16/11/2024
Είναι γνωστό πως η διατροφή παίζει βασικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη/πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία, όπως η άνοια, όσο και στην αύξηση/μείωση του κινδύνου για υψηλή χοληστερίνη. Τώρα, λοιπόν, οι επιστήμονες αναδεικνύουν ένα γλυκό σνακ ως σύμμαχο στις προσπάθειες για υγιή επίπεδα χοληστερίνης και καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, Health and Ageing, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν βρει το «κλειδί» ώστε οι ηλικιωμένοι να διατηρήσουν ή ακόμη και να βελτιώσουν τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης τους, με την προσθήκη ενός απλού, γλυκού σνακ στη διατροφή τους.
Το γλυκό σνακ που προστατεύει τον εγκέφαλο
Πιο αναλυτικά, η μελέτη υποστηρίζει ότι μια χούφτα φιστίκια την ημέρα μπορεί να κρατήσει μακριά την άνοια. Οι Αυστραλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών κάθε μέρα σε μακροπρόθεσμη βάση θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την προστασια των ηλικιωμένων από γνωστικές ασθένειες.
Η μελέτη τους σε περισσότερους από 4.800 Κινέζους ενήλικες άνω των 55 ετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 10 γραμμαρίων ξηρών καρπών την ημέρα -περίπου δύο κουταλάκια του γλυκού– σχετίστηκε θετικά με καλύτερη πνευματική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της σκέψης, της λογικής και της μνήμης.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ming Li σημειώνει ότι η μελέτη είναι η πρώτη που αναφέρει μια συσχέτιση μεταξύ της γνωστικής ικανότητας και της πρόσληψης ξηρών καρπών σε ηλικιωμένους Κινέζους, παρέχοντας σημαντικές γνώσεις για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας -μεταξύ των οποίων και η άνοια- που αντιμετωπίζει ένας γηράσκων πληθυσμός.
«Τρώγοντας περισσότερα από 10 γραμμάρια -ή δύο κουταλάκια του γλυκού– ξηρούς καρπούς την ημέρα, οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν αποτελεσματικά τη γνωστική τους λειτουργία έως και 60%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε ξηρούς καρπούς, αποτρέποντας αυτό που κανονικά θα αντιμετώπιζαν ως φυσική παρακμή της γνωστικής λειτουργίας κατά δύο χρόνια», δήλωσε ο Δρ. Li από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.
Οι ξηροί καρποί βοηθούν και στη μείωση της χοληστερίνης
Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από την China Health Nutrition Survey που συλλέγονταν επί 22 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι το 17% των συμμετεχόντων ήταν κατανάλωναν τακτικά ξηρούς καρπούς και κυρίως φιστίκια. Σύμφωνα με τον Δρ. Li, τα φιστίκια έχουν συγκεκριμένα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που μπορούν να ανακουφίσουν και να μειώσουν τη γνωστική έκπτωση.
«Είναι γνωστό ότι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες με θρεπτικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη γνωστική υγεία. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την εξασθένιση της γνωστικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία και τις νευρογεννητικές ασθένειες, οι αλλαγές στο τι τρώνε οι άνθρωποι παρέχουν βελτιώσεις για τους ηλικιωμένους», σημείωσε ο ειδικός και συνέχισε:
«Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, βιώνουν φυσικά αλλαγές στην εννοιολογική λογική, τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης. Αλλά η ηλικία είναι επίσης ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για γνωστικές ασθένειες».
«Αν μπορούμε να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν τη γνωστική τους υγεία και την ανεξαρτησία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -ακόμα και με την τροποποίηση της διατροφής τους- τότε αξίζει τον κόπο», κατέληξε ο Δρ. Li.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com