ΚεντρικήΥγεία

Τι είναι το «γκρίζο διαζύγιο» και γιατί το κάνουν τα ζευγάρια;

23\9/2024

Το «γκρίζο διαζύγιο» είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αύξηση. Πρόκειται για διαζύγια μετά την ηλικία των 50, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μετά τα 65. Τι είναι όμως αυτό που ωθεί τα ζευγάρια σε μια τόσο σημαντική απόφαση σε αυτή τη φάση της ζωής τους;

Ο όρος «γκρίζο διαζύγιο» αναφέρεται στα διαζύγια που γίνονται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συχνά μετά από πολλές δεκαετίες γάμου. Αν και συνήθως αφορά ζευγάρια άνω των 50, έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση των διαζυγίων είναι μεγαλύτερη στην ηλικιακή κατηγορία των 65 και άνω.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα ζευγάρια έχουν μείνει μαζί για πολλά χρόνια, συχνά παραμένοντας σε έναν μη ικανοποιητικό γάμο λόγω παιδιών ή κοινωνικών πιέσεων. Ωστόσο, κάποια στιγμή, συνειδητοποιούν ότι για να είναι πραγματικά ευτυχισμένα, πρέπει να πάρουν τη μεγάλη απόφαση και να χωρίσουν.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα ζευγάρια μπορεί να είχαν έναν επιτυχημένο και ευτυχισμένο γάμο, αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία συνειδητοποιούν ότι έχουν απομακρυνθεί ή ότι έχουν πλέον διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες.

Το διαζύγιο σε αυτήν τη φάση μπορεί να αποτελεί έκπληξη για το περιβάλλον τους, καθώς αυτά τα ζευγάρια μπορεί να θεωρούνταν γενικά «σταθερά» ή «ιδανικά» από τους γύρω τους.

Όμως, η επιθυμία για προσωπική ευτυχία δεν έχει ηλικία. Το να επιλέξει κάποιος να ξαναρχίσει τη ζωή του στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης ή κατά τη διάρκεια αυτής δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού, αλλά να αναγνωρίζεται ως μια γενναία κίνηση για την αναζήτηση της ευτυχίας.

Κοινωνικές πιέσεις και οικονομική σταθερότητα

Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μείνουν μαζί για το καλό των παιδιών ή επειδή η ιδέα του διαζυγίου φαίνεται τεράστια και κουραστική. Ιδιαίτερα παλαιότερες γενιές μεγάλωσαν με την αντίληψη ότι το διαζύγιο είναι ντροπή και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.

Με την πάροδο του χρόνου, οι κοινωνικές αντιλήψεις για το διαζύγιο έχουν αλλάξει, και πολλοί ηλικιωμένοι πλέον νιώθουν πιο άνετα να κάνουν αυτό το βήμα. Επιπλέον, φτάνοντας σε μια ηλικία όπου υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα με την ανεξαρτητοποίηση των παιδιών, οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη άνεση να προχωρήσουν πλέον μόνοι τους στη ζωή.

Μια νέα πραγματικότητα

Το «γκρίζο διαζύγιο» μπορεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς, αλλά αντιπροσωπεύει μια νέα πραγματικότητα για τα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας. Όταν η συνειδητοποίηση της ανάγκης για προσωπική ευτυχία και η επιθυμία για μια νέα αρχή υπερβαίνουν τις κοινωνικές πιέσεις και τις παραδοσιακές αντιλήψεις, το διαζύγιο σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να μην απλώς μια λογική επιλογή, αλλά και μια γενναία πράξη αυτογνωσίας. Κάθε άτομο αξίζει να ακολουθήσει το μονοπάτι που νιώθει ότι θα του προσφέρει την πραγματική ευτυχία, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πηγήhttps://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Συμπεριληπτική Πολιτική Και Τεχνολογίες Αιχμής»: Ημερίδα Στο ΠΑΜΑΚ Για Την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία

xristiana

«Ασφυξία» στην Αττική φέρνουν τα τζάκια

xristiana

Ανοιχτή Ημέρα Τέχνης για την Εκπαίδευση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

xristiana