ΚεντρικήΥγεία

Είναι τελικά ο γάμος καλός για την ψυχική μας υγεία;

24/11/2024

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Human Behavior επιχειρεί να ρίξει φως στη σχέση μεταξύ γάμου και ψυχικής υγείας.

Πέρα από τις αντιλήψεις – προσωπικές ή πιο γενικές – παντρεμένων και ανύπαντρων σχετικά με τον έγγαμο βίο, η επιστημονική έρευνα έθεσε στο επίκεντρο ένα βασικό ερωτήματα: Ποιες είναι οι ψυχολογικές και υγειονομικές επιδράσεις του γάμου;

Στη διεθνή μελέτη συμμετείχαν πάνω από 106.000 άτομα από επτά χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Ιρλανδία, Κορέα, Κίνα και Ινδονησία) και όπως ανέφεραν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους: «η μελέτη αποκάλυψε ότι τα ανύπαντρα άτομα είχαν υψηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης από τους παντρεμένους συναδέλφους τους σε όλες τις χώρες»

Συγκεκριμένα, οι ανύπαντροι έχουν 79% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τους παντρεμένους. Όπως επισημαίνεται τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του γάμου ή της συντροφικής συμβίωσης ως προστατευτικού παράγοντα για την ψυχική υγεία.

Γιατί ο γάμος προστατεύει την ψυχική υγεία;

Οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης της Cuicui Wang από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, εντόπισαν διάφορους παράγοντες που εξηγούν την ευεργετική επίδραση του γάμου:

  • Οικονομική σταθερότητα: Οι σύζυγοι μοιράζονται οικονομικούς πόρους, μειώνοντας το άγχος.
  • Κοινωνική υποστήριξη: Η συντροφικότητα βοηθά στην αντιμετώπιση δυσκολιών.
  • Προώθηση υγιεινών συνηθειών: Οι σύζυγοι ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να φροντίζουν την υγεία τους.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι ακόμα και οι γάμοι που δεν χαρακτηρίζονται ως απόλυτα «ευτυχισμένοι» συχνά συνδέονται με καλύτερη υγεία, καθώς η σταθερότητα και η καθημερινή συντροφικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο.

Πολιτισμικές διαφορές

Πάντως η επίδραση του γάμου στην ψυχική υγεία φαίνεται να διαφέρει ανάλογα με τον πολιτισμό, υποδεικνύοντας ότι το κοινωνικό πλαίσιο και οι πολιτισμικές αντιλήψεις είναι επίσης δύο σημαντικοί παράγοντες.

Στις δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία), οι ανύπαντροι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ στις ανατολικές (Κίνα, Κορέα, Ινδονησία), η αύξηση του κινδύνου σχετίζεται περισσότερο με παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως μεταξύ ανύπαντρων ή χήρων.

Ερευνητικά δεδομένα και προσωπικές προτιμήσεις

Ο γάμος φαίνεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία, κυρίως μέσω της κοινωνικής υποστήριξης και της οικονομικής σταθερότητας.

Ωστόσο, οι προσωπικές προτιμήσεις και οι κοινωνικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο. Είτε κάποιος είναι παντρεμένος είτε όχι, η ψυχική υγεία εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεων, την αυτογνωσία και την υποστήριξη από το περιβάλλον του.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

HPV: Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν άγνοια για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων

xristiana

Δίαιτα DASH: Σε πόσο διάστημα και σε ποιο βαθμό μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

xristiana

Εκδήλωση Ενημέρωσης Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών

xristiana