ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ενέργεια: «Βουτιά» στο ρεύμα, σε άνοδο το φυσικό αέριο

6\10\2024…

Σε φάση πρόσκαιρης εξομάλυνσης εισήλθε το τελευταίο τριήμερο η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και τούτο καθώς για σήμερα Κυριακή 6 Οκτωβρίου η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 69 ευρώ, με τη χαμηλότερη να πέφτει κοντά σε μηδενικό επίπεδο (0,04 ευρώ/MWh) για περίπου τρεις ώρες το μεσημέρι, ενώ η υψηλότερη έφτασε στα 153,32 ευρώ/MWh.

Η σημερινή χονδρεμπορική τιμή είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χαμηλότερη κατά 23,71% σε σχέση με χθες Σάββατο 5 Οκτωβρίου που βρισκόταν στα 89,97 ευρώ/MWh, δηλαδή στα ίδια περίπου επίπεδα με την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, όταν και είχε σημειωθεί πτώση κατά 12,17% σε σχέση με την Πέμπτη (101,68 ευρώ/MWh).

Σε αυτό το τριήμερο της μείωσης της τιμής, την πρωτιά στο ενεργειακό μίγμα είχαν οι ΑΠΕ. Έτσι για σήμερα Κυριακή, συμβαίνει το ίδιο με τις ΑΠΕ να συμμετέχουν στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 47,36%, και το φυσικό αέριο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,09%. Αυξημένες είναι και οι εισαγωγές που κατατάσσονται στην τρίτη θέση με 21,86%. Τέλος τα υδροηλεκτρικά βρίσκονται στην τέταρτη θέση με μόλις 1,73%.

Βεβαίως, το πιθανότερο είναι ότι, όπως συμβαίνει συνήθως, από αύριο Δευτέρα που ξεκινά η εργάσιμη εβδομάδα, μαζί με την αύξηση της κατανάλωσης θα δούμε και εκτίναξη της τιμής του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.

Πέρασε τα 40 ευρώ το φυσικό αέριο

Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, «συνηγορεί» και η ανοδική τροχιά που έχει πάρει τις τελευταίες μέρες το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο σημείο αναφοράς του TTF, τα φορτία παράδοσης τον Νοέμβριο έκλεισαν στα 41 ευρώ/MWh, ξεπερνώντας πλέον το «όριο» των 40 ευρώ.

Μεταξύ άλλων αυτή η ανοδική τάση αποδίδεται και στο εύφλεκτο γεωπολιτικό σκηνικό το οποίο διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, αφενός με την εντεινόμενη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή, με την άμεση εμπλοκή Ισραήλ και Ιράν, αφετέρου με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, αν και τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου κινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε υψηλά επίπεδα, επίκειται η έναρξη της χειμερινής περιόδου κατά την οποία θα απαιτηθεί η σταδιακή αναπλήρωσή τους, με την πορεία των τιμών τόσο για το αέριο των αγωγών όσο και για το LNG να αποτελεί «εξίσωση για δυνατούς λύτες»…

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Face Yoga

xristiana

Spring rolls για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας

xristiana

Καιρός: Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

xristiana