ΚεντρικήΠεριβάλλον

Κλιματική κρίση: Το «πράσινο» στις πόλεις σώζει ζωές – Πώς τα πάρκα βελτιώνουν τη δημόσια υγεία

23/10/2024

Οι χώροι πρασίνου στις πόλεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη μείωση των ασθενειών και των θανάτων που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.

Τα ευρήματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν ότι η προσθήκη περισσότερων πάρκων, δέντρων και πρασίνου στις αστικές περιοχές θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις βλάβες που σχετίζονται με τη ζέστη και να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον Guardian.

Το ρεκόρ για την πιο ζεστή ημέρα του κόσμου «έσπασε» δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα νωρίτερα φέτος, όταν η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφτασε τους 17,15 C (62,87 F) καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 17,09 C που είχε καθοριστεί μέρες νωρίτερα.

Η κλιματική κρίση ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι καίνε ορυκτά καύσιμα θερμαίνουν την ατμόσφαιρα της Γης.

Οι συνολικές ευεργετικές επιδράσεις των χώρων πρασίνου είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά μέχρι τώρα οι επιπτώσεις τους στους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη θερμότητα ήταν ελάχιστα κατανοητές.

Πώς επιδρούν στην υγεία

Τώρα, μια ανασκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων από το London School of Hygiene & Tropical Medicine υποδηλώνει ότι ο άφθονος χώρος πρασίνου στις αστικές περιοχές συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς και με καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία.

«Οι αστικοί χώροι πρασίνου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη, προσφέροντας μια πιθανή στρατηγική για τον αστικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό BMJ Open.

«Μια ανασκόπηση του αστικού πρασίνου και της επίδρασής του στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη υποδηλώνει ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και τα δέντρα, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες», πρόσθεσαν.

«Μελέτες έχουν βρει ότι οι περιοχές με περισσότερο χώρο πρασίνου έχουν χαμηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζονται με τη ζέστη σε σύγκριση με περιοχές με λιγότερο χώρο πρασίνου. Επιπλέον, το αστικό πράσινο μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ευεξία, γεγονός που μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των υψηλών θερμοκρασιών».

Οι επιπτώσεις στη υγεία

Οι έρευνες περιελάμβαναν επιδημιολογικές μελέτες, μελέτες μοντελοποίησης και προσομοίωσης, καθώς και πειραματική έρευνα και ποσοτικές αναλύσεις.

Η ανασκόπηση έδειξε ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και τα δέντρα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των υψηλών θερμοκρασιών. Οι περιοχές με περισσότερο χώρο πρασίνου είχαν χαμηλότερα ποσοστά κακής υγείας και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη από τις περιοχές με λιγότερο χώρο πρασίνου, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου είναι ένα παράδειγμα ανισοτήτων στην υγεία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Οι γιατροί προειδοποίησαν επίσης ότι μια «πραγματικά ανησυχητική» έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου για ορισμένες οικογένειες επιδείνωσε την κρίση παιδικής παχυσαρκίας.

Πηγήhttps://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Multi Masking: Τι είναι και γιατί θα χαρίσει την απόλυτη λάμψη στην επιδερμίδα σου

xristiana

Σούπα με πατάτες και μανιτάρια

xristiana

Το τρομακτικό σενάριο για τους θανάτους από την ακραία ζέστη έως το 2050 – Προειδοποιήσεις ειδικών για ένα «αφόρητο μέλλον» για την ανθρωπότητα

xristiana