ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΕΕ: Συνεδριάζουν οι Υπουργοί Ενέργειας για το φυσικό αέριο και την ενεργειακή ασφάλεια ενόψει χειμώνα

15/10/2024

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο για το ρωσικό φυσικό αέριο  και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για τρίτο χειμώνα. Οι υπουργοί των «27» θα συζητήσουν πόσο προετοιμασμένη είναι η ΕΕ  καθώς μια βασική συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Η ανάγκη να διατηρηθεί η ενεργειακή ασφάλεια έχει ήδη υποχρεώσει το μπλοκ να αναζητήσει νέες προμήθειες φυσικού αερίου, να ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας και να ασκήσει πίεση στο δίκτυο της περιοχής.

Στο τραπέζι της Κομισιόν θα συζητηθεί και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία, με τις θέσης της Ελλάδας να  παρουσιάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην απόφασή της να απομακρυνθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μειώνοντας την κατανάλωση φυσικού αερίου και δημιουργώντας ταχύτερα δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο αγωγός της Ουκρανίας είναι μία από τις δύο μόλις εναπομείνασες οδούς προς την Ευρώπη για τις ρωσικές ροές, αλλά οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνεχίζουν να φθάνουν στις ακτές της Ευρώπης.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την αντικατάσταση των ροών μεταφοράς, αλλά η συμφωνία δεν φαίνεται να είναι κοντά, καθώς απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες για την εκτέλεσή της. Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να βρουν μια λύση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν.

Η τελική απόφαση είναι πιθανό να ληφθεί την τελευταία στιγμή ή ακόμη και στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Μια επιλογή που συζητείται είναι η αντικατάσταση της Ρωσίας με το Αζερμπαϊτζάν ως προμηθευτή, αλλά οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει αυτό παραμένουν ασαφείς. Οι εξαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη θα απαιτούσαν ανταλλαγές με τη Ρωσία, γεγονός που καθιστά μια τέτοια συμφωνία πολιτικά αμφιλεγόμενη.

Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να δει την SOCAR του Αζερμπαϊτζάν να αναλαμβάνει το ρόλο της Gazprom PJSC και να πουλά το αέριο στην Ευρώπη ή, η εταιρεία θα μπορούσε να διευκολύνει τη μεταφορά μέσω της Ουκρανίας.

Ο όγκος θα πρέπει να είναι περίπου 10-11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για να φτάσει στα επίπεδα που απαιτούνται για την ομαλή μεταφορά μέσω του τεράστιου συστήματος αγωγών της Ουκρανίας. Χαμηλότερα επίπεδα θα σήμαιναν την ανάγκη άντλησης πρόσθετου αερίου, καθιστώντας την επιχείρηση ασύμφορη.

«Είναι απόφαση της Ουκρανίας το πώς θα αντιμετωπιστεί ο αγωγός, οπότε είναι επίσης δική τους ευθύνη και δικαίωμά τους να το αντιμετωπίσουν με σωστό και υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε τον περασμένο μήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και πριν τον πόλεμο οδήγησαν σε δύο διακοπές του εφοδιασμού το 2006 και το 2009.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ευρώπη μπορεί να αντέξει το τέλος της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού της.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ είναι γεμάτες και οι ροές μέσω της ουκρανικής οδού αντιπροσωπεύουν πλέον λιγότερο από το 5% των προμηθειών της ηπείρου. Ωστόσο, για χώρες όπως η Σλοβακία και η Αυστρία η εύρεση νέων καναλιών εισαγωγής θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές.

Επί τάπητος και η ελληνική πρόταση για τις στρεβλώσεις μεταξύ Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης

Η ελληνική πρόταση όπως έγραφε το newmoney περιλαμβάνει την δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία (στα πρότυπα της ενεργειακής κρίσης) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειες που βίωσαν αιφνιδίως τον περασμένο Ιούλιο οι Βαλκανικές χώρες λόγω της πλήρους αποσύζευξης των ενεργειακών αγορών της Κεντρικής Ευρώπης με την Ανατολική και τα Βαλκάνια.

Η ελληνική θέση βρίσκει κοινό έδαφος και σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και έχει ήδη σταλεί στην Κομισιόν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το θέμα των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ της Νοτιανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τις βαλκανικές χώρες που επιδιώκουν να κινητοποιήσουν τα ανακλαστικά της Ευρωπαΐκής Επιτροπής και να εξασφαλίσουν ένα μόνιμο μηχανισμό που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρεμπορικής που οδηγούν σε εκτόξευση των τιμών και επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Την επιστολή προς τον Επίτροπο Ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά έχει συνοδεύσει ένα τεχνικό υπόμνημα που καταρτίστηκε από τους διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών, στο οποίο περιγράφονται οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση τιμών. Στόχος είναι η συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς μόνο έτσι εκτιμάται ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΕΣΑμεΑ: Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Για Άτομα Με Αναπηρία Και Χρόνιες Παθήσεις

xristiana

6+1 κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα μαλλιά σας!

xristiana

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό

xristiana