Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου , τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ενέκριναν τα πρακτικά για δύο από τα μεγαλύτερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα τα οποία αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα στερεά απόβλητα. Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν κομβικό σημείο για τη μελλοντική ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων και εντάσσονται στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ευθυγράμμισης της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η εξέλιξη αυτή έχει ιστορική σημασία τόσο για τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ όσο και για τη χώρα συνολικά, καθώς θα πετύχουμε όλους τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων με πρώτο από όλους τη μείωση του υπολείμματος ταφής σε ποσοστά κάτω του 10% επί του συνόλου.Στην Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ ΚΜ λήφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, πλην την καταψήφιση από την Δήμαρχο Λαγκαδά κας Ανδρεάδου λόγω της πάγιας θέσης του Δήμου για την μη κατασκευή της μονάδας στην περιοχή, οι αποφάσεις για την έγκριση :1. του Πρακτικού ΙΙ της Β’ φάσης – ΣΤΑΔΙΟ ΙI: Πρόσκληση υποβολής προσφορών του Δημοσίου Διεθνούς Διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσω του εθνικού συστήματος ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) για το έργο: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Μ.Ε.Α) ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΚΜ»

2. του Πρακτικού IV αποσφράγισης και ελέγχου φακέλου  δικαιολογητικών και κατακύρωσης προσωρινού ανάδοχου για την ανάθεση του έργου: «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Υπολειμματικών Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241.881.159,72€, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης  και του ΦΠΑ (24%).Τα έργα περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού υλικών από τα σύμμεικτα απόβλητα (πράσινος κάδος), εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδος), μονάδα παραγωγής δευτερογενών προϊόντων καθώς και μονάδα διαχείρισης βιοαποβλήτων από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα (καφέ κάδος). Η εξυπηρετούμενη περιοχή των δύο μονάδων αφορά σχεδόν σε όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πλην της ΠΕ Σερρών και του Δήμου Κιλκίς, που εξυπηρετούνται από την Μονάδα Επεξεργασίας Σερρών, η οποία είναι ήδη σε λειτουργία από το 2019.

Η υλοποίηση του έργου «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Μ.Ε.Α) ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΚΜ», γίνεται μέσω Σύμβασης Σύμπραξης (έργο ΣΔΙΤ), στην οποία η Αναθέτουσα Αρχή αναθέτει στον Ανάδοχο και αυτός αναλαμβάνει να εκτελέσει το Έργο, ήτοι τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έναντι ανταλλάγματος, το οποίο συνίσταται σε μηνιαίες πληρωμές διαθεσιμότητας σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της Σύμβασης Σύμπραξης. Η Αναθέτουσα Αρχή θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της κατασκευής της ΜΕΑ στο μέγιστο επιλέξιμο ποσό των εξήντα εκατομμυρίων ευρώ (€60.000.000), ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής της ΜΕΑ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 150.000.000€. Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης θα είναι κατά μέγιστο είκοσι επτά (27) έτη από την Ημερομηνία Υπογραφής της και περιλαμβάνει την Περίοδο Εργασιών (μελέτη και κατασκευή) και την Περίοδο Υπηρεσιών (λειτουργία).Η δημοπράτηση του έργου: «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Υπολειμματικών Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» ολοκληρώθηκε με την παρούσα απόφαση. Η δημοπρατούμενη σύμβαση είναι μικτή σύμβαση, και περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη:

α) ΜΕΡΟΣ 1: την κατασκευή του έργου, προμήθεια κινητού εξοπλισμού και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)β) ΜΕΡΟΣ 2: την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου για έξι (6) έτη με δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον έξι (6) έτη.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ, από Ιδίους Πόρους και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η κανονική λειτουργία του έργου χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟY ΣΥΝΔΕΣΜΟY (ΦΟΔΣΑ) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης: Τα συγκεκριμένα δύο έργα «ναυαρχίδες» του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με την ΜΕΑ Σερρών που λειτουργεί ήδη από το 2019 και προγραμματίζουμε την μετεξέλιξη και αυτής σε ΜΑΑ, αποτελούν σημαντικότατη εξέλιξη τόσο για την Κεντρική Μακεδονία όσο και για το σύνολο της χώρας και ένα αποφασιστικό βήμα στην κοινή προσπάθεια κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης να πάψουμε να είμαστε ουραγοί της ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το στοίχημα για μια πιο καθαρή και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων τώρα κερδίζεται.Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω το ΥΠΕΝ και ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, το σύνολο των μελών των Δ.Σ. και των Ε.Ε. του ΦΟΔΣΑ Κ.Μ. και ιδιαίτερα όλους τους Δημάρχους για την διαχρονική ομοφωνία και ομοθυμία, επιμονή και αποφασιστικότητα που δείξαμε ως αυτοδιοίκηση από τον σχεδιασμό έως και την τελική ευθεία για την υλοποίηση των έργων που βρισκόμαστε σήμερα. Ένα ξεχωριστώ ευχαριστώ στο σύνολο του υπηρεσιακού στελεχιακού δυναμικού του ΦΟΔΣΑ ΚΜ για την αποτελεσματικότητά τους.