8/10/2024
Την άνοιξη του 2024, αγρότες στο Δομοκό Φθιώτιδας κατέθεσαν μηνύσεις προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε εκτάσεις, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια τροφίμων.
Η σύγκρουση στον κάμπο του Δομοκού δεν είναι πρωτοφανής. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, αγροτικοί σύνδεσμοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις βρίσκονται απέναντι στις ενεργειακές εταιρείες για την χρήση γης.
Η μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων- και κατά συνέπεια της παραγωγής τροφίμων- μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ είναι από τις πιο σοβαρές «παρενέργειες» της πράσινης μετάβασης.
Λύση σε αυτό το πρόβλημα φιλοδοξούν να δώσουν τα αγρο-φωτοβολταϊκά, μία τεχνολογία που επιτρέπει ταυτόχρονα την παραγωγή ενέργειας και τροφίμων. Τοποθετούνται πάνω από ανοιχτές καλλιέργειες ή θερμοκήπια και δίνουν τη δυνατότητα να επεκταθεί η φωτοβολταϊκή ισχύς σε γεωργική γη, με παράλληλη διατήρηση των γεωργικών δραστηριοτήτων.
Τα τελευταία χρόνια, η αγροβολταϊκή έχει γνωρίσει δυναμική ανάπτυξη με οδηγούς την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Τώρα σε αυτόν το κατάλογο θα προστεθεί και η Ελλάδα.
Νανοτεχνολογία και φωτοβολταϊκά στην υπηρεσία των αγροτών
Σε μία έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων, στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, χτίζεται το νέο εργοστάσιο της Brite Solar.
H ελληνική startup κατασκευάζει ήδη σε εργοστάσια της Ινδίας και της Κίνας νέας τεχνολογίας «προσωποποιημένα» φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ για θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες, που πωλούνται σε δέκα χώρες (Καναδά, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδονησία, Ολλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία και Σιγκαπούρη). Η σύνθεση των πάνελ προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες κάθε περιοχής και καλλιέργειας.
Τώρα η Brite Solar εκσυγχρονίζει περαιτέρω τα προϊόντα της, εισάγοντας την νανοτεχνολογία στα αγροφωτοβολταϊκά. Τα νέα αγροφωτοβολταϊκά θα παράγονται στην Πάτρα από τις αρχές του 2025.
«Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύχθηκε από τους μηχανικούς μας μετά από έρευνες τεσσάρων ετών» εξήγησε στο newmoney o διευθύνων σύμβουλος της Brite Solar, Νίκος Κανόπουλος.
«Στα φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετούνται νανο-υλικά, τα οποία απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε φωτοσυνθετική ενεργή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φωτοσυνθετική ικανότητα των φυτών που βρίσκονται κάτω από τα πάνελ. Δηλαδή, παίρνουμε άχρηστη ενέργεια και την μετατρέπουμε σε χρήσιμη για τα φυτά ενέργεια. Πρόκειται για μία μοναδική στον κόσμο τεχνολογία».
Τα σύγχρονα αγροφωτοβολταϊκά έχουν πολλαπλά οφέλη για τις καλλιέργειες:
- βοηθούν στην ταχύτερη και αποδοτικότερη ανάπτυξη των φυτών
- τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες
- μειώνουν την κατανάλωση νερού και
- παράγουν ενέργεια.
Η αγορά των αγροφωτοβολταϊκών είναι ραγδαία αναπτυσσόμενη, καθώς αρκετά κράτη τα επιδοτούν προκειμένου να αποτρέψουν την κατάργηση των αγροτικών καλλιεργειών από τα φωτοβολταϊκά. Στην Ιταλία, μάλιστα, είναι το μόνο είδος φωτοβολταϊκών που επιτρέπεται να τοποθετηθούν σε αγροτική γη. Τον Μάιο του 2024, η ιταλική κυβέρνηση νομοθέτησε την απαγόρευση τοποθέτησης οποιονδήποτε άλλων φωτοβολταϊκών για να σταματήσει «την ερημοποίηση» της ιταλικής υπαίθρου.
«Τα προϊόντα αυτά θα γνωρίσουν μεγάλη ζήτηση λόγω της σπανιότητας της γης» μας είπε ο Θεόδωρος Κιακίδης της New Energy Partners, εξηγώντας την απόφαση της τελευταίας να επενδύσει 9 εκατομμύρια ευρώ στην Brite Solar.
«Δεν στοχεύουμε μόνο στην αγορά της Ελλάδας, αλλά στη διεθνή αγορά, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ακόμα και η Ιαπωνία, χώρες όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι περιορισμένες και τα θερμοκήπια αποτελούν μοναδική λύση για την παραγωγή τροφίμων.»
Το εργοστάσιο της Πάτρας είναι μία επένδυση εννέα εκατομμυρίων ευρώ και θα απασχολεί εξήντα εργαζόμενους. Τα προϊόντα του θα πωληθούν καταρχάς σε Κύπρο- όπου η Brite Solar «τρέχει» 40 πρότζεκτ- Ινδία και ΗΠΑ.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com