουν αύξηση μεταξύ των νέων ατόμων κάτω των 40 ετών.

Πότε να καλέσετε το 166;

Εάν υπάρχει έστω και μια πιθανότητα ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή, δράστε γρήγορα. Χωρίς άμεση θεραπεία, ο καρδιακός ιστός αρχίζει να πεθαίνει και η βλάβη μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

«Ο χρόνος είναι μυς», τονίζει η Dr. Tamis-Holland.

«Όσο νωρίτερα ο γιατρός σας ξεκινήσει τη θεραπεία, τόσο καλύτερη θα είναι η έκβαση. Η γρήγορη θεραπεία μπορεί να είναι κρίσιμη για την επιβίωση».

Εάν πιστεύετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή, είναι καλύτερο να καλέσετε το 166 αντί να οδηγήσετε μόνοι σας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι διασώστες μπορούν να σας παρέχουν φροντίδα κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο και να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων τα επείγοντα για την άφιξή σας.

Επιπλέον, τα ήπια συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορούν γρήγορα να εξελιχθούν σε σοβαρά. Κάποιοι άνθρωποι λιποθυμούν ή χάνουν τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής – μια στιγμή που σίγουρα δεν θέλετε να είστε πίσω από το τιμόνι.

Το ίδιο ισχύει ακόμα κι αν κάποιος αγαπημένος σας οδηγεί. Θα είναι επικίνδυνο και για τους δύο εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν καθώς κατευθύνεστε στο νοσοκομείο.

Συμπέρασμα; «Όταν έχετε αμφιβολία, επιλέξτε την ασφαλή λύση και καλέστε τον αριθμό επειγόντων περιστατικών», συμβουλεύει η Dr. Tamis-Holland.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βόρεια Εύβοια: Σε τελική ευθεία το πρόγραμμα ανασυγκρότησης ύψους 381,642 εκατ. ευρώ μετά τις πυρκαγιές

xristiana

Copernicus: Ο δορυφόρος Sentinel-1C εκτοξεύθηκε – Θα παρέχει σημαντικά στοιχεία για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής

xristiana

Άνοια: Γιατί μπορούν να την αποφύγουν οι 60ρηδες που σερφάρουν στο internet

xristiana