News ΑΜΕΑΚεντρική

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συνεχίζεται η πανελλαδική έρευνα για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις στην Υγεία

24/10/2024

Η ΕΣΑμεΑ αφιερώνει τη φετινή 3η Δεκέμβρη, εθνική και παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία στην ΥΓΕΙΑ και διοργανώνει πανελλήνια εκστρατεία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις στην πρόσβαση σε δημόσιες, ποιοτικές και κατάλληλες υπηρεσίες υγείας όλων των βαθμίδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ διενεργεί την πρώτη μεγάλη πανελλαδική διαδικτυακή έρευνα για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες και σπάνιες παθήσεις στην Υγεία, με στόχο να διερευνήσει σε βάθος την πρόσβαση σε αναγκαίες υπηρεσίες, υποδομές και αγαθά υγείας, καθώς και να αποτυπώσει εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, στην άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματός τους, να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και να έχουν.

Η έρευνα υλοποιείται με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις αρχές ηθικής και δεοντολογίας της επιστημονικής έρευνας. Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και οποιαδήποτε πληροφορία θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες της έρευνας, βάσει αυστηρών διαδικασιών για τη διασφάλιση του απορρήτου σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η μεθοδολογία δειγματοληψίας και συλλογής των δεδομένων βασίζεται σε ένα ευέλικτο και συμπεριληπτικό σχεδιασμό και περιλαμβάνει πολλαπλά κανάλια διακίνησης του ερωτηματολογίου και συλλογής των δεδομένων, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή ατόμων από όλες τις κατηγορίες αναπηρίας ή/και χρονιών και σπάνιων παθήσεων. Στόχος είναι να επιτευχθεί ένα αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα ατόμων με αναπηρία/χρόνιες/ σπάνιες παθήσεις με ευρεία γεωγραφική διασπορά και κάλυψη σε περιφερειακό επίπεδο. Το δομημένο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο και σε προσβάσιμη μορφή για άτομα με οπτική αναπηρία που κάνουν χρήση προγραμμάτων ανάγνωσης οθόνης, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται σε όσα άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ηλεκτρονική πρόσβαση/συμπλήρωση η δυνατότητα υποστηριζόμενης συμπλήρωσης (μέσω τηλεφωνικής ή και δια ζώσης επικοινωνίας με τα αρμόδια στελέχη της ΕΣΑμεΑ).

Η έρευνα απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις ηλικίας 18 ετών και άνω, καθώς και σε γονείς, κηδεμόνες ή δικαστικούς συμπαραστάτες αυτών.

Καλούμε όλα τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες και σπάνιες παθήσεις να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο της έρευνας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην ενδυνάμωση και επιστημονική τεκμηρίωση των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος, ως προς την πλήρη και δωρεάν πρόσβαση στο ζωτικής σημασίας δικαίωμά μας στην Υγεία.

Σύνδεσμος για το ερωτηματολόγιο https://observatoryncdp.limesurvey.net/749114?lang=el
Σύνδεσμος για ερωτηματολόγιο προσβάσιμο για άτομα με οπτική αναπηρία – χρήστες προγραμμάτων ανάγνωσης οθόνης https://observatoryncdp.limesurvey.net/751625?lang=el

Πηγήhttps://www.esamea.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρέπει να σαραντίσει το παιδί για να το βγάλετε έξω από το σπίτι ή όχι;

xristiana

Το κόλπο με τον πάγο που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε χωρίς να το καταλάβετε

xristiana

Τι μαγιό να προτιμήσω; Ολόσωμο ή μπικίνι;

xristiana