ΚεντρικήΟμορφιά

5 σημάδια που δείχνουν ότι η ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σας γερνάει πιο γρήγορα

4/10/2024

Ο δρόμος προς τη φλεγμονή είναι συχνά στρωμένος με καλές προθέσεις. Τόσοι πολλοί υιοθετούν νέες ρουτίνες ή συνήθειες περιποίησης δέρματος με την ελπίδα για λαμπερό, ανανεωμένο, λαμπερό δέρμα – και αντ’ αυτού έρχονται αντιμέτωποι με νέες ευαισθησίες, ερεθισμούς και μια πιο θαμπή επιδερμίδα από πριν.

Ένα από τα πιο ύπουλα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ρουτίνας περιποίησης του δέρματος είναι ότι απλά κάνουμε πάρα πολλά: πάρα πολλά συστατικά, πάρα πολλή απολέπιση, πολύ υψηλή συγκέντρωση ισχυρών ενεργών συστατικών και πάρα πολλές θεραπείες «επαγγελματικού επιπέδου» χωρίς το διακριτικό άγγιγμα ενός πραγματικού επαγγελματία.

Και στη διαδικασία, ο φραγμός του δέρματος μας καταστρέφεται και διαταράσσεται, προκαλώντας φλεγμονή. Ενώ η φλεγμονή είναι ένα φυσικό φαινόμενο στο σώμα, όταν γίνεται χρόνια σχετίζεται με μεγάλα προβλήματα, από ακμή και έξαψη έως πρόωρη γήρανση.

Γιατί η φλεγμονή είναι η πιο ύπουλη αιτία πρόωρης γήρανσης

Ακόμα κι αν δεν παρατηρήσετε τις άμεσες παρενέργειες της αυξημένης φλεγμονής (δηλαδή, δεν αντιμετωπίζετε εξανθήματα ή κοκκινίλες), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προκαλεί ζημιά. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μια μικρή διαταραχή του φραγμού μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το υπόγειο ρεύμα φλεγμονής.

Δώστε προσοχή στον φραγμό του δέρματός σας. Όταν ο φραγμός δεν λειτουργεί –ακόμα κι αν δεν είναι εμφανής και δεν βλέπετε τα σημάδια– υπάρχει χρόνια μικροσκοπική φλεγμονή μικρού βαθμού. Όταν ο δερματικός φραγμός είναι έστω και ελαφρώς σε κίνδυνο, ένας ασθενής μπορεί απλώς να ασχοληθεί με τη δουλειά του νομίζοντας ότι όλα είναι εντάξει, αλλά υπάρχει ένας ολόκληρος καταρράκτης από όλες αυτές τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες που στην πραγματικότητα δημιουργούν ένα αργό έγκαυμα κάτω από την επιφάνεια. Αυτό σας προετοιμάζει για μεγάλα προβλήματα στο δρόμο.

Μερικά από αυτά τα προβλήματα που βλέπουμε; Διάσπαση κολλαγόνου και ελαστίνης, αυξημένη ξηρότητα (χάρη στην απώλεια λιπιδίων και κεραμιδίων), θαμπάδα, σκούρες κηλίδες, λεπτές γραμμές, ανατριχίλα και χαλάρωση. Ουσιαστικά, όλα τα ενδεικτικά σημάδια πρόωρης γήρανσης μπορούν να αποδοθούν σε χρόνια φλεγμονή.

Πώς να καταλάβετε εάν η ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σας προκαλεί φλεγμονή

Δεδομένου ότι η φλεγμονή δεν είναι πάντα προφανής, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε εάν οι συνήθειες φροντίδας του δέρματός σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Εδώ, μερικοί τρόποι για να αναγνωρίσετε τη φλεγμονή στο δέρμα σας:

Πολλές φορές, η φλεγμονή δεν είναι ορατή – αλλά μερικές φορές είναι. Κάθε φορά που έχετε έξαρση ακμής, ροδόχρου ακμής, ψωρίασης ή εκζέματος, είναι σημάδι ότι έχει πυροδοτηθεί φλεγμονή.

Το δέρμα σας μοιάζει πιο ευαίσθητο τον τελευταίο καιρό. Η διάσπαση του δερματικού φραγμού οδηγεί σε ευαισθητοποιημένο δέρμα. Επομένως, εάν διαπιστώνετε ότι το δέρμα σας είναι πιο επιρρεπές σε ερεθισμούς από ό,τι συνηθίζατε, είναι ένδειξη ότι το δέρμα είναι ευάλωτο.

Το στεγνό, σφιχτό δέρμα μετά το πλύσιμο σημαίνει ότι το καθαριστικό σας είναι πολύ έντονο. Είναι καλό να ξεπλένετε το πρόσωπο και το σώμα σας. Ωστόσο, πολλές φόρμουλες αλλάζουν τον όξινο μανδύα και τον φραγμό του δέρματος, καθώς είναι πολύ σκληρές ή έχουν πολύ υψηλό pH.

Καθημερινή απολέπιση ή χρήση συστατικών απολέπισης σε υπερβολική ποσότητα. Η υπερβολική απολέπιση είναι μια κοινή κακή συνήθεια στη σύγχρονη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος. Θα πρέπει πραγματικά να το κάνουμε μόνο μία έως δύο φορές την εβδομάδα (αν αυτό). Και στις ρουτίνες περιποίησης του δέρματος η απολέπιση μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια πολλών βημάτων: Για παράδειγμα, οι πλύσεις, οι οροί, οι μάσκες και τα πίλινγκ μπορεί να είναι όλα μια μορφή απολέπισης. Ακόμη και πράγματα όπως οι τραχιές πετσέτες μπορούν να απολεπίσουν το δέρμα. Κάντε έναν απολογισμό του πόσα βήματα απολέπισης έχετε στην πραγματικότητα—μπορεί να είναι περισσότερα από όσα φαντάζεστε.

Δεν έχετε αντηλιακή προστασία. Οι βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία ευθύνονται για έως και το 80% της γήρανσης, σύμφωνα με έρευνα. Και αν δεν κάνετε καλή αντηλιακή περιποίηση (δηλαδή φοράτε SPF και αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο), υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να προκαλέσετε φλεγμονή στο δέρμα.

Ενυδατώστε με ηρεμιστικά προϊόντα

Το δέρμα μας αντιμετωπίζει πολλά καθημερινά. Είναι αυτό που μας προστατεύει από τον έξω κόσμο, τη ρύπανση και τους στρεσογόνους παράγοντες. Γιατί λοιπόν να το κάνετε να ασχοληθεί με περισσότερα εφαρμόζοντας σκληρά θέματα; Σε περίπτωση αμφιβολίας, επιλέξτε την ηρεμιστική φροντίδα του δέρματος. Αναζητήστε αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως εκχυλίσματα βρώμης, αλόη, αντιοξειδωτικά, βούτυρα και έλαια.

Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ενεργά συστατικά που βοηθούν στην υποστήριξη και την ενίσχυση του φραγμού του δέρματος σας. Τα λιπαρά οξέα (που βρίσκονται σε πολλά φυτικά έλαια και βούτυρα), το σκουαλάνιο/σκουαλένιο, τα κεραμίδια και άλλα λιπίδια είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, καθώς τροφοδοτούν τον φραγμό υγρασίας του δέρματος.

Υπάρχουν επίσης συστατικά που υποστηρίζουν το μικροβίωμα του δέρματος που βοηθούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του φραγμού. Για παράδειγμα, ορισμένα μεταβιοτικά συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την αναγέννηση του πλαισίου της επιδερμίδας. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή καθώς σχετίζεται με εξωτερικές εκθέσεις.

Και αυτό ισχύει όχι μόνο για το πρόσωπό μας αλλά και για το σώμα μας. Η φλεγμονή είναι φλεγμονή — ανεξάρτητα από το πού συμβαίνει στο δέρμα, επομένως είναι σημαντικό να φροντίζετε το δέρμα σας ως σύνολο.

Σκεφτείτε τις φλεγμονώδεις επιλογές του τρόπου ζωής

Φυσικά η υγεία του δέρματος δεν εξαρτάται απλώς από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Πρώτα απ’ όλα, το δέρμα σας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον κόσμο γύρω σας. Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχετε πώς προστατεύετε το δέρμα από τις βλάβες και τη ρύπανση από την υπεριώδη ακτινοβολία — να φοράτε αντηλιακό ορυκτό καθημερινά.

Το δέρμα επηρεάζεται επίσης από τον τρόπο με τον οποίο φροντίζετε το σώμα σας ως σύνολο: Η διατροφή, η κίνηση και η ψυχική υγεία μπορούν να παίξουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται τη χρόνια φλεγμονή. Φροντίστε να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, να κινείτε το σώμα σας τακτικά και να ασκείτε τη διαχείριση του στρες με τρόπο που λειτουργεί για εσάς

Πηγήhttps://www.allyou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται οι άνω των 50 ετών

xristiana

Καιρός: Τοπικές βροχές το μεσημέρι, άνοδος της θερμοκρασίας

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana