ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος μαστού: Τι δείχνει το χρώμα από τυχόν εκκρίσεις στο στήθος

11/11/2024

Η κατανόηση των αιτιών και των χαρακτηριστικών της έκκρισης από τη θηλή μπορεί να δώσει μια εικόνα για το πότε μπορεί να σηματοδοτεί μια καλοήθη κατάσταση και πότε μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του μαστού.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις διάφορες αιτίες των εκκρίσεων από τη θηλή, τους τύπους που θεωρούνται φυσιολογικοί, το πώς φαίνονται οι εκκρίσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και πότε είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες εκκρίσεων από τη θηλή

Η έκκριση από τη θηλή μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, που συχνά συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, ορισμένα φάρμακα ή άλλες καλοήθεις παθήσεις. Οι πιο κοινές αιτίες είναι:

  • Ορμονικές αλλαγές: Οι αλλαγές στις ορμόνες, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, μπορεί να οδηγήσουν σε εκκρίσεις από τη θηλή.
  • Πυκνότητα πόρων: Καθώς οι πόροι κάτω από τη θηλή γερνούν και πυκνώνουν, μπορεί να παράγουν εκκρίσεις, ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Λοιμώξεις: Τυχόν λοιμώξεις του ιστού του μαστού ή των πόρων του γάλακτος μπορεί να προκαλέσουν εκκρίσεις, μερικές φορές συνοδευόμενες από πόνο ή ερυθρότητα.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά χάπια, αντιψυχωσικά και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, μπορούν να διεγείρουν έκκριση υγρού από τη θηλή.
  • Ενδοπορικό θηλώμα: Ένας καλοήθης όγκος στον πόρο μπορεί να παράγει εκκρίσεις, συχνά με λίγο αίμα.

Τι είδους εκκρίσεις από τη θηλή είναι φυσιολογικές

Η φυσιολογική έκκριση από τη θηλή μπορεί να ποικίλλει ως προς το χρώμα, τη συνοχή και την ποσότητα του υγρού. Σε πολλές περιπτώσεις, μια μικρή ποσότητα υγρού είναι φυσιολογική, ειδικά όταν ασκείται πίεση. Μερικά χαρακτηριστικά της κανονικής έκκρισης υγρού είναι:

  • Χρώμα: Οι διαυγείς, γαλακτώδεις ή πρασινωπές εκκρίσεις, ειδικά αν προέρχονται από τις δύο θηλές, είναι συνήθως καλοήθεις και συχνά σχετίζονται με ορμονικούς παράγοντες.
  • Υφή: Η υδαρής ή γαλακτώδης έκκριση είναι κοινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
  • Έναυσμα: Η έκκριση που εμφανίζεται μόνο όταν ασκείται πίεση είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ανησυχία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές στο χρώμα, την υφή και την ποσότητα, καθώς θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ένα υποκείμενο πρόβλημα.

Πώς φαίνεται η έκκριση υγρού εξαιτίας καρκίνου στον μαστό

Οι εκκρίσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού έχουν ορισμένα διακριτικά χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν από τους καλοήθεις τύπους εκκρίσεων. Η αναγνώριση αυτών των προειδοποιητικών σημαδιών μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη ιατρική αξιολόγηση. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε:

  • Αιματηρή ή κοκκινωπή έκκριση: Το αίμα στην έκκριση της θηλής μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα εάν εμφανίζεται αυθόρμητα και προέρχεται μόνο από τον ένα μαστό.
  • Μονομερής έκκριση: Η έκκριση μόνο από τον ένα μαστό, ειδικά όταν είναι επίμονη ή αυθόρμητη (δεν σχετίζεται με άσκηση πίεσης), μπορεί να είναι πιο ανησυχητική.
  • Διαυγείς ή υδαρείς εκκρίσεις: Αν και η διαυγής έκκριση είναι μερικές φορές καλοήθης, μπορεί επίσης να σχετίζεται με ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα εάν είναι συνεχής και μονόπλευρη.
  • Κιτρινωπή ή πυώδης έκκριση: Αυτός ο τύπος μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη, αλλά θα μπορούσε επίσης να “καλύψει” υποκείμενες παθήσεις του μαστού, γεγονός που δικαιολογεί μια ενδελεχή αξιολόγηση από γιατρό.

Αν και δεν οφείλονται όλες οι μονόπλευρες ή αιματηρές εκκρίσεις σε καρκίνο, θα πρέπει να αξιολογούνται από επαγγελματία υγείας.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη έκκριση υγρού από τη θηλή, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τις αλλαγές και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Αιματηρή ή κοκκινωπή: Το αίμα στην έκκριση είναι ένας σημαντικός δείκτης, για να δείτε έναν γιατρό.
  • Επίμονη και αυθόρμητη: Εάν η έκκριση συμβεί χωρίς πίεση ή χειρισμό, θα πρέπει να διερευνηθεί.
  • Μονόπλευρη: Η έκκριση υγρού μόνο από τον ένα μαστό, ειδικά αν είστε νεαρής ηλικίας, απαιτεί προσοχή.
  • Συνοδά συμπτώματα: Εάν η έκκριση συνοδεύεται από εξόγκωμα, πόνο στο στήθος ή αλλαγές στο δέρμα (όπως λακκάκια ή ερυθρότητα), συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Η έγκαιρη ανίχνευση και η διαβούλευση μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση και τη θεραπεία πιθανών προβλημάτων πριν αυτά εξελιχθούν.

Συχνές Ερωτήσεις

“Είναι φυσιολογικό να έχω εκκρίσεις και από τις δύο θηλές;”

Ναι, η έκκριση και από τις δύο θηλές, ειδικά αν είναι γαλακτώδης ή διαυγής, μπορεί να είναι φυσιολογική και συχνά οφείλεται σε ορμονικές διακυμάνσεις. Ωστόσο, συνιστάται η παρακολούθηση για τυχόν νέες ή ασυνήθιστες αλλαγές.

“Μπορεί η έκκριση από τη θηλή να είναι σημάδι μόλυνσης;”

Ναι, η έκκριση από τη θηλή μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση, ειδικά εάν συνοδεύεται από πόνο, ερυθρότητα ή κιτρινωπό χρώμα. Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα.

“Τι πρέπει να κάνω εάν παρατηρήσω αιματηρή έκκριση;”

Η αιματηρή ή κοκκινωπή έκκριση υγρού θα πρέπει να αξιολογείται από γιατρό. Αν και δεν υποδηλώνει πάντα καρκίνο, είναι ένα από τα σημάδια που χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

“Η έκκριση από τη θηλή σημαίνει πάντα καρκίνο του μαστού;”

Όχι, η έκκριση από τη θηλή δεν σημαίνει πάντα καρκίνο του μαστού. Μπορεί να προκύψει από διάφορες καλοήθεις καταστάσεις, ορμονικές αλλαγές ή επιδράσεις φαρμάκων. Ωστόσο, η συμβουλή γιατρού για ασυνήθιστους τύπους εκκρίσεων, όπως αιματηρή ή μονόπλευρη έκκριση, είναι απαραίτητη.

Σύνοψη

Η κατανόηση τυχόν εκκρίσεων υγρού από τις θηλές μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε είναι φυσιολογικές και πότε μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του μαστού. Αν και πολλές μορφές εκκρίσεων είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικές για τυχόν αλλαγές στο χρώμα, την υφή και τους παράγοντες, που τις προκαλούν. Η αιματηρή, αυθόρμητη ή μονόπλευρη έκκριση χρήζει ιατρικής εξέτασης.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μανιτάρια γεμιστά με κιμά από λουκάνικο

xristiana

Ενημέρωση και δωρεάν έλεγχοι για τον σακχαρώδη διαβήτη από τον Δήμο Καλαμαριάς

xristiana

Πολυμυοσίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία και πρόγνωση

xristiana