Κατά νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάλουν οι δήμοι Αλίμου και Αθηναίων με αφορμή διατάξεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή.Μετά τα ύψη των κτιρίων που «σήκωσαν πολύ σκόνη» στο δημόσιο λόγο, στο στόχαστρο των δημοτικών αρχών μπαίνουν τα άρθρα 69 και 70 του νόμου του υπουργείου που αφορούν ακίνητα της εταιρείας του δημοσίου ΕΤΑΔ στο παραλιακό μέτωπο καθώς επίσης και παραθαλάσσια ακίνητα εν μέρει νόμιμα.Με βάση τις επίμαχες διατάξεις, οι τουριστικές αυτές οι εγκαταστάσεις που προϋφίστανται του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Αθηναϊκής Ριβιέρας που ψηφίστηκε το 2004 και δεν είναι σύμφωνες με το πνεύμα του ΠΔ, εφόσον διαθέτουν παλιές διαπιστωτικές πράξεις νομιμότητας από τον ΕΟΤ μπορούν να διατηρηθούν ως έχουν και να επεκταθούν.

Η αιτιολογική έκθεση του νόμου που συζητείται στην βουλή αναφέρει ότι η πρόβλεψη διορθώνει ένα σφάλμα στο Προεδρικό Διάταγμα περί καθορισμού ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής (από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας), καθώς στο διάγραμμα κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του, δεν είχαν αποτυπωθεί υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).Η δεύτερη ρύθμιση που αφορά την δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων πάνω σε αιγιαλούς και παραλίες, η οποία προβλέπεται με νόμο του 2017 κάνει ένα βήμα παραπέρα. Ειδικότερα, προβλέπει ότι κτίρια που είναι εν μέρει νόμιμα και εν μέρει παράνομα μπορούν να διατηρηθούν ολόκληρα εφόσον αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να κατεδαφιστούν. Τα ακίνητα αυτά μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων και να υπαχθούν στην αναστολή της επιβολής κυρώσεων με την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου εφόσον υφίσταται θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων που να διαπιστώνει την τεχνική αδυναμία κατεδάφισης. Κρίνεται απαραίτητη η υποβολή σχετικής τεχνικής έκθεσης μηχανικού.

Με αφορμή τις επίμαχες διατάξεις ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μίλησε για κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας ρύθμιση, η οποία νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο της αθηναϊκής Ριβιέρας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ακούμε ωραία λόγια για την προστασία των πόλεων όμως νομοθετούν υπονομεύοντας το μέλλον τους. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη.Όπως υπενθύμισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να νομιμοποιήσει ακίνητα για τα οποία η πολεοδομία του Δήμου έχει επιβάλει πρόστιμα 18 εκατομμύρια ευρώ και τα ακίνητα αυτά έχουν κριθεί κατεδαφιστέα από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Όπως αναφέρει σε σχετική δήλωση, με τη ρύθμιση του υπουργείου εξυπηρετούνται πλήρως οι καταπατητές της παραλίας του Αλίμου. Θυμίζει μάλιστα πως η Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου έχει ήδη εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης για παραλιακές επιχειρήσεις του Αλίμου που έχουν καταλάβει αυθαίρετα και έχουν αναγείρει παράνομα κτίσματα μέσα στον αιγιαλό και την παραλία. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά υπάρχει στην περιοχή αυθαίρετο μπιτς μπαρ επιφάνειας 800 τ.μ. Ο δήμαρχος δηλώνει ότι ο νόμος θα προσβληθεί στα δικαστήρια καθώς ο δήμος Αλίμου θα προσβάλλει κάθε προσπάθεια τακτοποίησης.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι τα κτίρια, τα οποία φωτογραφίζει η διάταξη είναι κτίρια κενά και στην συντρηπτική τους πλειοψηφία νόμιμα.