ΚεντρικήΠεριβάλλον

Qair Energy: Ξεπέρασε τα 500 MW εγκατεστημένης ισχύος στην Πολωνία

4/10/2024

Η γαλλική εταιρεία ΑΠΕ Qair ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της στην Πολωνία και την υπέρβαση των 500 MW εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Μετά τα πρόσφατα εγκαίνια ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 60 MW στο Kalisz Pomorski, η Qair συνεχίζει την επέκτασή της με την έναρξη μιας νέας ηλιακής εγκατάστασης 80 MW στην κοινότητα Golczewo, στο Βοεβοδάτο Δυτικής Πομερανίας. Το έργο αυτό θα παράγει αρκετή πράσινη ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 20.000 νοικοκυριά – ισοδύναμα με πόλεις όπως το Goleniów ή το Opoczno.

Με την ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού έργου Golczewo, η Qair πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο, φτάνοντας τα 500 MW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πολωνία. Το χαρτοφυλάκιο της Qair στη χώρα αποτελείται πλέον από 88 έργα και ο στόχος της είναι να γίνει η κορυφαία πράσινη εταιρεία κοινής ωφέλειας στην Πολωνία.

Ένα τέτοιο πλήρως ιδιόκτητο, λειτουργικό και βελτιστοποιημένο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων περιουσιακών στοιχείων επιτρέπει στον όμιλο, όπως ανακοινώθηκε, να παρέχει μακροπρόθεσμη, 100% πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, εξασφαλίζοντας αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό για τους πελάτες της στην περιοχή.

Η παρουσία στην Ελλάδα

Η Qair έχει φιλόδοξους στόχους και για την Ελλάδα, όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια, δεδομένου του ελκυστικού ηλιακού και αιολικού δυναμικού της χώρας μας. Έχει δημιουργήσει τοπικό γραφείο στην Αθήνα από το 2021 και ένα ταχέως αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο έργων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, η Qair έχει περισσότερα από 500MW υπό ανάπτυξη, εκ των οποίων ένα έργο 250MW εντάσσεται στις «Στρατηγικές Επενδύσεις» και επωφελείται από ταχεία διαδικασία αδειοδότησης.

Η επένδυση αφορά στην κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού συνολικής ισχύος 250,00443 MWp με τις προβλεπόμενες θέσεις εγκατάστασης να βρίσκονται στη θέση «Καλλιθέα», της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο ηλιακός σταθμός θα παράγει συνολικά 426,758GWh ενέργειας κατ’ έτος και θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην αύξηση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 30 νέες θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Όπως έχει δηλώσει η εταιρεία, επιδιώκει να επεκταθεί περαιτέρω στη χώρα μας όχι μόνο σε παραδοσιακά έργα ΑΠΕ αλλά και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, το υδρογόνο και την αποθήκευση μπαταριών.

Το προφίλ της Qair

Η Qair είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύσσει, χρηματοδοτεί, κατασκευάζει και λειτουργεί περιουσιακά στοιχεία ηλιακής, αιολικής, παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, αποθήκευσης και παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Με δυναμικότητα άνω του 1 GW σε λειτουργία, ο γαλλικός όμιλος αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο 34 GW σε 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΣΕΒ: Προτάσεις για το ενεργειακό κόστος και τη στήριξη της βιομηχανίας – Συνάντηση με τον Κώστα Σκρέκα

xristiana

Ανδρική γονιμότητα: Πώς επηρεάζεται από την ηλικία – Τι δείχνουν οι έρευνες

xristiana

Ημερίδα Διαβούλευσης ΣΔKΠ (EL14) ΥΔ Νήσων Αιγαίου

xristiana