ΚεντρικήΟμορφιά

«Είναι κακό για το δέρμα το καθημερινό ντουζ;» – Οι 10 πιο συχνές ερωτήσεις που δέχονται οι δερματολόγοι

16/10/2024

Είτε σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο γιατρό σας, είτε αν έχετε κάποιο κοντινό πρόσωπο που τυχαίνει να είναι δερματολόγος, αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που πέφτουν πάντα στο τραπέζι. Ερωτήσεις γύρω από την επιδερμίδα, τα προϊόντα περιποίησης καθώς και κάποιους «μύθους» που εδώ και χρόνια ακούγονται στο χώρο της ομορφιάς.

Αυτές είναι οι 10 πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουμε στους δερματολόγους

Συνηθίζει το δέρμα την καθημερινή μας κρέμα προσώπου;

Όχι, το δέρμα δεν σταματά να παράγει τα έλαιά του υπό την επίδραση μιας εξωτερικής κρέμας. Ωστόσο, αν παρατηρηθεί βελτίωση για παράδειγμα σε ένα ξηρό δέρμα μετά από συνεχή εφαρμογή, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεστε μικρότερη ποσότητα κρέμας, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα είδος εξοικείωσης.

Το ρετινόλη λεπταίνει το δέρμα;

Όχι. Η ρετινόλη, μια μορφή βιταμίνης Α, χρησιμοποιείται σε πολλά δερματολογικά προϊόντα επειδή συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, μειώνοντας έτσι τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Η ιδέα ότι η ρετινόλη «λεπταίνει» το δέρμα προέρχεται από το γεγονός ότι απολεπίζει τις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος και επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων. Αν και το δέρμα μπορεί προσωρινά να φαίνεται πιο λεπτό, μελέτες έχουν δείξει ότι τελικά γίνεται πιο παχύ μετά την εφαρμογή ρετινόλης.

Είναι κακό για το δέρμα το καθημερινό ντουζ;

Όχι, αρκεί να μην είναι πολύ μεγάλης διάρκειας (όχι περισσότερο από πέντε λεπτά) ή πολύ ζεστό και μην παραλείπετε να εφαρμόζετε αμέσως μετά κρέμες φροντίδας. Άτομα με πολύ ξηρό δέρμα θα πρέπει να αποφεύγουν τα κοινά σαπούνια και να προτιμούν ειδικά καθαριστικά ή λάδια για να μην βλάψουν περαιτέρω τον δερματικό φραγμό.

Τα χείλη είναι ευαίσθητα στα εγκαύματα από τον ήλιο;

Ναι, επειδή η ανώτερη στοιβάδα τους είναι πολύ λεπτή και περιέχει λιγότερη μελανίνη. Επιπλέον, το κάτω χείλος είναι πιο εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία, λόγω ανατομίας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην παραλείπετε το lip balm σας με SPF.

Τα lip balms είναι εθιστικά;

Όχι. Τα ενυδατικά προϊόντα χειλιών περιέχουν συστατικά που καταπραΰνουν τα ξηρά ή σκασμένα χείλη, οπότε η συχνή χρήση μπορεί να γίνει συνήθεια, αλλά όχι εξάρτηση. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγονται τα αρωματισμένα balm, διότι μπορεί να ενθαρρύνουν τη συνεχή ενυδάτωση με σάλιο, που με τον καιρό μπορεί να ερεθίσει τα χείλη. Αυτό το lip balm της Kiko Milano είναι το Νο1 προϊόν στο TikTok.

Μπορεί η καθημερινή χρήση αντιηλιακής κρέμας στο πρόσωπο, να οδηγεί σε έλλειψη βιταμίνης D;

Όχι. Αν και η αντηλιακή κρέμα μειώνει την ικανότητα παραγωγής βιταμίνης D, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν έλλειψη βιταμίνης D δεν την αποκτούν λόγω της χρήσης αντηλιακού, αλλά επειδή περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Δεδομένου ότι το αντηλιακό συνιστάται αναμφίβολα από δερματολογική άποψη, ο κανόνας είναι: σε περίπτωση ανεπάρκειας, απλώς επιλέξτε συμπληρώματα βιταμίνης D. Αν έχεις έλλειψη βιταμίνης D, δες εδώ πώς να πάρεις αρκετή και το φθινόπωρο.

Η σοκολάτα προκαλεί σπυράκια;

Ναι, σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι ακόμα αμφιλεγόμενα και χρειάζονται μεγάλες μελέτες για την οριστική απάντηση αυτού του ερωτήματος. Αν όμως, εμπειρικά, παρατηρείτε επιδείνωση του δέρματος μετά την κατανάλωση σοκολάτας, καλό είναι να μειώσετε την ποσότητα που καταναλώνετε.

Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν σημάδια από τη ενέσιμη θεραπεία Botox;

Όταν η θεραπεία γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό, είναι μια ασφαλής διαδικάσει και δεν προκαλεί τέτοια προβλήματα. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί μόνο όταν χορηγούνται υπερβολικές ποσότητες υαλουρονικού οξέος.

Η οδοντόκρεμα είναι αποτελεσματική κατά των σπυριών;

Όχι. Μπορεί να έχει αποξηραντική δράση (και ο ψευδάργυρος που περιέχει αντιφλεγμονώδη), αλλά κάποια συστατικά της μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Είναι καλύτερα να ζητήσετε τη συμβουλή του δερματολόγου σας.

Το να πίνεις πολύ νερό βοηθά στην καταπολέμηση των ρυτίδων;

Dr. Gürtler: «Όχι, αν και η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τις ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου, η επίδρασή της θεωρείται περιορισμένη. Συνιστάται η κατανάλωση περίπου δύο λίτρων νερού την ημέρα, χωρίς περαιτέρω οφέλη από την υπερβολική πρόσληψη.

Πηγήhttps://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η Παράσταση “‘Ονειρο Καλοκαιρινής Τρέλας” Από Τη Μεικτή Θεατρική Ομάδα ΑμεΑ Ρεθύμνου ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ

xristiana

Πασχαλινά Bazaar Αγάπης Από Τον Σύλλογο ΒΕΝΙΑΜΙΝ

xristiana

Διαδικτυακή ημερίδα στη Νανοσκοπία Σύγχρονων Υλικών

xristiana