ΚεντρικήΜαγειρική

Μπρόκολο στο φούρνο με γραβιέρα

24/10/2024…

Υλικά
  • 800 γρ. μπρόκολο σε φουντίτσες200 γρ. γραβιέρα τριμμένη3 κ.σ. γαλέταΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ170 γρ. βούτυρο90 γρ. αλεύρι1 λίτρο γάλα½ κ.γ. σκόνη μουστάρδας (προαιρετικά)¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο1 φύλλο δάφνης200 γρ. γραβιέρα τριμμένηΑλάτι, πιπέρι
  • Εκτέλεση

    Βήμα 1ο

    Ατμίζουμε ή ζεματίζουμε το μπρόκολο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, για περίπου 5-6 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά να στεγνώσει, διατηρώντας το ζεστό.

    Βήμα 2ο

    Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το μοσχοκάρυδο, τη σκόνη μουστάρδας και τη δάφνη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε.

    Βήμα 3ο

    Στο μεταξύ, λιώνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα να καβουρντιστεί ελαφρώς και να σχηματιστεί μια λεία πάστα.

    Βήμα 4ο

    Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Μόλις πάρει όλο το γάλα και δέσει η κρέμα (πρέπει να είναι λεία και όχι υπερβολικά σφιχτή), την αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

    Βήμα 5ο

    Αραδιάζουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου σε ένα πυρέξ, τη μια δίπλα στην άλλη, και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού. Ανακατεύουμε τη γαλέτα με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και λίγο πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μείγμα την επιφάνεια του φαγητού.

    Βήμα 6ο

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει το μπρόκολο.

Πηγήhttps://www.vita.gr

Related posts

Πόσο κολλητικός είναι ο RSV: Χρονοδιάγραμμα συμπτωμάτων και μετάδοσης

xristiana

Με τι καιρό θα φτάσουμε έως την Κυριακή του Πάσχα – Αναλυτική πρόγνωση

xristiana

Εύκολη συνταγή για πίτσα με μπέικον και αυγά

xristiana