ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ρεύμα: Ο χειμερινός φόρος στην ηλεκτροπαραγωγή και η σπαζοκεφαλιά των επιδοτήσεων 

25/11/2024

Εντός της εβδομάδας θα «κλειδώσει» ο μηχανισμός με τον οποίο η κυβέρνηση θα μπορέσει να απορροφήσει τους κραδασμούς από τις ανατιμήσεις της χονδρεμπορικής με τη μέση τιμή τoυ ρεύματος να κινείται μέχρι σήμερα 25 Νοεμβρίου αυξημένη κατά 52% σχέση με τον Οκτώβριο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ έχει πλέον μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα εργαλεία με τα οποία η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα μπορούσε να ανάψει πράσινο φως για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που πλήττονται από τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ώστε η παρέμβαση που θα γίνει να μην έχει μεγάλες παρενέργειες στην αγορά και να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατή με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Είναι σαφές άλλωστε από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι η Κομισιόν συμφωνεί σε παρεμβάσεις δημοσιονομικού (και όχι κανονιστικού) χαρακτήρα στην βάση των οποίων έγινε η πολύωρη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πάνω στο τραπέζι παραμένει ένας νέος φόρος στα κέρδη της ηλεκτροπαραγωγής, με στόχο την άντληση εσόδων που θα μπορούν να επιστραφούν στα νοικοκυριά με τη μορφή επιδοτήσεων.

Διάρκεια μέτρου

Το μέτρο αυτό αφορά σε πρώτη φάση το Δεκέμβριο κατά τον οποίο θα είναι αισθητά αυξημένες οι τιμές του ρεύματος ενώ θεωρείται σαφές ότι θα αποτελέσει το όπλο με το οποίο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πιθανές ανατιμήσεις ρεύματος σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Το ΥΠΕΝ πάντως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ανακοινώσεις πριν δημοσιοποιηθούν τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου από την πλευρά των προμηθευτών ενέργειας. Στόχος είναι να διαμορφώσει την δαπάνη για τις επιδοτήσεις αφού προσδιοριστεί το ύψος των εκπτώσεων και οι τελικές τιμές από την πλευρά των παροχών, ζήτημα το οποίο θα ασκήσει αφενός πίεση στις εταιρείες να διευρύνουν την ψαλίδα των παροχών αφετέρου θα περιορίσει την δαπάνη που θα πρέπει να καλύψει το υπουργείο για να μην περάσουν οι αυξήσεις του ρεύματος στους καταναλωτές.

Το μέγεθος της παρέμβασης και εάν τα εργαλεία αυτά θα αφορούν μόνο νοικοκυριά ή θα επεκταθούν και επιχειρήσεις είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή. Πιθανολογείται πάντως με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ότι θα αφορά μόνο νοικοκυριά καθώς κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εξορθολογιστούν οι τιμές στις επιχειρήσεις.

Ο στοχευμένος φόρος όπως αποκαλούσε τις προηγούμενες μέρες αρμόδια κυβερνητική πηγή το νέο εργαλείο που θα αξιοποιηθεί για να ανακουφίσει τους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές στο ρεύμα, θα αντικαταστήσει το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναφέρει το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά που είχε εφαρμοστεί επιτυχώς κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και που απορρίπτει η Κομισιόν. Απορριπτέο φαίνεται να είναι επίσης και το πρόσφατο μέτρο της επιβολής φόρου στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, το οποίο επιστράτευσε το ΥΠΕΝ το καλοκαίρι όταν ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις στην αγορά ηλεκτρισμού της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Πως θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός και με ποια εργαλεία θα μπορέσει το ΥΠΕΝ να διασφαλίσει τα έσοδα που θα διαθέσει για τις επιδοτήσεις, αποτελεί μια άσκηση που γίνεται και που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ηλεκτροσόκ στην αγορά

Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική πολιτική έχει αρχίσει να προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι ad hoc παρεμβάσεις προκαλούν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κοινό. Ως χαρακτηριστικά παράδειγμα φέρνουν τις περιπτώσεις της HelleniQ Εnergy και της Μοtor Oil, οι οποίες από το καλοκαίρι που ανακοινώθηκε ο αιφνίδιος φόρος στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων έχουν επηρεαστεί αρνητικά οι μετοχές τους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο αντίλογος των εταιρειών είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν την κυβερνητική πολιτική και διατήρησαν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές του ρεύματος με γενναίες εκπτώσεις αλλά και νέα προϊόντα σταθερής χρέωσης. Τα μπλε τιμολόγια ήταν άλλωστε και ένα θέμα που έθιξαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και κατά τη συνάντηση της Παρασκευής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως αναγκαιότητα για να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών από τις αυξομειώσεις στο ρεύμα όπως άλλωστε και για τα πορτοκαλί τιμολόγια, με τα οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να καταναλώνουν τις ώρες που υπάρχουν φτηνότερες τιμές με την προϋπόθεση ότι θα έχει αυξηθεί η διείσδυση των έξυπνων μετρητών.

Για σήμερα 25 Νοεμβρίου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παίρνουν ξανά την ανηφόρα, με αύξηση 28,4% στα 139 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνοντας την μέση τιμή της χονδρεμπορικής στα 137 ευρώ από 90,06 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.  Η κύρια πηγή ηλεκτροπαραγωγής είναι το φυσικό αέριο, το οποίο συμμετέχει στο ενεργειακό μείγμα με 51,78% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 27,54%, οι εισαγωγές με 10% και ο λιγνίτης με 6,35%.

Πηγήhttps://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

20/06: Ψυχικές φορτίσεις κινητοποιούνται – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων

xristiana

Φεστιβάλ Ηλιούπολης-Αναλυτικά το πρόγραμμα

xristiana