ΚεντρικήΟμορφιά

Το TikTok έχει εμμονή με τη μείωση του «προσώπου κορτιζόλης» – Τι είναι αυτό;

1/10/2024

Αν έχεις περιηγηθεί πρόσφατα στο TikTok, είναι πιθανό να έχεις δει βίντεο για το «πρόσωπο κορτιζόλης». Ο όρος αυτός αναφέρεται συνήθως σε ένα πιο στρογγυλό, φουσκωμένο και γεμάτο πρόσωπο. Έχει κατακλύσει τα social media, κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι αν μπορεί να πάσχεις από αυτό και, αν ναι, τι μπορείς να κάνεις για να το διορθώσεις.

Τι είναι το «πρόσωπο κορτιζόλης»;

Το «πρόσωπο κορτιζόλης» περιγράφει τις αλλαγές στο πρόσωπο που συνδέονται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστής και ως η ορμόνη του στρες. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν πρήξιμο, πληρότητα και ερυθρότητα, που οδηγούν σε μια πιο στρογγυλεμένη εμφάνιση. Μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι το πρόσωπό σου έχει φουσκώσει ή αλλάξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είναι το «πρόσωπο κορτιζόλης» πραγματικό;

Ναι, το πρόσωπο κορτιζόλης είναι πραγματικό και προκαλείται από αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Ωστόσο, η κορτιζόλη δεν είναι πάντα ο μοναδικός λόγος για το πρήξιμο στο πρόσωπο. Πρήξιμο μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες, όπως η διατροφή σου, η κατανάλωση αλκοόλ, αλλεργίες, ορμονικές αλλαγές, ακόμη και η έλλειψη ύπνου. Αν παρατηρείς και άλλα συμπτώματα, όπως ανεξήγητη αύξηση βάρους, κόπωση ή αλλαγές στη διάθεση, τότε ίσως η κορτιζόλη να είναι ο ένοχος. Αλλά μην ξεχνάς ότι και η υψηλή πρόσληψη αλατιού, η αφυδάτωση ή αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Το πρόσωπο κορτιζόλης συνδέεται επίσης με τη χρήση κορτικοστεροειδών, όπως η πρεδνιζόνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα ή ορισμένοι τύποι καρκίνου. Η χρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα και να προκαλέσει το γνωστό «moon face».

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν το πρήξιμο οφείλεται στην κορτιζόλη

Δεν είναι εύκολο να διαγνώσεις μόνος σου αν το πρήξιμο στο πρόσωπό σου οφείλεται στην κορτιζόλη ή σε κάτι άλλο. Εξέτασε προσεκτικά τη διατροφή σου, την κατανάλωση αλκοόλ και τις συνήθειες ύπνου σου. Αν παρατηρήσεις υψηλή κατανάλωση αλατιού, έλλειψη ύπνου ή αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αυτά μπορεί να ευθύνονται για το πρήξιμο.

Αν όμως υποψιάζεσαι ότι τα συμπτώματα σχετίζονται με ορμονικές ανισορροπίες ή ανησυχείς ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει, όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή ή τα νεφρά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν γιατρό για περαιτέρω έλεγχο.

Πώς μπορείς να μειώσεις τα επίπεδα κορτιζόλης και το «πρόσωπο κορτιζόλης»

Εάν θέλεις να μειώσεις τα επίπεδα κορτιζόλης και το πρήξιμο στο πρόσωπό σου, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείς να δοκιμάσεις.

Προσαρμογή της διατροφής σου

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του πρηξίματος. Μείωσε την κατανάλωση αλατιού και επέλεξε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως μπανάνες και γλυκοπατάτες, που βοηθούν στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Επίσης, προσπάθησε να καταναλώνεις περισσότερα φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή.

Διαχείριση του στρες

Επειδή η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες, η μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της. Δοκίμασε τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή ή μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι. Αυτές οι πρακτικές θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος σου και να μειώσεις την κορτιζόλη.

Μείνε ενυδατωμένη

Η ενυδάτωση είναι κρίσιμη για τη μείωση του πρηξίματος. Πίνε αρκετό νερό και πρόσθεσε στη διατροφή σου τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως αγγούρια και καρπούζι. Η ενυδάτωση βοηθά το σώμα σου να αποβάλει το περιττό νάτριο και έτσι να μειώσεις το πρήξιμο.

Κοιμήσου αρκετά

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση των ορμονών σου, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης. Βάλε ως στόχο 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να επανέλθει και να διατηρήσεις τις ορμόνες σου σε ισορροπία.

Το να θέλεις να μειώσεις το πρήξιμο στο πρόσωπό σου και να βρεις την αιτία του είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι οι τάσεις υγείας στο TikTok δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές χωρίς έρευνα και επαλήθευση. Αν ανησυχείς για τα επίπεδα κορτιζόλης σου ή άλλα θέματα υγείας, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για μια πλήρη αξιολόγηση.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή βίντεο: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

10 φορές τη μέρα

xristiana

Χίος: Στην 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών σε Πάγκο η Χριστίνα Παβίτσου

xristiana

Tips για να έχεις πυκνά και λαμπερά φρύδια, χωρίς αραίωση!

xristiana