ΚεντρικήΚοινωνικά

Ο Δήμος Καλαμαριάς «ζωντανεύει» την ιστορία των προσφύγων

8/10/2024

52.000 πρόσφυγες μετανάστευσαν από το Καρς και τα παράλια της Γεωργίας και της Ρωσίας στην Ελλάδα την περίοδο 1920 – 1921 και συνέστησαν μια ιδιαίτερη προσφυγική ομάδα, τους Καυκάσιους, όπως τους γνωρίζουμε στις μέρες μας.

Την μακραίωνη ιστορία τους στην περιοχή του Καυκάσου, τη μετανάστευσή τους στην Ελλάδα και τον ρόλο του που διαδραμάτισε σε αυτήν ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος, Νίκος Καζαντζάκης, καθώς και τις συνθήκες που βίωσαν οι Καυκάσιοι τα πρώτα χρόνια από την άφιξή τους θα αναδείξει η εκδήλωση-ημερίδα « Η έλευση των Καυκασίων στην Ελλάδα και ο ρόλος του Καζαντζάκη».

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας της Καλαμαριάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καυκασίων «Ο Προμηθέας», το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9 και Αργυρουπόλεως). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου και των 30 χρόνων από την επαναλειτουργία του.
Στην επιστημονική ημερίδα συμμετέχουν: ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, ο Χαράλαμπος Γάππας, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας στο University of North Carolina at Chapel Hill και ο Γιώργος Μαυρουδής, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ιστορικός στην Αντιδημαρχία Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας Καλαμαριάς.

Συντονιστές των δύο συνεδριών θα είναι ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Επισκέπτης Λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και η Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικός στην Αντιδημαρχία Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας Καλαμαριάς.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» και με έναν χορό του παραπάνω συλλόγου από κοινού με το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, ο Αντιδήμαρχος Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας της Καλαμαριάς Σωτήρης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καυκασίων «Ο Προμηθέας» Χρήστος Πετανίδης.

Related posts

ΜΕΛΙΝΑ ΜΠΟΤΕΛΛΗ: Δύο γυμνά άσπρα χέρια

xristiana

«Πως να χρηματοδοτήσετε την επιχειρηματική σας ιδέα»: Σεμινάριο στο ΠΘ

xristiana

ΔΕΗ blue: Πάνω από 1.500 σημεία φόρτισης και πάνω από 80 σημεία ταχυφόρτισης για το Πάσχα

xristiana