ΚεντρικήΥγεία

Οι ενώσεις που εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις των λιπαρών – Πού θα τις βρείτε

19/11/2024

Η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινές φλαβανόλες μαζί με ένα λιπαρό γεύμα, μπορεί να εξουδετερώσει κάποιες από τις επιπτώσεις των λιπαρών στο σώμα, ιδιαίτερα στα αιμοφόρα αγγεία, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Οι φλαβανόλες είναι ενώσεις που υπάρχουν σε φρούτα, λαχανικά, τσάι και ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των μούρων και του μη επεξεργασμένου κακάο», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Rosalind Baynham, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι γνωστό ότι οι φλαβανόλες έχουν οφέλη για την υγεία, ιδίως για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ζήτησαν από νεαρούς υγιείς ενήλικες να φάνε δύο κρουασάν βουτύρου, μιάμιση φέτα τυρί τσένταρ και 500 ml πλήρες γάλα για πρωινό. Οι συμμετέχοντες έπιναν τυχαία κακάο είτε με υψηλή είτε με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες.

Στη συνέχεια οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε ένα αγχωτικό τεστ μαθηματικών και παρακολούθησαν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και την καρδιακή τους δραστηριότητα.

«Αυτή η δοκιμασία στρες προκάλεσε σημαντικές αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, παρόμοιες με αυτές που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στην καθημερινότητά του», δήλωσε η Baynham.

Τα άτομα που έτρωγαν λιπαρά τρόφιμα με ρόφημα χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες, είχαν μειωμένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων όταν τέθηκαν σε κατάσταση στρες, και αυτή η μειωμένη λειτουργία διήρκεσε έως και 90 λεπτά μετά το τεστ.

Το ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες όμως, απέτρεψε αυτή τη μείωση. Η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ήταν σημαντικά καλύτερη στην ομάδα που έπινε κακάο με φλαβανόλες συγκριτικά με όσους έπιναν ρόφημα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, 30 και 90 λεπτά μετά το στρεσογόνο τεστ μαθηματικών.

«Η έρευνα αυτή δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανθυγιεινών τροφών στα αγγεία», δήλωσε η ερευνήτρια Catarina Rendeiro, επίκουρη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. «Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να λαμβάνουμε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το τι τρώμε και πίνουμε κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους».

Οι ερευνητές συνιστούν στους ανθρώπους να αναζητούν ελάχιστα επεξεργασμένη σκόνη κακάο ή να πίνουν πράσινο ή μαύρο τσάι.

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 400 έως 600 mg φλαβανόλων την ημέρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί πίνοντας δύο φλιτζάνια μαύρου ή πράσινου τσαγιού, σε συνδυασμό με μούρα, μήλα και κακάο υψηλής ποιότητας.

«Η σύγχρονη ζωή είναι αγχωτική και οι επιπτώσεις του στρες στην υγεία μας και την οικονομία είναι καλά τεκμηριωμένες, οπότε κάθε αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από κάποια από τα συμπτώματα του στρες είναι θετική», δήλωσε η Jet Veldhuijzen van Zanten, καθηγήτρια βιολογικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

«Για όσους έχουν την τάση να τρώνε λιπαρές τροφές όταν είναι αγχωμένοι επειδή εργάζονται σε συνθήκες πίεσης ή δεν έχουν χρόνο, η ενσωμάτωση ορισμένων από αυτές τις μικρές αλλαγές θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά».

Πηγήhttps://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παρατείνεται η 20η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Αιγάλεω

xristiana

Γήρανση: Εξέταση αίματος μετρά τη βιολογική ηλικία των οργάνων σας

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana