ΚοινωνικάΠεριβάλλον

Φυσικό αέριο: Νέο «μίνι ράλι» στην Ευρώπη με την τιμή πάνω από τα 42 ευρώ

25/10/2024

Σε νέο «μίνι ράλι» έχει… επιδοθεί το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία από το σημείο αναφοράς του TTF, από την περασμένη Δευτέρα κινείται σταθερά πάνω από το όριο των 40 ευρώ, ενώ χθες τα συμβόλαια παράδοσης για τον Νοέμβριο έκλεισαν στα 42,3 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 2,21%. Παράλληλα, τα συμβόλαια για τον Δεκέμβριο έκλεισαν στα 42,56 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο του 2025 στα 42,8 ευρώ/MWh.

Είναι προφανές ότι η ανοδική αυτή τάση υπαγορεύεται αφενός από την αυξημένη ζήτηση δεδομένης της πλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθηκευτικών χώρων εν όψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου, αφετέρου από το διακεκαυμένο γεωπολιτικό σκηνικό στα μέτωπα της Μ. Ανατολής και της Ουκρανίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αμέσως υψηλότερη τιμή στο TTF είχε καταγραφεί στις 9 Αυγούστου με την τιμή στα 42,95 ευρώ/MWh, ενώ η χαμηλότερη το τελευταίο τρίμηνο στις 19 Σεπτεμβρίου με την τιμή στα 34,57 ευρώ/MWh.

Καθοδικά η χονδρεμπορική ρεύματος

Την ίδια ώρα, πάντως, η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να κινείται σε «ψύχραιμους» ρυθμούς, καταγράφοντας σαφώς χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτή την εβδομάδα για τρεις μέρες είχαμε επιστροφή και στις σχεδόν μηδενικές τιμές (από 0,04 ευρώ έως 0,99 ευρώ/MWh) για κάποιες ώρες της ημέρας λόγω υπερπαραγωγής των ΑΠΕ.

Για σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, υπάρχει ωστόσο μια αύξηση της τάξης του 19,51% σε σχέση με χθες, με την τιμή να «καβαλάει» τα 110 ευρώ. Ειδικότερα, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 111,67 ευρώ/MWh, έναντι 93,44 ευρώ/MWh που ήταν χθες Πέμπτη, με τη χαμηλότερη στα 60 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 230,02 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, οι ΑΠΕ εξακολουθούν να κυριαρχούν, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, με ποσοστό 58,65%, ενώ το φυσικό αέριο ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 34,06%. Σε χαμηλό επίπεδο κινήθηκαν οι εισαγωγές με μόλις 4,06%, ενώ έπονται τα υδροηλεκτρικά με 1,32%, με τον λιγνίτη να καταγράφει μια συμβολική ουσιαστικά συμμετοχή με ποσοστό 0,10%.

Πάντως, οι χαμηλότερες χονδρεμπορικές τιμές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αναμένεται να επηρεάσουν σε θετική κατεύθυνση και τα λιανικά τιμολόγια ρεύματος.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βραζιλία: Ακραία ξηρασία στην πολιτεία Αμαζόνας – Αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια

xristiana

«ΜΙΛΑ…It’s OK!»: Το Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας & Μουσικής έρχεται στην Αθήνα!

xristiana

Καιρός: Έως τους 27 ο υδράργυρος

xristiana