ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τα δελφίνια χαμογελούν και το χαμόγελό τους είναι μεταδοτικό

5/10/2024

Χιμπατζήδες, δελφίνια, χταπόδια: Αυτή είναι η χρυσή τριάδα των πιο έξυπνων ζώων στον πλανήτη, μετά τον άνθρωπο. Σύμφωνα δε με κάποιους επιστήμονες, τα δελφίνια στην πραγματικότητα κατατάσσονται στην πρώτη θέση, αφού είναι ικανά να επιλύσουν σύνθετα προβλήματα και να κατανοήσουν αφηρημένες καταστάσεις. Υπολογίζεται ότι το IQ ενός δελφινιού είναι περίπου 45 και ξεχωρίζει για την ευφυία του ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα θαλάσσια είδη. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι έχει εκδηλώσει συναισθήματα αγάπης προς τον άνθρωπο.

Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι τα δελφίνια όταν παίζουν με μέλη της αποικίας τους χαμογελούν και το χαμόγελό τους έχει σημαντική κοινωνική αξία.

Από την έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Πίζας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο και το Πανεπιστήμιο της Ρεν και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό iScience προκύπτει πως τα συμπαθή θηλαστικά, και συγκεκριμένα τα ρινοδέλφινα, υιοθετούν μία χαρακτηριστική έκφραση προσώπου με «ανοιχτό στόμα», παρόμοια με ένα χαμόγελο, για να αλληλεπιδρούν κατά τη διάρκεια του κοινωνικού παιχνιδιού.

Μόλις το ένα δελφίνι εντοπίσει τους «φίλους» του χαμογελάει και σε αυτό το χαμόγελο ανταποκρίνονται με τη σειρά τους τα άλλα μέλη της ομάδας ανοίγοντας το στόμα τους σε ποσοστό 33%.

«Είμαστε έκπληκτοι κυρίως επειδή τα κητώδη έχουν μειωμένη κινητικότητα του προσώπου και ως εκ τούτου η πιθανή εκφραστικότητά τους είναι μειωμένη», αναφέρει στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Λίβιο Φαβάρο, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Τμήμα Επιστημών Ζωής, Βιολογίας και Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Τορίνο και εκ των συντακτών της έκθεσης.

Η επιστημονική ομάδα κατέγραψε σε βίντεο το χαμόγελο κατά τη διάρκεια κοινωνικού παιχνιδιού σε δύο ελεγχόμενα περιβάλλοντα, το Zoomarine στην Πομέτζια της Ρώμης και το Planète Sauvage στο Πορτ-Σαιν-Περ στη Γαλλία. Για την ακρίβεια, παρατηρήθηκε 1.288 φορές και σε ποσοστό 92%. Επιπλέον, στο 89% των περιπτώσεων η έκφραση του ανοιχτού στόματος παρατηρήθηκε όταν το πρόσωπο ενός άλλου μέλους βρέθηκε στο οπτικό πεδίο του πρώτου.

«Τα δελφίνια ήταν επίσης πιο πιθανό να υιοθετήσουν μια έκφραση με ανοιχτό στόμα όταν το πρόσωπό τους είναι στο οπτικό πεδίο του συμπαίκτη τους – το 89% των εκφράσεων με ανοιχτό στόμα που καταγράφηκαν παρατηρήθηκε σε αυτό το πλαίσιο – και όταν έγινε αντιληπτό αυτό το χαμόγελο, ο συμπαίκτης του χαμογέλασε σε ποσοστό 33%», αναφέρει η έκθεση.Επομένως, τα δελφίνια όχι μόνο «χαμογελούν», αλλά το κάνουν και κάνοντας άλματα, όταν έρχονται σε επαφή με αντικείμενα, όταν παίζουν κυνηγητό, αποκαλύπτοντας την κοινωνική φύση τους και την ικανότητα να σχετίζονται και να επικοινωνούν. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι τα δελφίνια χαμογελούν μόνο όταν συναντούν άλλα δελφίνια, αλλά αυτό δεν ισχύει όταν παίζουν μόνα, ή όταν αλληλεπιδρούν με έναν άνθρωπο.

Μπορεί ανάλογες εκφράσεις να έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια παιχνιδιού σε πολλά θηλαστικά, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται έρευνα σε θαλάσσια είδη και δη δελφίνια.Η Ελιζαμπέτα Παλάτζι, ηθολόγος του Πανεπιστημίου της Πίζας και ανάμεσα στους επιστήμονες της μελέτης, εξηγεί ότι μπορεί κάποιοι να υποστηρίξουν ότι τα δελφίνια αναπαράγουν τυχαία τις εκφράσεις άλλων, αλλά αυτό δεν εξηγεί για ποιο λόγο η πιθανότητα ανταπόκρισης μέσα σε ένα δευτερόλεπτο είναι 13 φορές υψηλότερη όταν τα δελφίνια βλέπουν το ένα το άλλο.Άλλωστε, όπως τονίζει το ποσοστό ανταπόκρισης είναι παρόμοιο με αυτό που έχει παρατηρηθεί σε ορισμένα σαρκοφάγα, όπως οι σουρικάτες και οι αρκούδες.
Όπως εξηγεί η ειδικός, το χαλαρό ανοιχτό στόμα, που συναντάται στα παραπάνω ζώα ή στις μαϊμούδες, ακόμα και το ανθρώπινο γέλιο, είναι μία ένδειξη «παιχνιδιάρικου χαρακτήρα σε παγκόσμιο επίπεδο που βοηθά τα ζώα να γνωστοποιούν την διασκέδαση και να αποφεύγουν τις συγκρούσεις».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: «Μπαράζ» μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς λόγω προσφοράς μοσχευμάτων

xristiana

Θυμός: Οι εκρήξεις οργής αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό για τα επόμενα 40′

xristiana

Εργαστήριο: «Προωθώντας την επικοινωνία στον αυτισμό: πρακτικές αρχές για νευροτυπικούς»

xristiana