14/11/2024
Εάν έχετε υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος στο σώμα σας, μπορεί να σχηματιστούν κρύσταλλοι που προκαλούν φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν τύπο αρθρίτιδας που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα.
Παρόλο που υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ουρική αρθρίτιδα, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για φλεγμονή, πρήξιμο και πόνο λόγω ουρικής αρθρίτιδας.
Μπανάνες και ουρική αρθρίτιδα
Έρευνες δείχνουν ότι η αλλαγή της διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.
Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, μπορεί να μειώσει την παραγωγή ουρικού οξέος, που με τη σειρά του μειώνει τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας.
Οι μπανάνες είναι μια τροφή με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C.
Ανασκόπηση του 2021 έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να προστατεύει από την ουρική αρθρίτιδα.
Μία μπανάνα περιέχει 14,1 mg βιταμίνης C, περίπου το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Άλλα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες
Δεν είναι βέβαιο ότι η αλλαγή της διατροφής θα θεραπεύσει την ουρική αρθρίτιδα, μπορεί όμως να επιβραδύνει τις βλάβες των αρθρώσεων και να μειώσει τον κίνδυνο κρίσεων, μειώνοντας τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα σας.
Εκτός από τις μπανάνες, άλλες τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας, είναι:
- φρούτα
- μούρα
- λαχανικά (τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως το σπανάκι και τα σπαράγγια, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας ή κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας)
- ξηρούς καρπούς (συμπεριλαμβανομένου του φυστικοβούτυρου)
- γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά / χωρίς λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
- αυγά
- πατάτες
- τόφου
- ζυμαρικά
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίσετε αν έχετε ουρική αρθρίτιδα
- ποτά με ζάχαρη
- τροφές με ζάχαρη
- σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη
- κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό)
- εντόσθια ζώων (συκώτι, γλυκάδια, νεφρά)
- μπέικον
- θαλασσινά
- αλκοόλ (αποσταγμένα ποτά και μπύρα)
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com