ΚεντρικήΥγεία

3 τρόποι με τους οποίους το έντερο και η διατροφή επηρεάζουν κρυφά την ψυχική μας υγεία

23/11/2024

Η σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και την ψυχική υγεία είναι πολύ πιο στενή απ’ όσο πιστεύουμε. Το έντερο, γνωστό και ως «δεύτερος εγκέφαλος», παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της διάθεσης, της ενέργειας και της συνολικής ψυχικής ευεξίας μας.

Η κατανόηση αυτής της σχέσης μπορεί να βοηθήσει σε καλύτερες διατροφικές επιλογές που υποστηρίζουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα. Σύμφωνα με έρευνες που αναδεικνύει το Forbes, υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες αυτής της σύνδεσης.

Τα βακτήρια του εντέρου και οι ανθυγιεινές τροφές

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου είναι ένας πολύπλοκος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και το έντερο. Το έντερο φιλοξενεί ένα οικοσύστημα από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στην ισορροπία της υγείας μας. Όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η διάθεση και οι νοητικές μας λειτουργίες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature το 2017, ορισμένα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική μας συμπεριφορά, παραβιάζοντας το νευρικό σύστημα και πυροδοτώντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης ως απόκριση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζαχαρούχα που υποστηρίζουν την επιβίωσή τους. Αυτή τάση που δημιουργείται προς μη υγιεινές τροφές, δημιουργεί μια εσωτερική σύγκρουση στο άτομο που έχει ως στόχο να ακολουθεί μια πιο υγιεινή διατροφή. Η αδυναμία να ελεγχθούν αυτές οι προκαλεί αίσθημα απογοήτευσης, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμησή λόγω μη επίτευξης του στόχου.

Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και προβιοτικά και περιορίζοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενισχύεται, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες σύμφωνα με την έρευνα, η υγιής μικροχλωρίδα, τα ωφέλιμα βακτήρια, και αυτά με τη σειρά τους μπορούν να επιδράσουν θετικά στις διατροφικές επιλογές.

Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών επηρεάζουν την ψυχική ευεξία

Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες (δείτε εδώ και εδώ) δείχνουν ότι η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες B, D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Βιταμίνες και διάθεση:

  • Οι βιταμίνες Β6, Β9 και Β12 συμβάλλουν στη μείωση του στρες.
  • Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με κατάθλιψη, ενώ η επαρκής πρόσληψη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση.
  • Η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση του θυμού και της κατάθλιψης, ειδικά στους νεαρούς άνδρες.

Μια ισορροπημένη διατροφή με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί λοιπόν να ενισχύσει την ψυχική υγεία σας.

Απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου επηρεάζουν τη σταθερότητα της διάθεσης

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ζαχαρούχων σνακ προκαλεί απότομες αυξήσεις και πτώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Όπως επισημαίνεται και σε μετα-ανάλυση 17 ερευνών με πάνω από 159.000 συμμετέχοντες που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychiatry, αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση, μειωμένη συγκέντρωση και χαμηλή παραγωγικότητα.

Όταν το σάκχαρο αυξάνεται αποτομά και εν συνεχεία πέφτει εξίσου απότομα, προκαλείται αίσθημα κόπωσης και κακή διάθεση. Αυτές οι μεταπτώσεις μπορούν να εντείνουν το άγχος και να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση. Για να διατηρήσετε σταθερό το σάκχαρο προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά που παρέχουν σταθερή ενέργεια και διατηρούν τη διάθεσή σας ισορροπημένη.

Μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να ενισχύσουμε τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Μυκόνου: Πρόσκληση σε μια μοναδική συναυλία μνήμης «Από την Πόλη στη Σμύρνη»

xristiana

Κοτόπουλο με κόκκινες πιπεριές και ντοματίνια

xristiana

Το 3o Thessaloniki Tango Party Στηρίζει Τη Συζωή

xristiana