ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ε.Ε.: 4,8 δισ. ευρώ για 85 έργα μηδενικού ισοζυγίου στην Ευρώπη

24/10/2024…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε 85 έργα καθαρού μηδενικού ισοζυγίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν το υδρογόνο και τη ναυτιλία, για να λάβουν επιχορηγήσεις ύψους 4,8 δισ ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το project της Sunlight για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών λιθίου στη Δυτική Μακεδονία, επένδυση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ καθώς και επένδυση της Advent.

Ειδικότερα, επιλέχθηκαν έργα διαφορετικής κλίμακας (μεγάλα, μεσαία και μικρά, παράλληλα με πιλοτικά έργα), που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων από τις ακόλουθες κατηγορίες: ενεργοβόρες βιομηχανίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, βιομηχανική διαχείριση άνθρακα, net-zero mobility (συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας και αεροπορικής βιομηχανίας) και κτίρια. Τα εν λόγω έργα κατανέμονται σε 18 χώρες και συγκεκριμένα σε Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία.

Σε λειτουργία πριν το 2030

Τα επιλεγμένα έργα πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία πριν από το 2030 και κατά τα πρώτα δέκα έτη αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές κατά περίπου 476 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτό θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγική ικανότητα, την τεχνολογική ηγεσία της Ευρώπης και την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού ενώ θα συμβάλει στους ευρωπαϊκούς στόχους απαλλαγής από τις εκπομπές, μειώνοντας τις από τους τομείς που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι τα έργα αυτά συμβάλλουν ιδιαίτερα στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων πολιτικής της ΕΕ:

-Ανανεώσιμο υδρογόνο: Τα επιλεγμένα έργα θα παραδίδουν 61 κιλοτόνους ανανεώσιμου καυσίμου μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO) ετησίως, συμβάλλοντας στην αύξηση της χρήσης και της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στο υδρογόνο σε εφαρμογές που είναι δύσκολο να μειωθούν στη βιομηχανία και τις μεταφορές.

-Κινητικότητα μηδενικού ισοζυγίου: Τα έργα θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών στον τομέα της κινητικότητας, με τον τομέα της ναυτιλίας να επωφελείται περισσότερο. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την κατασκευή και μετασκευή πλοίων για καύσιμα RFNBO και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών στην κατασκευή εξαρτημάτων οδικών μεταφορών. Τα επιλεχθέντα έργα θα στηρίξουν επίσης βιώσιμα καύσιμα μεταφορών, παράγοντας 525 κιλοτόνους ανανεώσιμων καυσίμων ετησίως.

-Κατασκευή καθαρής τεχνολογίας: Σύμφωνα με τον νόμο για τη βιομηχανία μηδενικών εκπομπών (NZIA), τα έργα καθαρής τεχνολογίας που επιλέχθηκαν θα αναπτύξουν, θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν μονάδες παραγωγής για βασικά εξαρτήματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας και για αντλίες θερμότητας, καθώς και εξαρτήματα για ηλεκτρολύτες, κυψέλες καυσίμου, τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και την αλυσίδα αξίας των μπαταριών. Τα επιλεγμένα έργα θα συμβάλουν στην παραγωγή 3 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής παραγωγικής ικανότητας και 9,3 GW παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρολυτών στην ΕΕ.

-Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Επιλεγμένα έργα θα στηρίξουν διάφορες τεχνολογίες για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, θα στοχεύσουν στην ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε λύσεις αποθήκευσης θερμότητας και ενέργειας, στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, καθώς και στον εξηλεκτρισμό.

-Διαχείριση βιομηχανικών εκπομπών: Τα έργα που θα επιλεγούν στην παρούσα πρόσκληση θα δεσμεύουν CO2 και θα συνεισφέρουν το 13% του στόχου της NZIA για αποθήκευση τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως από διάφορες πηγές που είναι δύσκολο να μειωθούν σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως το τσιμέντο και ο ασβέστης, τα (βιο)διυλιστήρια, τα χημικά και η παραγωγή ενέργειας από απόβλητα.

Πότε θα πέσουν οι υπογραφές

Σύμφωνα με την Επιτροπή, όσοι επελέγησαν και θα τύχουν επιχορήγησης αναμένεται να υπογράψουν τις συμφωνίες τους με τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) το πρώτο τρίμηνο του 2025. Παράλληλα, εκτός από αυτά τα 85 έργα, άλλα «ελπιδοφόρα αλλά ανεπαρκώς ώριμα» έργα θα λάβουν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Μέχρι στιγμής, το Ταμείο Καινοτομίας έχει χορηγήσει περίπου 7,2 δις ευρώ σε περισσότερα από 120 καινοτόμα έργα σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) μέσω προηγούμενων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Όπως γνωστοποιήθηκε, η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα προκηρυχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2024.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Στην Αμοργό Το «Φεστιβάλ Συνυπάρχω»

xristiana

Καλοκαιρινή Γιορτή Στην Κιβωτό Του Κόσμου Στο Διμήνι

xristiana

Κύκλος Ομιλιών Για Ψυχολογική Ενδυνάμωση

xristiana