ΚεντρικήΥγεία

Φραγμένες αρτηρίες: 5 κοινές τροφές που τις προκαλούν και οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις

22\9/2024

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή, επηρεάζει σε κάποιο βαθμό την υγεία της καρδιάς μας. Λιπαρές και επεξεργασμένες τροφές ευθύνονται σημαντικά για την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, οι οποίες φράσσουν προκαλώντας καρδιακές παθήσεις.

Όμως τα νέα δεν είναι τόσο άσχημα. Κι αυτό γιατί όπως τα λιπαρά κλείνουν τις αρτηρίες, υπάρχουν και οι τροφές που τις καθαρίζουν με φυσικό τρόπο αποφεύγοντας τους κινδύνους.

Σύμφωνα με το Harvard Health, οι πλάκες που σχηματίζονται μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών μπορούν να τις φράξουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι επιβλαβείς πλάκες είναι στην πραγματικότητα λιπαρές εναποθέσεις που αποτελούνται από χοληστερόλη και άλλες ουσίες όπως το ασβέστιο.

Όταν η συσσώρευση πλάκας μεγαλώνει μέσα στις αρτηρίες, εμποδίζει τη ροή του αίματος και προκαλεί φλεγμονή. Στις χειρότερες περιπτώσεις, η συσσώρευση πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, θρόμβους αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες καρδιακές παθήσεις .

Η American Heart Association θεωρεί την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη ως δύο από τις πιο πιθανές αιτίες με ορισμένα τρόφιμα να είναι υπεύθυνα για αυτό. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα επίπεδα χοληστερόλης μας εστιάζοντας σε εναλλακτικές τροφές και αποφεύγοντας αυτές που αυξάνουν τα λιπαρά.

Τα τρόφιμα που περιέχουν λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) είναι μεταξύ των τροφών που οδηγούν στη συσσώρευση πλάκας και θα πρέπει να αποφεύγονται για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Εάν όμως αντικαταστήστε αυτές τις τροφές με άλλες που περιέχουν λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), που λειτουργούν αντίστροφα της LDL, θα μειώσετε την χοληστερόλη και θα αποτρέψετε τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Οι 5 χειρότερες τροφές που καταστρέφουν τις αρτηρίες σας

  1. Λιπαρή μπριζόλα
  2. Κρέμα γάλακτος
  3. Λουκάνικα
  4. Έλαια και ντρέσινγκς
  5. Βούτυρο

1. Λιπαρή μπριζόλα

Το λίπος στην μπριζόλα την κάνει την πιο ζουμερή αλλά όταν πρόκειται για την περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά, δεν φαίνεται και τόσο όμορφο. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι από τα χειρότερα που μπορείτε να έχετε για την καρδιά σας και οι λιπαρές μπριζόλες έχουν άφθονα από αυτά.

Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας. Για όσους ακολουθούν δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα, αυτό είναι περίπου 200 θερμίδες ή 22 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα .

Σύμφωνα με το USDA, σε μια μπριζόλα 291 γραμμαρίων ribeye, υπάρχουν 28 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε ένα ψαρονέφρι για να μειώσετε την πρόσληψη ανθυγιεινών λιπαρών.

2. Κρέμα γάλακτος

Μια άλλη πηγή υψηλής κορεσμένων λιπαρών είναι τα γαλακτοκομικά. Ενώ τα περισσότερα γαλακτοκομικά περιέχουν κάποιο επίπεδο κορεσμένων λιπαρών, ένα από τα χειρότερα είναι η κρέμα γάλακτος.

Ακόμη και μια light εκδοχή της μπορεί να σας δώσει 7 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, που αποτελούν περισσότερο από το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Εάν έχετε τη συνήθεια να χρησιμοποιείτε συχνά κρέμες γάλακτος στη μαγειρική σας, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με γάλα βρώμη, αμυγδάλου και σόγιας.

3. Λουκάνικα

Τα λουκάνικα αποτελούν βασικό συστατικό του πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Ενώ η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για το πρώτο γεύμα της ημέρας η υπερκατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη χοληστερόλης.

Το USDA υποδεικνύει ότι 1 κομμάτι (100 γραμμάρια) λουκάνικου μπορεί να σας δώσει έως και 8,71 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Εναλλακτικές τροφές είναι τα λουκάνικα κοτόπουλου και γαλοπούλας για να μειώσετε την LDL σας.

4. Έλαια και ντρέσινγκς

Η αποφυγή της LDL δεν αφορά μόνο τη μείωση του κόκκινου κρέατος, των γαλακτοκομικών και των επεξεργασμένων κρεάτων. Ορισμένα φυτικά έλαια όπως το φοινικέλαιο και το φοινικοπυρηνέλαιο που περιέχονται σε συσκευασμένες σάλτσες είναι εξίσου επιβλαβή.

Οι λευκές σάλτσες που χρησιμοποιούνται ως ντρέσινγκς ακόμη και σε σαλάτες, μπορεί να περιέχουν τόσο γαλακτοκομικά όσο και ανθυγιεινά λάδια που μετατρέπουν την υγιεινή σαλάτα σας σε βόμβα χοληστερόλης. Προτιμίστε το ελαιόλαδο μες μυρωδικά.

5. Βούτυρο

Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη λίστα χωρίς να αναφέρουμε το βούτυρο. Το βούτυρο, είναι ένα ζωικό λίπος που παρασκευάζεται από κρέμα γάλακτος. Τα περισσότερα προϊόντα βουτύρου παρασκευάζονται με αγελαδινό γάλα.

Το βούτυρο είναι ένα νόστιμο προϊόν, βασικό σε πολλά φαγητά και πρωινά τοστ, ωστόσο, η συχνή χρήση του μπορεί εύκολα να βοηθήσει στην αύξηση της LDL σας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε φραγμένες αρτηρίες. Μία κουταλιά βουτύρου έχει 31 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Εάν χρησιμοποιείτε μερικές κουταλιές της σούπας στο τοστ κάθε πρωί, αυτό είναι περίπου στα 21 γραμμάρια.

Δεν είναι ένα από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε εντελώς, ωστόσο η συνειδητοποίηση της χρήσης μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε την καρδιά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γαλοπούλα ή χοιρινό; Πόσες θερμίδες δίνει κάθε πιάτο του πρωτοχρονιάτικου μενού

xristiana

Forward Green: Η 1η Διεθνής Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας

xristiana

Δελτίο καλών ειδήσεων

xristiana