2/11/2024
Σύμφωνα με έρευνα του Αυγούστου, πάνω από τον μισό πληθυσμό παγκοσμίως δεν προσλαμβάνει τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της υγείας του, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το ιώδιο, αλλά και βιταμίνες, όπως η C και η Ε.
Όταν το σώμα μας στερείται τέτοιων στοιχείων, εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, τα οποία αποτελούν προειδοποιήσεις για θρεπτικές ελλείψεις.
Σε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο TikTok ο γαστρεντερολόγος από την Καλιφόρνια, Δρ. Saurabh Sethi, παρουσιάζει πέντε βασικά σημάδια που δείχνουν ότι οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Ευθραυστότητα των νυχιών
Τα νύχια αποτελούνται κυρίως από κερατίνη, μια πρωτεΐνη που τα κρατάει ισχυρά και υγιή. Όταν τα νύχια γίνονται εύθραυστα, είναι πιθανό σημάδι έλλειψης πρωτεΐνης ή σιδήρου. Τα τρόφιμα που ενισχύουν την πρόσληψη σιδήρου περιλαμβάνουν είναι:
- Κόκκινο κρέας και πουλερικά
- Σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά
- Ολικής άλεσης δημητριακά
- Αυγά
- Η συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, περίπου 54 γραμμάρια καθημερινά για άτομα με βάρος 68 κιλά.
- Τα εύθραυστα νύχια μπορεί να οφείλονται επίσης και στο συχνό πλύσιμο των χεριών, που τους αφαιρεί την υγρασία, και στις γυναίκες στη χρήση ακετόνης για την αφαίρεση βερνικιού νυχιών. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο κρύο ή ξηρό περιβάλλον και σε κάτι ακόμη πιο απλό, όπως η γήρανση. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς και η σιδηροπενική αναιμία είναι επίσης πιθανές.
- Σύσπαση των βλεφάρων
- Το τρεμόπαιγμα στα βλέφαρα, ή μυοκυμία, συχνά υποδηλώνει έλλειψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη μετάδοση των νευρικών σημάτων και τη σωστή μυϊκή λειτουργία. Οι συσπάσεις των μυών μπορεί να προκληθούν και από κόπωση, υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, ακόμη και άγχος.
- Για τη διατήρηση της ισορροπίας μαγνησίου, μπορείτε να καταναλώσετε:
- Ξηρούς καρπούς και σπόρους
- Σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά
- Μαύρη σοκολάτα
- Αν και τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι ευρέως διαθέσιμα, καλό είναι να συμβουλεύεστε πρώτα τον γιατρό σας για να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο.
Τρίξιμο των αρθρώσεων
Όταν ακούτε ή νιώθετε τις αρθρώσεις να τρίζουν, ειδικά καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης βιταμίνης D3 ή ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι βασικό για την υγεία των οστών, ενώ η βιταμίνη D3 βοηθάει στην απορρόφησή του. Οι πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών περιλαμβάνουν:
- Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα και γιαούρτι
- Σαρδέλες, σολομός και άλλα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι σημαντική η πρόσληψη και των δύο αυτών συστατικών.
Πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών
Το γκριζάρισμα των μαλλιών σε νεαρή ηλικία, πριν από τα 30, μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, άγχος, αλλά και διάφορες διατροφικές ελλείψεις, όπως η βιταμίνη Β12 και ο χαλκός. Η Β12 συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την οξυγόνωση των θυλάκων των τριχών, ενώ ο χαλκός βοηθά στην παραγωγή μελανίνης. Καλές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι:
- Κρέας, ψάρι και πουλερικά για βιταμίνη Β12
- Σουσάμι, μανιτάρια και ξηροί καρποί για χαλκό
Η διατήρηση επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης Β12 και χαλκού μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών.
Μώλωπες
Η εύκολη εμφάνιση μώλωπων, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο ιδιαίτερο χτύπημα, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών, ειδικά βιταμίνης C και βιταμίνης Κ1. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ η Κ1 βοηθά στην πήξη του αίματος. Για να αυξήσετε την πρόσληψη αυτών των βιταμινών, καταναλώστε:
- Εσπεριδοειδή, φράουλες και πιπεριές για βιταμίνη C
- Λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη για βιταμίνη Κ1
Μια πλούσια διατροφή σε αυτές τις βιταμίνες βοηθάει στη μείωση της εμφάνισης των μώλωπων και στη συνολική υγεία του δέρματος.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή βίντεο: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com