ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις»: Ανοίγει το πρόγραμμα αλλά με επιδοτήσεις για μπαταρίες

24/10/2024

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις» το οποίο, εκτός απροόπτου.
Το πρόγραμμα είναι ανανεωμένο και δεν θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλλά θα αποτελέσει το «όχημα» για την περαιτέρω διείσδυση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς θα επιδοτεί μόνο την προμήθεια και εγκατάσταση μπαταρίας.

Με τα περίπου 160 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος (χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) εκτιμάται ότι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, θα προσθέσουν μπαταρίες συνολικής ισχύος τουλάχιστον 380 MW (μεγαβάτ), αν και δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 500 MW.

Από τη δράση αποκλείονται εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τα κριτήρια «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (Do No Significant Harm -DNSH), όπως είναι π.χ. μεταλλευτικές εταιρείες κλπ. Επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι εκείνες που δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού και της μονάδας αποθήκευσης καθώς και εκείνες που έχουν ήδη εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό αλλά δεν έχουν τοποθετήσει τη μπαταρία.

Τα ποσοστά επιδότησης

Μέσω του προγράμματος θα επιχορηγείται ποσοστό επί της δαπάνης προμήθειας και εγκατάστασης του συστήματος αποθήκευσης με το μέγιστο ύψος ανά επιχείρηση να έχει προσδιοριστεί στα 400.000 ευρώ. Η ένταση της ενίσχυσης θα εξαρτάται από το μέγεθος της κάθε εταιρείας και θα κυμαίνεται από 30% για τις μεγάλες, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές. Με 50% θα επιδοτούνται, όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και οι υποστηρικτικές δαπάνες – τη μελέτη και διαστασιολόγηση του συστήματος, τη διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο – οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού, περί τα 100 εκατ. ευρώ, θα επιδοτήσει μπαταρίες για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Όσες τελικά επιδοτηθούν από το πρόγραμμα θα μπορούν να αποθηκεύουν στη μπαταρία που θα εγκαταστήσουν ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο κατά τις μεσημεριανές ώρες, οπότε οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος κινούνται σε χαμηλά επίπεδα ώστε να το χρησιμοποιούν τις ώρες που η κιλοβατώρα είναι ακριβότερη προκειμένου να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Τις υπόλοιπες ενεργειακές τους ανάγκες θα μπορούν να τις καλύπτουν με φωτοβολταϊκό που ήδη έχουν εγκαταστήσει ή θα εγκαταστήσουν (αλλά δίχως επιδότηση) το οποίο θα λειτουργεί είτε με net-billing είτε με virtual net-billing. Διαφορετικά υπάρχει και η προοπτική σύναψης διμερούς συμβολαίου αγοραπωλησίας πράσινου ρεύματος (PPAs) με κάποιο παραγωγό ανανεώσιμης ενέργειας.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι γυναίκες έχουν μια επιπλέον σκέψη στο κεφάλι που επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία

xristiana

Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο 2/9/2023

xristiana

‘’Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού – Νεότερα δεδομένα’’

xristiana